23

Joep: “Het project waar ik voor werkte in Kameroen was een van de projecten waar Heifer de omslag heeft gemaakt van ‘zelfvoorzienend’ naar ‘marktgericht’ boeren.” produceren voor de verkoop. In die tijd stonden de projecten van nu in de kinderschoenen. Bij mijn vertrek in 2009 waren het ‘marktgerichte’ veehouderijprojecten met als doel de gehele gemeenschap naar een hoger niveau te tillen. Door de jaren heen ontwikkelde Heifer mee in de wereldwijde verandering van kleine, technische, oplossingsgerichte projecten naar bredere sociaaleconomische programma’s.” Rian: “Een hele goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Iets waar ik met het team op heb voortgeborduurd. Al waren de projecten in vergelijking met nu nog relatief klein. Heel effectief, maar niet altijd even efficient. Die kleinschaligheid gaf ons ook niet de mogelijkheid om meer structurele problemen aan te pakken. De afgelopen jaren is de schaal van onze projecten enorm gegroeid. We bereiken nu meer mensen voor lagere kosten. En we kijken nog beter naar de markt. Er is veel aandacht voor de organisatie van boeren, zodat ze een sterkere marktpositie hebben, en we betrekken leveranciers en afnemers bij ons werk. Zo kunnen boeren hun productie aanpassen aan de vraag. Samenwerking is sowieso belangrijker geworden. Met lokale overheden en marktspelers, onze zusterorganisatie Heifer Project International, maar ook met andere organisaties, zoals Aqua for All, dat ons helpt om met slimme en duurzame technieken de beschikbaarheid van water te vergroten. Samen kunnen we gewoon veel meer bereiken! We hebben er ook een nieuwe uitdaging bijgekregen, we zijn de afgelopen jaren namelijk keihard met onze neus op de gevolgen van klimaatverandering gedrukt. Rian: “We zijn de afgelopen jaren keihard met onze neus op de gevolgen van klimaatverandering gedrukt.” Hoe merk je dat? Rian: “Steeds vaker vertelden boeren en boerinnen ons hoe onvoorspelbaar de regentijd was geworden. We zagen grote droogtes, maar ook verschrikkelijke overstromingen in onze projecten. Zoals dit jaar in Malawi. Daarom zijn we veel meer aandacht gaan besteden aan klimaatadaptatie. We doen een goede analyse van de beschikbaarheid van water, en zoeken steeds naar nieuwe technieken en aanpakken die boeren weerbaarder maken. Jullie praten nog steeds met een enorme gedrevenheid over het werk van Heifer. Waarom dan toch na 10 jaar het stokje overdragen? Joep: “Na tien jaar Heifer Nederland, en in totaal 17 met Heifer International gewerkt te hebben, voelde ik dat het tijd was om het stokje over te dragen. Dat heb ik met heel veel plezier en vertrouwen gedaan aan Rian. En het feit dat er nu nog steeds een solide organisatie staat bewijst dat dit een goede keuze is geweest. Ik krijg nog regelmatig credits als ik zeg dat ik Heifer Nederland heb opgericht. Maar het is aan Rian te danken dat Heifer is doorontwikkeld naar de organisatie zoals die vandaag de dag is.” Rian: “Bedankt Joep! Weggaan viel voor mij niet mee. Het is een ontzettend hecht, fijn en betrokken team. Ik heb met zoveel plezier met hen, en in deze organisatie gewerkt! Maar ik ben er ook van overtuigd dat het goed is voor een organisatie om zo nu en dan nieuw leiderschap te krijgen; iemand die een nieuwe wind laat waaien, nieuwe ideeën en netwerken binnen brengt en het team op een andere manier aanstuurt. Ik denk dat het Heifer goed doet om een nieuwe fase in te gaan.” VAN 2009 TOT 2019 RIAN FOKKER Jarenlang reisde Rian iedere dag op en neer van Breda naar Den Haag voor haar werk bij Oxfam Novib. Tijdens haar laatste jaren daar was ze hoofd van een grote afdeling. “Ik was veel bezig met interne perikelen en een beetje weggedreven van het onderwerp waar mijn hart echt ligt: duurzame landbouw. De overstap naar Heifer gaf me de kans om me daar helemaal op te richten. Weer met mijn voeten in de klei te staan, met boeren – en vooral boerinnen – te praten over hun problemen en ideeën en samen met hen aan concrete oplossingen te werken. En om tegelijkertijd aandacht te vragen voor die grote groep kleinschalige boeren en boerinnen, die met relatief eenvoudige middelen zoveel meer en duurzamer kunnen produceren, en die daarmee zo gruwelijk belangrijk zijn voor de voedselvoorziening wereldwijd.” 23

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication