0

n i e u w s b r i e f 1

Blz. 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Inhoud Voorwoord & terugblik Wat Matthias verder nog kwijt wil Koeien weg | Tijd voor kippen De proeftuin |De boerderijwinkel Het verhaal van de Horsterhof Stichting de Horsterhof Zelfoogsten | Puurland op de Horsterhof Arnhems Hert | Vlasteelt Algemene informatie Horsterhof Ontvang je het weekbericht nog niet? stuur ons dan een mail om je aan te melden! 2

Matthias Eline Christoffel Afgelopen jaar was één van de mindere jaren die wij als boeren op Horsterhof hebben meegemaakt. De temperatuur bleef lang laag en het leek soms wel iedere dag te regenen. Ondanks dit bizarre weer hebben wij redelijke opbrengsten gehad en zat het verlies vooral in een zeer matige oogst van warmtebehoeftige gewassen zoals tomaten en sperziebonen. Door de vele regen zijn er aardig wat plantingen verloren gegaan en dat merkten wij ook met het maken van de pakketten. Hoe dan ook: we zijn ook deze winter weer doorgekomen met z’n allen. En toch is het weer gelukt om de groentepakketten goed te vullen met eigen producten. Het blijft iets wat ons ieder jaar trots maakt. Jullie wekelijkse groenten telen en ons realiseren hoe productief een gemengd biologisch bedrijf kan zijn! Vandaag de dag maken wij 380 groentepakketten en komen er steeds meer mensen naar de boerderijwinkel. Prachtige kruiden, bloemen en speciale soorten groenten gaan naar onze trouwe horecaondernemers in Arnhem. En er is een groep van ca. 40 zelfoogsters die wekelijks alles plukken wat ze er mooi of lekker uit vinden zien en genieten van de plek. Kortom: het ene jaar is wat lastiger als het andere, maar wij genieten iedere dag van ons werk en realiseren ons wat een prachtige plek de Horsterhof is. Eddy Graag willen we in dit voorwoord iedereen bedanken voor de betrokkenheid bij de Horsterhof. Zonder de trouwe steun van vrijwilligers, werknemers en stagiaires zou het bedrijf er heel anders uit hebben gezien. Ook danken wij alle klanten voor de betrokkenheid en interesse in onze boerderij. Wij hopen jullie dit jaar zeker allemaal een keer te mogen zien in de winkel, op de plantjesmarkt, op de herfstmarkt of bij de oliebol! Eline en Matthias Ciska

Wat Matthias verder nog kwijt wil Nou, eigenlijk wil Matthias altijd wel iets kwijt over het bedrijf, het reilen en zeilen in de landbouw in het algemeen, of de aangewakkerde frustraties door gemeentes en overheid! Ja, 'boertje spelen’ valt niet altijd mee en er zijn vaak uiteenlopende onderwerpen waar wij als ondernemers in de landbouw iets mee moeten en een mening over moeten vormen. Aan de ene kant is de Horsterhof een boerenbedrijf dat zich onderscheidt door de directe afzet aan de consument en door een actieve verbinding aan te gaan met de directe omgeving. Aan de andere kant zitten wij met de rest van de boeren en tuinders in dit land gewoon in hetzelfde schuitje. De landbouw is een actueel thema geworden en iedereen vindt er wel iets van. Mijn beeld is duidelijk: we moeten in Nederland met z’n allen werken aan een landbouw die facilitair is aan de lokale consument en we moeten ophouden met onze producten over de hele wereld te verschepen. De intensieve veehouderij moet stoppen en er moeten minder dieren worden gehouden. Wat ik enorm choquerend vind aan de manier waarop de overheid erover praat, is dat zij niet lijkt te snappen dat er geen boeren weg hoeven om dit te realiseren. Zo hoorde ik vol verbazing in het verkiezingsdebat voor de Provinciale Staten de bekrompen mening van één van de meest vooruitstrevende groene partijen: ’er is te veel vee dus er moeten boeren weg’??? Dan breekt mijn klomp en snap ik als boer opeens hoe groot de kloof tussen landbouw en politiek is geworden. Het klinkt mijns inziens een beetje als: er zijn te veel politici dus GroenLinks moet weg!? Te zot voor woorden natuurlijk. Waar het om gaat is dat de markt voor bedrijven met rechtstreekse afzet naar de consument wordt gestimuleerd. De verbinding tussen boer en consument is cruciaal voor een betere en gezonde landbouw! Boeren zijn ook ondernemers en dat wordt veel te vaak vergeten. Boeren zijn flexibel en vormen hun bedrijf naar de markt! Zij produceren voor de consument: vraag en aanbod. Het laatste wat er moet gebeuren is dat de politiek gaat roepen dat er boeren weg moeten. De overheid zou de visie moeten schetsen en de boer zijn eigen keuzes laten maken. Er is geen boer die slecht voor dieren wil zijn, de natuur wil verpesten of gif op ons eten wil spuiten. Maar door het wegkijken van de politiek en de consument, waardoor extreem lage prijzen voor voedsel worden betaald, hebben boeren geen keus en zijn ze veelal speelbal geworden van overheid, banken en de supermarkten. Wij merken als bedrijf vaak dat wij voor een groot deel toekomstbestendig bezig zijn. Maar ook wij lopen vaker tegen de stroperige hervormingen aan binnen de lokale politiek. Zo hebben wij dit voorjaar een omgevingsvergunning aangevraagd om drie vlaggen te plaatsten naast onze boerderijwinkel. Deze werd helaas afgekeurd omdat wij in het buitengebied zitten. Joh?! Wij zijn een boerderij! En wel met uitzicht op de drukke skyline van reclamevoering op het industrieterrein waar alles lijkt te mogen. Maar een biologische boerderij met een boerderijwinkel mag geen bord plaatsen of wat vlaggen neerzetten om zichzelf zichtbaar te maken en lokale voedselvoorziening mogelijk te maken? Moeten de toekomstige boeren dan maar op het industrieterrein gaan boeren om aan de regelgeving te voldoen? Hoe kun je de landbouw hervormen als de politiek altijd achterloopt op de ontwikkelingen in de markt? Hoe dan ook, een boerenbedrijf zal hopelijk altijd in het buitengebied zitten en steeds meer van eigen erf producten verkopen. Nu maar hopen dat gemeenten dit gaan stimuleren en snappen dat regelgeving over het buitengebied vooral de landbouw treft en er dus gekeken moet worden naar wat daar nodig is. 4 ontwerp vlag | de Vormforensen

D e koeien hebben de boerderij verlaten. Kort samengevat: koeien leveren zoals wij ze extensief houden financieel niets op en kosten dus vooral geld en tijd. Omdat de rest van een gemengd biologisch bedrijf nou ook niet echt een cashcow is… moest deze keuze gemaakt worden. Vooral de kleine schaal en het gebrek aan ruimte hebben ervoor gezorgd dat wij meer gaan werken met groenbemesters en dus meer rustjaren tussen de teelten, in combinatie met het weiden van kippen. Door meer groenbemesters te telen, leveren wij een belangrijk deel van onze bemestingsbehoefte voor de groenteteelt zelf. Omdat groenbemesters veel impact hebben op het bodemleven zowel in als op de bodem is het heel fijn als de kippen hun bijdrage kunnen leveren door voor het ploegen in het najaar de slakken, ritnaalden en emelten op te eten voordat er weer geteeld gaat worden. Koeien weg De voormalige winterstal van de koeien is inmiddels ingericht als inpakruimte voor de groentepakketten en biedt voldoende ruimte voor het wassen en verpakken van de groenten. Zo vallen er allerlei puzzelstukjes op z’n plek om de Horsterhof zowel toekomstbestendig als circulair weer een stapje verder in de juiste richting te brengen. Onze koeien zijn tijdelijk ingeschaard op de Middelwaard in Loo bij Mirjam en Martien. Dit voorjaar komt een aantal koeien weer terug naar de boerderij om de weides voor het laatste seizoen te begrazen. Een deel van de dieren zal op de Middelwaard blijven om daar hun vredige leventje voort te zetten. Het fijne voor ons is dat ze zo dichtbij, en bij goede collega’s een goede plek hebben gekregen. Dat maakte deze toch wel lastige stap voor ons een stukje gemakkelijker. A l jaren was het een plan en dit jaar gaat het echt gebeuren: wij gaan kippen houden op de Horsterhof. Afgelopen jaar schreef Arjan (voormalig vrijwilliger) al een stukje in de nieuwsbrief over het houden van kippen. Hij heeft het nodige uitzoekwerk al gedaan en afgelopen winter borduurden wij daarop verder. De weides worden opnieuw ingericht voor de teelt van meerjarige soorten met ingesloten groentepercelen en volop ruimte voor de kippen. Die kippen zullen een belangrijke rol gaan spelen in de bemesting, plaagbeheersing, het eten van onkruidzaden en natuurlijk worden ze verantwoordelijk gesteld voor het leggen van de mooiste en lekkerste eieren! Tijd voor kippen Eieren worden door ons al jaren geleverd naast de groentepakketten. Wij zijn dan ook heel erg blij dat wij nu eindelijk de stap kunnen zetten om zelf kippen te gaan houden. Iedereen kan zich opgeven voor een wekelijks doosje eieren en die zullen net als voorheen geleverd worden in combinatie met een groentepakket. Omdat wij ervoor kiezen onze toekomstige kippen alleen het beste van het beste te geven, krijgen zij los van enorm veel ruimte in de weides en de mogelijkheid tot uitloop op groentepercelen in het najaar, een schitterend hok. Beter gezegd, een verrijdbare stal op wielen met veel binnenruimte en een grote luifel buiten. Dit om in tijden van vogelgriep (ophokplicht) de kippen zowel binnen als buiten voldoende ruimte te geven. De luifel dient ook als beschutting tegen roofvogels en op hete dagen tegen het zonlicht. Deze stal voldoet aan de biologische regelgeving en past doordat hij gemakkelijk verplaatst kan worden, supergoed op een boerderij zoals de Horsterhof. Een chique stal met alles erop en eraan. En dat zal wel wat kosten… inderdaad ja. En daarvoor doen wij heel graag een beroep op al onze klanten en betrokkenen bij de boerderij. 5 voorbeeld van de kippenkar

Wie vindt het leuk om te investeren in onze kippenkar??? Het lijkt ons superleuk om samen met jullie deze kar te financieren, om voor ons de startfase financieel overzichtelijk te houden, maar vooral ook om te proberen iedereen betrokken te maken bij deze waardevolle aanvulling van de boerderij. Een kippen 5sterren stal kost veel geld maar gaat heel erg lang mee. Wij proberen € 50.000 te crowdfunden met deze actie. Daarvoor hebben we een aantal opties in de vorm van schenken of lenen bedacht om jullie betrokkenheid mogelijk te maken. Zie de achterkant van deze nieuwsbrief. Om deel te nemen hoef je geen eieren af te nemen, maar dat mag natuurlijk wel. Voel je vooral niet schuldig om eieren af te nemen zonder deel te nemen aan de crowdfunding. Wij vinden het belangrijk dat het voor iedereen een leuke aanvulling wordt! Geef je op door een mailtje sturen naar info@horsterhof.nl. Onze proeftuin Onze ‘proeftuin’ krijgt steeds meer vorm. De fruitbomen die we iets meer dan een jaar geleden hebben aangeplant, zijn goed aangeslagen. Met de toevoeging van kruisbessen, diverse soorten aalbessen, honingbessen, een paar Chinese moerbeien en kornoelje kersen in het afgelopen najaar, zijn we weer een stapje dichter bij het nabootsen van de structuur van een gevarieerd bos. Dat nabootsen van een bos doen we niet zomaar. Een bos is namelijk het meest ecologisch duurzame en stabiele ecosysteem in ons klimaat. Het doel is dan ook het creëren van een veerkrachtig voedselsysteem met hoge biodiversiteit, goede opbrengsten van verschillende producten, met zeer lage tot geen externe input en (relatief) weinig werk. Belangrijk in het ontwerp is om naast alle productiegewassen (fruit, noten, groenten, etc.) ook ondersteunende gewassen zoals kruiden en vlinderbloemigen toe te voegen die de vruchtbaarheid en structuur van de bodem verbeteren, mineralen beschikbaar maken, roofinsecten aantrekken, en het bodemleven beschermen en stimuleren. Dit jaar is het onze ambitie om flink door te pakken en de huidige grasweides bij de boerderij ook op te nemen in dit ontwerp en zo een ‘voedselbos’ te realiseren van circa twee hectare groot. Een bos vol voedsel en leven en een fijne plek om te zijn. Op naar mensinclusieve natuur! | Eddy De boerderij winkel Het afgelopen jaar is er druk verbouwd in de boerderij. Er kwam een nieuwe tussenvloer waardoor mooie slaapkamers in het woonhuis gerealiseerd zijn en ook constructief werd het gehele pand verbeterd. In de winkel was deze verbouwing duidelijk te merken, zonder het plafond was er veel herrie en stof! Maar gelukkig is dat achter de rug en is het mooi opgeknapt. We zijn echter nog niet klaar met verbouwen. We hadden (vanwege corona maatregelen) al een deel van de naastgelegen ruimte bij de winkel getrokken, maar deze extra ruimte wordt nu nog groter. De wanden zijn al geplaatst, nu alleen nog de tussenmuur eruit halen om er één ruimte van te maken. Hierdoor krijgen we plek voor een ruimere opstelling voor de groente en het fruit en een breder assortiment van de overige producten. Naast dat we de winkel gaan uitbreiden, beginnen we ook met een bloemenpluktuin. Er komen verschillende soorten eenjarige en vaste bloemen op diverse plekken op de boerderij. Deze bloemen mag je zelf plukken. Kortom weer genoeg te doen dit jaar! | Ciska 6

D e vorming van het rivierklei-landschap in de Liemers gaat terug tot ver voor de Romeinse tijd. Met grote regelmaat is dit gebied overstroomd door de toenmalige Rijnloop. Het door de rivier meegevoerde zand werd door de wind opgestoven tot zandduinen. De eerste boerenwoning werd indertijd gebouwd op zo’n stroomrug (rivierduin). Eromheen liggen voornamelijk zware komgronden, dit is moeilijk doorlaatbare klei op grof pleistoceen zand. Tussen de kleilagen komen blauwgrijze veen- of laklagen voor op een diepte van 60 à 100 cm. Dit is goed te zien op deze foto die onlangs is gemaakt tijdens het graven van de vijver. Door de eeuwen heen is het fijne zand vermengd met de kleideeltjes. De grondsoort die hierdoor ontstaat heet zavel. Het is vruchtbare, goed te bewerken, vochthoudende en doorwortelbare grond. Het merendeel van de landbouwgronden rondom de Horsterhof is rivierklei maar voor de boerderij en in de kassen liggen de ‘zandgronden’(zavel). Deze hoogteverschillen in het land zijn het uitgangspunt geweest voor het huidige logo van de Horsterhof. Oorspronkelijk heette de boerderij de Horsterkamp. “Horst” slaat op een verhevenheid van de bodem in een verder laaggelegen land en “kamp” komt van camp het Keltische woord voor toevluchtsoord. De eerste bewoner van de (toen nog houten) boerderij waarvan de naam bekend is, heette Gerardus Diesvelt. Hij trouwt in 1774 met Anna Bernardine van Essen. Zij overlijdt er in 1832, nadat ze drie keer weduwe is geworden en in totaal negen kinderen heeft gekregen, als ze ongeveer 82 jaar oud is. In 1932 heet het karrenspoor (nu Horsterstraat) Hubrechtsestraat naar de bewoners in die tijd. Na een ‘van Brandenburg’ werd de boerderij bewoond door de broers Frans en Jan Arts. In 1940 verkopen zij het pand met grond aan boer Knipping uit Groessen. De vrijgezelle Johan Smeenk (geboren in 1907) pachtte op dat moment de boerderij. Er waren 9 koeien, 7 à 8 varkens en een paar honderd kippen. Voor het ploegen van het land werd het paard van de gebroeders Arts ingezet. De broers maakten gebruik van de aanwezige ploeg op de boerderij. Ook werden er bieten en aardappels verbouwd en soms gerst (voor de kippen). De aardappels werden net als de melk op de boerderij verkocht. De melk ging ook naar de Carmiz, de "Coöperatieve Arnhemsche Melkinrichting en Zuivelfabriek", toen gevestigd aan de Westervoortsedijk in Arnhem. Het verhaal van de Horsterhof, 40 jaar biologische landbouw en 10 jaar Eline en Matthias Na het overlijden van Johan in 1981 koopt Anna van Oostwaard in 1982 de boerderij met bijbehorende grond. Hoewel de biologisch-dynamische landbouw indertijd nog vrij onbekend was, begon ze met deze manier van telen. De naam van de boerderij werd aangepast naar Horsterhof omdat Anna “hof”(= tuinderij) beter vond passen. De geteelde groente werd direct afgezet d.m.v. huisverkoop in het winkeltje. Daarnaast was Anna de eerste in Nederland die in 1984 met groenteabonnementen begon! In die tijd was het behoorlijk lastig om biologische groente aan de man te krijgen. Maar dit seizoensgebonden wekelijkse pakket biologische groente was vers, smaakvol en werd gewaardeerd! Het aantal afhaalpunten en deelnemers in Arnhem en omgeving nam dan ook gestaag toe. Anna vond het belangrijk om niet voor een anonieme markt te telen maar haar klanten te kennen. De (zuivel)klanten waren lid van de Vereniging Klantenkring Horsterhof en er waren verschillende werkgroepen actief. Hierdoor groeide ook de betrokkenheid en binding met het bedrijf. 7

verschillende stagiaires en vrijwilligers of nam soms medewerkers in loondienst aan. Als het werk Anna zwaarder gaat vallen gaat ze in 2010 op zoek naar opvolgers die in het door haar opgebouwde bedrijf passen. Matthias en Eline wonen en werken in Noorwegen als ze een advertentie lezen waarin de Horsterhof met inmiddels een oppervlakte van 9 hectare aangeboden wordt. Na twee seizoenen meewerken, nemen zij samen het bedrijf over; in mei 2012 is dit een officieel feit. In 1992 startte Anna met melkvee en zuivelverwerking. Vanaf 1994 werd er ook af en toe een koe geslacht waar dan vleespakketten van gemaakt werden. Het bedrijf werd steeds groter en veelzijdiger. De landbouwgrond werd ondergebracht in een stichting die nog steeds eigenaar is van de grond. Anna werkte samen met De afgelopen 10 jaar is er door hun met veel inzet en enthousiasme op deze basis verder geboerd. Ook met allerlei initiatieven, verbeteringen en aanpassingen. En de ontwikkelingen gaan verder! Maar de visie zoals Anna hier 40 jaar geleden begonnen is: lokaal biologische geteelde producten en een rechtstreekse verbinding van de boerderij naar de afnemer, is nog steeds actueel en dit zal hopelijk nog vele jaren zo blijven! | Gonneke Bronnen: Horsterhof nieuwsbrieven, Kees van den Brink, Dynamisch Perspectief zomer 2011, BDlandbouw-en-broederschap-lezing Jan Saal, internet. Stichting de Horsterhof S 8 tichting de Horsterhof is opgericht in de jaren negentig van de vorige eeuw met als doel het bevorderen van de biologische landbouw d.m.v. het verwerven van grond en opstallen. Tevens het tegen een redelijke vergoeding verhuren/verpachten van deze gronden en opstallen aan de boeren van boerderij de Horsterhof. De stichting is niet alleen eigenaar van de grond maar pacht ook van particulieren die grond voor dit doel hebben aangekocht of hypotheek hebben verstrekt. Zonder deze stichting zou de boerderij niet zelfstandig kunnen bestaan omdat landbouwgrond erg duur is en de boeren deze ook niet zelf kunnen financieren. Qua rechtsvorm staat de stichting volledig los van het bedrijf de Horsterhof en heeft zij ook een eigen bestuur. Op welke wijze heeft de stichting Horsterhof de gronden in het verleden dan kunnen financieren? De stichting financiert de eigen gronden op dit moment door enerzijds een lening, verstrekt door een private investeerder en mede door zachte leningen die in het verleden verstrekt zijn door vrienden van de Horsterhof en anderzijds door een gedeelte Eigen Vermogen dat in de loop van de jaren is opgebouwd uit de exploitatie. Zowel het stichtingsbestuur als de eigenaren van de Horsterhof, Matthias en Eline, hechten eraan dat de financiering van de Stichting door vrienden ook in de toekomst gecontinueerd wordt. Omdat ook op die manier aan de betrokkenheid tussen vrienden/afnemers enerzijds en de benodigde kostbare biologische landbouwgrond anderzijds, inhoud kan worden gegeven. boerderijwinkel in 2012

