27

Dat absoluut wel! De volgende dag bezochten we Carpigiani, de meesters achter ‘s werelds meest ambachtelijke ijsmachines. We namen een kijkje achter de schermen en stonden oog in oog met het geavanceerde productieproces. Nu snappen wij als geen ander dat dit niet zomaar machines zijn maar technisch geavanceerde apparaten. Met veel toewijding en passie worden deze ijsmachines met de hand geproduceerd. We bezochten met elkaar het Carpigiani museum en proefde de invloed van diverse machines op de smaak van het ijs tijdens een gelato workshop. Carpigiani is van essentiële invloed geweest op de evolutie van het softijs zoals wij die in de cafetaria’s in Nederland kennen. Tijd voor Bolonga! Wat een prachtige authentieke stad is dit, bomvol historie en gastvrijheid. Hier proef je de originele Italiaanse smaken zoals de wereldberoemde Spaghetti Bolognese. In de vele kleine straatjes zijn diverse horeca te vinden. Blurring speelt hier een grote rol, de verkoop van delicatessen zoals wijnen en kazen te midden van diverse gezellige bistrotafeltjes en verwarmde terrassen. Eataly is hierin natuurlijk een prachtig voorbeeld. Hier vind je, in een authentieke oude boekhandel, allerlei heerlijkheden en gezellige plekjes om plaats te nemen. In Bologna zijn tevens een aantal Venchi vestigingen te vinden, met fantastische ijscreaties en verrukkelijke chocolade. De signing in deze winkels is zeer inspirerend. Aantrekkelijke beelden doen je watertanden en er is maar één ding dat je wilt en dat is proeven van deze lekkernijen. Bij een bezoek aan Bologna mag natuurlijk ook Mercato delle Erbe niet ontbreken. Dit is de grootste overdekte markt in het historische centrum, waar groenten, vlees, kaas, wijnen en nog veel meer te koop zijn. Sinds 2014 vind je in sommige delen van deze markt een foodcourt. Als echte cafetaria fanaten bezochten we natuurlijk ook Welldone Burger. Dit burger concept richt zich naast burgers ook op hotdogs, frites en goed gevulde sandwiches. Inmiddels hebben ze 10 vestigingen verspreid over heel Italië. De ondernemer nam ons mee in zijn dagelijkse uitdagingen en deelde zijn inspirerende verhaal. Want hoe onderscheid je je in deze Italiaanse stad vol met typisch Italiaanse smaken, met burgers? We sloten ons bezoek aan Bologna af bij La Prosciutterria. Ook hier komen delicatessen en horeca harmonieus samen in een unieke franchise concept. Gelegen in het hart van Bologna, bieden zij een ongeëvenaarde ervaring voor fijnproevers en levensgenieters. Hier proef je heerlijke vleeswaren, waar de iconische Prosciutto di Parma uiteraard de hoofdrol speelt op prachtig opgemaakte borrelplanken. Van jong tot oud weet deze heerlijke plek te vinden. En zelfs hier wist Wesly Bronckhorst de boxen van dit etablissement te bereiken dankzij onze doortastende ondernemers. Het bleef nog lang gezellig bij La Prosciutterria in Bologna. Op naar onze volgende stop, waar het moderne en bruisende Milaan op ons wachtte. Dankzij het fantastisch werkende metrostelsel was het eenvoudig om deze stad te doorkruisen en verschillende delen te bezoeken. Het Starbucks experience center is een belevenis op zich, alles is hier fantastisch uitgedacht en er is passende merchandise te vinden van dit wereldberoemde koffiemerk. We bezochte uiteraard ook hier Eataly, dit foodwalhalla heeft het allemaal. In het oude concertzaal gevestigde, drie etages hoge warenhuis vind je echt alles. Hier traden de grote der aarde op zoals David Bowie en Bruce Springsteen. Bijzondere elementen zijn in het warenhuis behouden gebleven en op het balkon kan je genieten van een heerlijk kopje koffie of een vers bereide pizza. Wanneer je in Milaan bent breng dan ook een bezoek aan Peck. Deze exclusieve delicatessezaak vind je op steenworp afstand van de Duomo. Hier bevindt zich naast een groot experience lab, waar de meest excentrieke smaakcombinaties worden getest, ook een indrukwekkende wijnkelder. Inmiddels hebben zij 137 jaar ervaring en weten het authentieke karakter van Peck goed te behouden. Concepten waar een bewuste, vegetarische levensstijlcentraal staat, zie je nauwelijks in Italie. Een bezoek aan Soulgreen was hierdoor erg bijzonder. Nog een must-go in Milaan is All Antico Vinaio. Dit is dé lunch favoriet van elke Italiaan. Met 14 vestigingen van Milaan tot aan New York, meer dan 500.000 volgers en 12,1 miljoen likes op o.a. TikTok, zijn de focaccia’s van All Antico Vinaio onweerstaanbaar lekker. Je moet alleen even de tijd hebben om ruim 30 minuten in de rij te staan, maar dan heb je ook wat. Proef eens de heerlijke focaccia met Mortadella, pistache crème, stracciatella en fijn gehakte pistachenoten. https://www.instagram.com/allanticovinaiofirenze/ Voordat we moe maar voldaan naar huis terugvlogen bezochten we Mercato Centrale Milano. Een foodcourt gelegen bij het centraal station van Milaan. Hier komen kunst en heerlijk eten samen. Je vindt hier overal tafels en stoeltjes, strijk je neer met je favoriete gerecht en geniet je van de drukte, de muziek en alles wat erom je heen ontstaat. Van smashburger tot cocktailbar, hier valt altijd wat te beleven en merk je welke invloed kunst heeft op je smaakbeleving. Ervaar het zelf, de wereld van eten en drinken beïnvloed door kunst! Kortom, we hebben genoten van Italiaanse gerechten, de Italiaanse gastvrijheid, de typisch Italiaanse vergezichten maar bovenal genoten van elkaar. Het is ieder jaar weer een feest om met deze inspirerende groep ondernemers steden te ontdekken en te ervaren waar Samen Ondernemen bij FHC Formulebeheer echt voor staat. 27

28 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication