PAKT is een initiatief van creatieve ondernemers en stadsboeren die zich verenigen op deze bruisende hotspot. Samen vormen zij een ecosysteem op en rond de dakboerderij. Je vindt hier een dertigtal bedrijven van brouwers als de Spéciale Belge, koffiebranders, een originele slagerij, sportliefhebbers, foodconcepten en digitale bedrijven. Uiteraard lieten wij ons meenemen in het verhaal van de dakboerderij. Wanneer je hier staat, bevind je je in een oase van rust. Het welbekende en naastgelegen Jane, opgericht door Sergio Herman, bezoekt ook de DAKtuin voor de meest verse groenten en eetbare bloemen. Deze hotspot is geïnspireerd op plaatsen als Berlijn en New York en dat voel je direct, ervaar PAKT zelf! Na een kort bustochtje naar Gent aten we bij Balls & Glory. Wat een krachtig en bondig concept is dit. Heerlijke Belgische stoemp met een variété aan gehaktballen. Niks meer en niks minder. Chef Wim Ballieu, what’s in the name, serveert de lekkerste gevulde ballen met stoemp en salade. Een beetje van grootmoeders keuken op je bord. Nostalgie in een eigentijds restaurant. Een jonge doelgroep wordt hier aangesproken en dat zie je terug in de merchandise en uitstraling van deze winkels. Balls & Glory zet zich in de markt als een franchise foodconcept en beschikt inmiddels over vier locaties die allemaal gerund worden door creatieve jonge ondernemers. De volgende ochtend werd afgetrapt bij Stek in Gent, een heerlijke ontbijt, brunch en lunchbar waarbij het draait om planten. Vervolgens leidde de tour ons langs onder andere Knol en Kool, Yibei Tea en andere leuke horecagelegenheden. Gent behoudt zijn authenticiteit, maar hier huist ook een verrassende horecascene. De Graffitistreet is hier een sprekend voorbeeld van, creativiteit en inclusiviteit vieren hier hoogtij. Ben je eenmaal in Gent, bezoek dan ook Hal 16. Deze van oorsprong transformatorhal is volledig omgeturnd tot levendig foodconcept. Hal 16 zal je verrassen met een microbrouwerij, Italiaans restaurant, taproom, een barbecueconcept en een burgerzaak. Het leuke is dat hier alles op één bord kan belanden. En daarbij vind je hier ook nog een gezellige eetmarkt. Waar ook diverse concepten samenkomen is het van oorsprong Belgische bezorgplatform CASPER. Matthias Laga vertelt zijn verhaal. Dit bezorgconcept is alles in één. Diverse merken onder één dak, van Thais tot friet en snacks, alles uit één keuken bereid en bezorgd. De besteller heeft keuze uit elf verschillende virtuele merken. CASPER beschikt op dit moment over tien locaties verspreid over Nederland en België. De Bourgondische trendtour verdiende een weergaloze afsluiting. Bij RAY genoten we van een bubbeltje en gevarieerde hapjes in een glazenrestaurant naast de eeuwenoude SintNiklaaskerk. Een waanzinnige locatie voor een borrel en een hapje eten. Kortom, over België hoef je niet meer te twijfelen. 25
26 Online Touch Home