Plannen De bestaande kassen op het erf zijn aan vervanging toe en de stichting zou daar ook een bijdrage aan kunnen leveren. Met de huidige exploitatie draait de Stichting redelijk quitte maar voor dergelijke nieuwe investeringen moeten dan ook weer nieuwe gelden worden aangetrokken. Zodra daarover meer bekend is komen wij daarvoor bij je terug. Als je nu al geïnteresseerd bent dan kun je contact opnemen met de penningmeester. hcmcrum@gmail.com. Samenstelling bestuur Er was sinds enige tijd een vacature voor de post van secretaris en we zijn blij te kunnen melden dat Gonneke Ronner die functie op zich heeft genomen. Namens het bestuur Herman Crum, penningmeester en Rini Storm, voorzitter H et zelfoogstseizoen start op zaterdag 14 mei. De laatste oogstdag zal zijn op zaterdag 5 november 2022. Je bent elke week van maandag tot en met zaterdag welkom tussen 8.30 uur en 19.00 uur. Alles wat groeit en bloeit in de kassen en tuinen mag geoogst worden als het rijp is. Wij zullen uitleggen wanneer dat ongeveer is en vraag gerust wat er geoogst kan worden. Gedurende het seizoen wisselt het aanbod continu. In het voorjaar is het een wat beperkter aanbod en van zomer tot najaar uitgroeiend naar een zeer veelzijdig aanbod. Wij zorgen dat er elke week voldoende is om te oogsten. Iedereen neemt zijn eigen schaar, mes en oogstmandje of tas mee. Het is de bedoeling dat je oogst voor het aantal personen uit je huishouden dat je hebt opgegeven en dat je oogst voor vers gebruik. We hebben voor het zelfoogstseizoen van 2022 plek voor ongeveer 50 zelfoogstende personen. Wil je je aanmelden doe dat dan zo snel mogelijk want vol = vol. Als je nog vragen hebt, mail ons gerust! Zelfoogsten; hoe werkt dat? Wil je meer informatie en/of je aanmelden? Ga naar onze website www.horsterhof.nl. Onder het kopje ‘Zelfoogsten op de Horsterhof’ kan je alle informatie vinden en ook het aanmeldformulier downloaden. Kies het aantal personen waarvoor je wilt oogsten. Vul het formulier in, inscannen mèt handtekening en mailen naar info@horsterhof.nl. Per post of langskomen in de boerderijwinkel en het terplekke invullen kan natuurlijk ook! De betaling is vooruit per seizoen of per maandelijks incasso. Je geeft je op voor het hele oogstseizoen, het is dus niet maandelijks opzegbaar zoals onze groentepakketten. | Eline PUURland op de Horsterhof Begin dit jaar is Puurland neergestreken op de Horsterhof nadat Matthias samen met Jeroen Peters (van de Streekfabriek en betrokken bij diverse Agrifood projecten) het bedrijf hebben overgenomen van Steven Koster. Maar wat is dat nou eigenlijk, dat Puurland? Puurland is een online platform voor lokaal geproduceerd voedsel. Omdat het leuk en lekker is bieden wij maaltijdpakketten en producten zonder abonnement waarbij je tegelijk bijdraagt aan een betere wereld. De missie van Puurland is de consument te betrekken bij de lokale landbouw (Arnhem en omgeving). Door de consument te binden aan de lokale producenten wordt inzichtelijk hoe deze werken. Het is een bewuste keuze te werken met uitsluitend lokale producenten, zonder daarbij te oordelen over certificering van het bedrijf. De consument bepaalt bij Puurland van welk bedrijf hij of zij producten koopt. 9

Wij bieden in de webshop ingrediënten met een recept voor complete maaltijden (de lokale variant van Hallo Vers) tot streekpakketten en losse boodschappen. Ook komen we dit jaar nog met een afdeling grootverbruik voor horeca en retail. Onze focus is lokaal. Dit kan biologisch zijn, maar we vinden het vooral belangrijk dat we de boer of boerin kennen, het bedrijf kunnen bezoeken, de bedrijfsvoering transparant is en dat we een eerlijke prijs mogen betalen voor zijn of haar product. Soms moeten we producten toch wat verder weg halen, maar dan is het altijd biologisch. Interessant? Neem eens een kijkje op www.puurland.nl om te zien wat onze directe omgeving te bieden heeft. In Arnhem, Duiven en Zevenaar werken we met afhaallocaties. Bezorgen kan ook. In Arnhem en omgeving wordt je bestelling op de fiets thuisbezorgd door de Groene Rijders. In Westervoort, Duiven, Zevenaar, Doetinchem en het buitengebied komen we zelf langs. Na een paar weken met lichte chaos, wennen, doorontwikkelen en plannen maken zijn we er klaar voor om komend seizoen kraakvers lokaal geproduceerd voedsel bij jou thuis te brengen! | Jeroen en Matthias Arnhems Hert De community Arnhems Hert bouwt in de regio Arnhem aan een betere leefomgeving om te wonen, te werken en gewoon te vertoeven. Gezond, groen en eerlijk. Om te zorgen dat er bijvoorbeeld een diversiteit van winkeltjes kan blijven bestaan en er niet alleen grote winkelketens overblijven, ondersteunen we de lokale MKB (Midden- en Kleinbedrijven). Ook bij de Horsterhof kun je je maandelijkse abonnement met de lokale munt van het Arnhems Hert voldoen en ermee betalen in de boerderijwinkel. Het geld waarmee je koopt blijft dan lokaal. Kijk op de website www.arnhemshert.nl voor informatie over hoe dit allemaal werkt, hoe je je kunt aanmelden, wie de gestaag groeiende groep acceptanten zijn en nog veel meer. | Houwke Ong (Arnhems Hert) Vlasteelt met The Linen Project The Linen Project, een initiatief van ArtEZ MA Practice Held in Common en Crafts Council Nederland, onderzoekt en heractiveert de economische levensvatbaarheid van kleinschalige lokale vlasteelt en linnenproductie in Nederland. In 2019 was de Horsterhof één van drie Gelderse locaties waar er door en in samenwerking met The Linen Project vlas werd geteeld en geoogst. Dit jaar weer! Het vlasveld van destijds 0,2 hectare was een uitgelezen kans om een gemeenschapsgerichte benadering van de vlasteelt te verkennen. Vanaf het zaaien tot het plukken en roten honderd dagen later bracht het vlas nieuwe gezichten en inzichten op het land. Vrijwilligers, vrienden en familie sloten zich aan bij The Linen Project om het vlas met de hand te wieden, te oogsten en binnen te brengen. Tijdens deze activiteiten bracht de gezamenlijke lunch met heerlijke producten van de Horsterhof vers van het land ons ook de verbinding met het verbouwen van voedsel. Dat najaar is het vlas mechanisch verwerkt tot vezel in Sluiskil, Zeeuws-Vlaanderen, met dank aan Christoffel, die als chauffeur en aan de verwerkingslijn ook de handen uit de mouwen heeft gestoken. De vezels zijn vervolgens in Polen tot linnen garen gesponnen. Begin dit jaar zijn in samenwerking met weverij Enschede Textielstad de eerste meters lokaal biologisch geteeld linnen machinaal geweven. Aankomend seizoen wordt er weer vlas geteeld bij de Horsterhof, ditmaal door het Shared Stewardship initiatief. We verheugen ons erop om met het vlasveld onder de zorg van de huidige Linen Stewards komende maanden deel uit te maken van de activiteiten en de gemeenschap bij de Horsterhof! | Melanie Bomans (www.thelinenproject.online) 10

Horsterhof Horsterstraat 1 6921 AM Duiven 0316-262604 info@horsterhof.nl | Groot groentepakket voor 3 à 4 personen en kost € 16,00 per week, dit is € 69,33 per maand. | www.horsterhof.nl De stichting is eigenaar van de grond en stelt deze tegen een redelijke vergoeding ter beschikking aan de biologische landbouw. Door het verstrekken van een renteloze lening of door elke maand een extra bedrag bovenop je abonnement te betalen kun je bevorderen dat steeds meer grond blijvend voor de biologische landbouw wordt vrijgemaakt. Voor giften en leningen kun je contact opnemen met de Stichting Horsterhof p/a Horsterstraat 1 in Duiven. Het basispakket groenten, gevarieerd en seizoensgebonden, 95% zelf geteeld wordt op dinsdag geleverd op diverse afhaaladressen. Er zijn in totaal ca. 30 afhaaladressen in Arnhem, Westervoort, Huissen, Oosterbeek, Velp, Giesbeek, Doesburg, Zevenaar en Hoog-Keppel. Ook op de boerderij kun je je pakket afhalen. In Arnhem kan er ook aan huis worden bezorgd door Groene Rijders. In de zomerperiode leveren we elke week, in de winter verdubbelen we het pakket en krijg je 1x per 14 dagen grotere hoeveelheden groenten. Vanaf het moment dat de eerste verse bladgewassen uit de kas geoogst kunnen worden, schakelen we weer over op het wekelijkse pakket. Combi groente- en fruitpakket voor 1 persoon voor € 9,00 per week, dit is € 39,00 per maand) Klein groentepakket voor 1 à 2 personen kost € 10,00 per week, dit is € 43,33 euro per maand Middel groentepakket voor 2 à 3 personen kost € 13,00 per week, dit is € 56,33 per maand Wij leveren wekelijks fruittassen, tegelijk bezorgd met de groenten: - een kleine tas bevat ca 1,5 kg fruit en kost € 7,00 per tas - een grote tas bevat ca 2,5 kg fruit en kost € 9,00 per tas. Wekelijks een vers doosje biologische eieren van zes stuks naast je groenten en/of fruit voor € 2,80 op je afhaaladres. Betaling gaat via de maandelijkse automatische incasso rond de 20e van de maand. Je kunt ook kiezen voor een jaarbetaling in januari om voor het gehele seizoen vooruit te betalen. Bij tussentijdse opzegging hanteren wij één maand opzegtermijn. Opzeggen kan alleen vóór het begin van een maand. Bijvoorbeeld: eind januari opzeggen is stoppen eind februari; opzeggen half juli is stoppen eind augustus. Alle informatie over de pakketten zie ook de website: https://horsterhof.nl/onze-pakketten/ In de winkel kun je op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor groenten, fruit, eieren, vlees, zuivel, brood en droogwaar. Tevens heb je dan de mogelijkheid om rond te kijken bij de dieren, op het land en in de kassen. Het is ook mogelijk om te komen zelfoogsten op de Horsterhof. Het zelfoogstseizoen begint in mei en eindigt in november. Voor meer informatie en aanmelden: https://horsterhof.nl/zelfoogstabonnement en blz. 9. 11

Plantjesmarkt: vrijdag 6 & zaterdag 7 mei 10.00-16.00 uur Herfstmarkt zaterdag 22 oktober 10.00-14.00 uur Oliebollenbakspektakel zaterdag 31 december 11.00-16.00 uur Houd Facebook, Instagram, het weekbericht, en/of de website in de gaten voor het laatste nieuws! Wie vindt het leuk om te investeren in onze kippenkar? Het lijkt ons superleuk om samen met onze klanten deze kar te financieren, om voor ons de startfase financieel overzichtelijk te houden. Maar vooral ook om te proberen iedereen betrokken te maken bij deze waardevolle aanvulling van de boerderij. We hebben de volgende opties bedacht om jullie betrokkenheid mogelijk te maken: o Ja, ik verstrek een lening van ….. x € 250,00 voor de financiering van de kippenkar en krijg dit in 1x binnen 2 jaar terug. o Ja, ik vertrek een lening van….. x € 250,00 voor de financiering van de kippenkar en krijg dit in 1x binnen 4 jaar terug. o Ik kies voor een winkeltegoed van € 250,00. Er zijn maximaal 50 plekken en het winkel tegoed gaat in per 1-1-2023. o Ja, ik schenk graag ….. x € 250,00 voor de financiering van de kippenkar. Stuur je mail naar info@horsterhof.nl en zie ook blz. 5. 12

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
Home


You need flash player to view this online publication