25

23 Containing Mushrooms Opgericht in: December 2014 Aantal werknemers: drie Containingmushrooms.nl Marleen Sijpestijn, oprichter van Containing Mushrooms, haalt koffiedik op bij bedrijven en kweekt hiermee oesterzwammen in twee zeecontainers. Ze kreeg met behulp van GBC Zuidas, gemeente Amsterdam afdeling Zuidas en de VU van januari 2015 tot april 2017 een plek in de voormalige Boeletuin. Inmiddels is ze naar Mijn Stadstuin in De Tuinen van West verhuisd. De oesterzwammen levert ze aan bedrijfsrestaurants van onder meer Accenture, ABN AMRO, Google Nederland en Circl. Met deze circulaire manier van kweken wordt verspilling van een hoogwaardige grondstof als koffiedik tegengegaan en omgezet in eiwitrijk voedsel. Marleen: 'Ik ga op korte termijn naar een nieuwe, grotere locatie zodat ik eindelijk ruimte zal hebben om op te schalen en een sociale onderneming te worden. Over de afzet maak ik me geen zorgen, dat loopt fantastisch, ik kan niet voldoen aan de vraag. Ik krijg veel complimenten van chefkoks over de kwaliteit van de oesterzwammen. Men is zeer te spreken over de stevige structuur, de lange houdbaarheid en de heerlijke smaak.' Foto: Yvonne Boer SOOP Opgericht in: 2017 Aantal werknemers: twee Wearebeeblue.com SOOP ontwikkelt natuurlijke zeepproducten vanuit de visie dat organische reststromen waarde toevoegen als hoogwaardige grondstof in zeep. Zij maken zeep met koffiedik en sinaasappelschillen als scrub, geur, kleur, ontvetter en schoonmaakkracht. SOOP heeft in samenwerking met ABN AMRO/Circl, SOOP geïntroduceerd bij de opening van het circulaire paviljoen Circl: iedere bezoeker kreeg bij het afscheid een zeepje mee. Medeoprichter Noor Buur: 'We zitten in de startfase met vaste handzeep als eerste product. In 2018 gaan we vloeibare zeep in de zakelijke markt introduceren. We onderzoeken nu de samenwerking met een Amsterdams werkleerbedrijf, om met onze producten structurele sociale werkgelegenheid te bieden. We gaan met SOOP duurzame, sociaal geproduceerde zeepproducten van organisch restmateriaal dé standaard maken in het leven van consumenten. Dit vanuit de gedachte: afval is het nieuwe goud. Met SOOP maken we de circulaire economie zichtbaar en tastbaar!' Foto: Noor Buur Foto: Boeren en Buren Buurderij Zuidas Opgericht in: 2017, opening in april 2018 Aantal werknemers: één BoerenenBuren.nl Buurderij Zuidas is een verdeelpunt binnen het netwerk van Boeren&Buren. Bij het online platform van Boeren&Buren kunnen lokale producenten direct hun producten aanbieden aan mensen in de wijk die (gratis) lid zijn van de Buurderij. Na de online aankoop van de producten kunnen zij de aangeschafte producten ophalen bij de Buurderij: dinsdag van 17.00-19.00 bij Market 33. Initiatiefnemer Marije Ebbers: 'Het gaat er om om de korte keten binnen ons voedselsysteem te stimuleren, de macht over ons voedsel weer in eigen hand te nemen en het sociale aspect van eten terug op de kaart te zetten. Doordat een boer precies levert wat er van tevoren is besteld, hoeft hij niet meer te oogsten dan nodig, oftewel, geen verspilling. Door de wekelijkse bijeenkomst en de activiteiten die rondom de Buurderij worden georganiseerd, ontstaat er niet alleen direct contact tussen producenten en de klanten, maar ook tussen de buren onderling. Zo kan de Buurderij bijdragen aan de leefbaarheid van Zuidas.' Duurzaamheidsverslag Zuidas 2017

26 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication