Honing is bij(en)zaak We krijgen op de Horsterhof regelmatig de vraag: Verkopen jullie ook honing? Helaas moeten we onze klanten dan vaak teleurstellen. Honing is bij(en)zaak: bijzaak omdat de bijen er zijn om onze gewassen te bestuiven. Bijenzaak omdat honing de wintervoorraad van de bijen is. Wij willen op een zo natuurlijk mogelijke manier bijen houden. Pas als de bijen voldoende wintervoorraad hebben, oogsten we het overschot. Dat kan dus betekenen dat in een “slecht” jaar er niks voor ons overblijft en in een “goed” jaar tot wel 20 kg honing geoogst kan worden. In de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde (in februari jl.) over nephoning kwam het al even aan bod: wat moet een bijenvolk eigenlijk doen voor één potje honing? De bij bezoekt een bloem en zuigt daar nectar op. De bloemen kunnen tot wel meer dan drie km van de bijenkast af staan. De nectar wordt bewaard in de honingmaag. Dit is een apart gedeelte in het spijsverteringsstelsel van de bij. Als de bij tijdens de terugvlucht naar de kast energie nodig heeft, wordt door middel van het honingventiel een klein beetje nectar doorgelaten naar de midden darm. Hoe dichter de bloemen bij de kast staan, hoe meer nectar er overblijft in de honingmaag om honing van te maken. Eenmaal terug in de kast, braken de bijen de verzamelde nectar uit. Ze voegen enzymen toe aan de nectar en verdampen het watergehalte door met hun vleugels te wapperen. Dit proces verandert de nectar in een dikkere stroperige vloeistof: honing. Nectar bestaat voor ca. 80% uit water. De honing heeft nog maar een vochtgehalte van 20%. Door het lage vochtgehalte blijft de honing langer goed. De bijen slaan de honing op in de raat en verzegelen deze met een waslaagje. In de winter gebruikt het bijenvolk deze voorraad om zich warm te houden en in het vroege voorjaar als de koningin weer eitjes legt om de bijenlarven te voeden. Eén bij haalt in haar leven een halve theelepel honing: dat is de omvang van een rijstkorrel. Voor één potje honing van 500 gram bezoeken de bijen ca. zes miljoen bloemen en vliegen ze 40.000 km. Dat is 1x de aarde rond! De volgende keer dat je “echte” honing eet, bedenk dan welke bloemen de bijen allemaal bezocht hebben en hoeveel werk zij eraan gehad hebben om deze ene lepel te maken! Blijft dat de honing van de bijen van de Horsterhof heel erg lekker is! Linde met een kruidachtige ondertoon. Daar willen we onze klanten het liefst van laten meegenieten. Dus als we dit jaar een “goed” jaar hebben dan zullen we in het najaar een kleine oplage honing verkopen. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie. | Ingrid wij boeren geen of nauwelijks vergoeding krijgen voor akkerranden, knotwilgen, bomen of bloemenweides? Dat is heel erg raar omdat alle boeren bij elkaar de grootste grondbezitters zijn en dit dus een makkelijke manier zou zijn om biodiversiteit te ontwikkelen. 9
10 Online Touch Home