25

25 Koken met Stoofpotje Rundvlees Benodigdheden: 1 kilo rundvlees (rib-of sukadelap) 200 gr croma (margarine) 1 dikke ui (of 2 naar eigen smaak) 1 paprika rood 4 laurierblaadjes ½ liter runderbouillon (van blokje) Zout en peper (of rundvleeskruiden) Naar smaak: 2 eetlepels ketjap en ketchup, 1 eetlepel mosterd, 10 zilveruitjes. 1 grote braadpan, scheut rode wijn. Zout en peper het vlees, dit kan heel goed een uur van tevoren. Smelt de boter langzaam in de braadpan, wanneer het van binnenuit langzaam begint te bruinen voeg je het vlees toe. Het vlees moet lekker bakken en mag goudbruin worden. Na 15 minuten omdraaien en de andere zijde 15 minuten bakken. Laat de croma niet aanbranden, dan het vuur omlaag draaien. Voeg de gesnipperde ui en paprika toe en bak dit ca. 10 minuten mee. De ½ liter bouillon kan er daarna bij en laat dit lekker sudderen. Het vlees zo nu en dan omdraaien, let erop dat het vlees onder de jus blijft zonodig nog wat water toevoegen. Voeg ook de laurierblaadjes toe (en naar smaak 2 eetlepels ketjap, 2 eetlepels ketchup, 1 eetlepel mosterd, 10 zilveruitjes) en laat het lekker sudderen. Dit alles kan 3 uren op een zacht pitje blijven sudderen, zo nodig het vlees regelmatig omdraaien en voelen met de vork of het al uit elkaar valt. Het laatste half uur naar smaak een dikke scheut rode wijn toevoegen. Belangrijk is om regelmatig te proeven. Vind je de jus wat te waterig of niet zout genoeg dan kun je het laatste uurtje een zakje kant en klare juspoeder toevoegen, NB. Zelf voeg ik als het vlees bijna uit elkaar valt 3 eetlepels appelmoes toe. Dit geeft het een frisse smaak en de jus wordt wat lobbig. Het belangrijkste is: Regelmatig het vlees keren, het moet wat onder de jus blijven en blijven sudderen tot het vlees uit elkaar wil vallen. Serveren met heerlijke aardappelen en als groente zijn bv stoofpeertjes, rode kool of sperziebonen heerlijk erbij. Mocht je vlees overhouden dan kun je daar een heerlijke Hachee van maken en daar rijst bij eten of aardappelpuree met appelmoes en rode kool. Ook is Hachee heerlijk bij stamppot Hutspot. Lekker ite! Cora Groenhof

26 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication