17

coverstory vertrouwen geeft en flexibiliteit biedt, zul je zien dat ze zich juist extra willen inzetten. Zolang er ruimte is voor afwisseling tussen werk en vrije tijd, blijft hun motivatie hoog.” Van Ernst pleit voor zelfroosteren. “Het geeft eigenaarschap en vergroot hun betrokkenheid. Natuurlijk vraagt dat wat anders van ondernemers en planners in de sector. Het is niet altijd makkelijk en vergt een andere manier van organiseren. Maar het helpt je om beter aan te sluiten bij wat deze generatie nodig heeft.” Zelfroosteren Onder meer Center Parcs is gestart met zelfroosteren. De recreatieketen werkt al jaren met een samenhangend HRbeleid, vertelt Marianne Riedstra, HR-directeur Nederland. Daarin worden de medewerkers gepositioneerd als ‘happy family makers’. “We hebben een onboarding programma, waarin medewerkers al meteen aandacht krijgen. Tijdens het inwerkprogramma van twee maanden leren ze alles wat nodig is om de job goed te kunnen uitvoeren. Collega’s van het hoofdkantoor bezoeken bijvoorbeeld de parken. We laten iedereen kennismaken met waar we als Center Parcs voor staan.” Heel belangrijk is ook dat er echt geluisterd wordt naar medewerkers. Twee keer per jaar hebben alle medewerkers een ontwikkelgesprek. Waar wil je heen, hoe sta je in het werk? “Medewerkers geven daarbij aan wat ze nodig hebben. En daar proberen we zoveel mogelijk aan tegemoet te komen”, benadrukt Riedstra. Center Parcs kent een uitgebreid stelsel van opleidingen en trainingen, waaronder 200 e-learnings en trainingen over service culture. Voor leidinggevenden zijn er speciale trainingen optimal leadership, waarin zij leren om richting te geven en mensen te inspireren. De echte talenten worden op managementniveau besproken en krijgen extra ondersteuning. Ook heeft de keten ‘Jongeren willen graag bijdragen, maar wel zo dat het past in hun leven’ Europese stimuleringsprogramma’s om goede ideeën te stimuleren. Het beste idee uit een jaarlijkse competitie wordt uitgevoerd. De zorg voor medewerkers gaat ver, binnen het Europese concern met circa 10.000 medewerkers. “Dus als het even wat minder gaat met een medewerker reiken we de hand. Dat kan allerlei vormen hebben, zoals het faciliteren van een fysiotherapeut op het park, een psycholoog of een budgetcoach. Al die inspanningen samen leiden tot bevlogen medewerkers, die als team klaarstaan voor onze gasten.” En natuurlijk draagt het zelfroosteren, dat door Kim-Elle van Ernst al werd bepleit, daar ook weer aan bij. “Medewerkers kunnen zelf aangeven wanneer ze willen werken”, legt Riedstra uit. “Zo kunnen we voor 65 tot 70% tegemoet komen aan de wensen van medewerkers. Het bieden van die vrijheid is nodig om de mensen te behouden. Maar veel belangrijker: ze voelen de verantwoordelijkheid en zijn er trots op om het samen te doen.” Arbeidsmarktbranding Lobke Elbers is als themamanager Human Capital bij kenniscentrum Celth, én als onderzoeker bij hogeschool BUas betrokken bij de arbeidsmarkt voor de recreatiesector. “Ik zet diverse nieuwe projecten op binnen het Hospitality Pact, de brede landelijke samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs, kennisinstellingen en overheid. Daarin werken we onder meer aan branding van het werken in de recreatiesector”, vertelt 04-2025 | Recreactie 17 >

18 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication