7

5 Foto: de Vrije Universiteit Amsterdam ‘Bedrijfstuinen in Zuidas waarin werknemers hun eigen groenten kunnen verbouwen is geen slecht idee’ Terug naar lokaal geproduceerd voedsel: Zuidas heeft moestuinen, RAI Amsterdam heeft een verticale tuin, op groene daken worden hier en daar wat kruiden verbouwd. Dat is leuk, maar we kunnen Zuidas er niet mee voeden. Hoe belangrijk is de symbolische waarde van dergelijke projecten? Die is juist erg belangrijk, omdat het ‘gedachteloos eten’ tegengaat. Dergelijke projecten maken mensen bewust van de hoeveelheid tijd en energie die er in het maken van voedsel gaat zitten. Met een moestuin moet je nadenken over compost, wat doe je met het afval dat je produceert, circulair denken in feite. Dat is ook waarom schooltuinen zo nuttig zijn, kinderen leren hiermee in een vroeg stadium de waarde van voedsel. Bedrijfstuinen in Zuidas waarin werknemers hun eigen groenten kunnen verbouwen, is daarom geen slecht idee. Volwassenen hebben op dat gebied ook nog veel te leren. Hoe is het tot slot met het aanbod bij uw eigen kantine? Neemt u zelf dagelijks een broodtrommel mee, of kunt u uit de voeten met het eten bij de VU? Ik eet regelmatig in de kantine, de saladebar is goed, of ik neem een broodje. Maar de friet en de snacks zijn ook nog ruim vertegenwoordigd. Helaas kiezen veel studenten meestal voor goedkoop en ongezond. Ook hier valt nog veel te verbeteren. Duurzaamheidsverslag Zuidas 2017

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication