zigheid van markt- en distributiepartijen, de herkenbaarheid van het eigen bedrijf en het vergroten van de animo voor het eigen product. Agrofood in West-Brabant De agrofoodsector is ook van groot belang voor de West-Brabantse economie. Het is volgens de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN een van de grootste, zo niet dé grootste, sector als het gaat om toegevoegde waarde, exportwaarde en werkgelegenheid. In de regio zijn vele agrofoodbedrijven gevestigd. Ze bestrijken alle facetten van de markt. Het zijn bijvoorbeeld boeren, telers, voedselproducten, gewasveredelaars, machinebouwers en verpakkers. Zij zorgen ook voor belangrijke verbindingen met de topsectoren logistiek, maintenance en biobased economy. REWIN ondersteunt agrofoodbedrijven bij innovatie en business development, en werkt in een groot netwerk van bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Belangrijke thema’s zijn op dit moment: gezonde voeding, precisielandbouw, inhoudsstoffen en biobased verpakkingen. Het Zeeuwse Food Cluster: FoodDelta Zeeland De foodsector is en blijft van groot belang voor de Zeeuwse economie. De bedrijven in de sector vertegenwoordigen naar schatting 1,7 miljard euro productiewaarde, 800 miljoen euro toegevoegde waarde en 15% van de werkgelegenheid in de provincie. FoodDelta Zeeland heeft het nadrukkelijk doel het aanjagen van groei in productie, verwerking, handel en consumptie van foodproducten (vlees, gewassen, schaal- en schelpdieren). Daarbij zijn innovatief vermogen, toegevoegde waarde en duurzaamheid de leidraad. Samenwerking met en crossovers van de boeren en de schaal-en schelpdierensector met andere sectoren staan centraal bij het Zeeuwse foodcluster. De ambitie is een sterke groei in aard, omvang en positionering in 2020. Door slimme verbindingen, samenwerking en een gebiedsgerichte en/of sector overstijgende aanpak worden gezamenlijke belangen gediend, maar kunnen ook individuele doelstellingen van bedrijven beter en sneller gerealiseerd worden. Het Foodcluster is een belangrijke factor voor de Zeeuwse economie, (inter)nationale positionering en branding van Zeeland. Food, foodproductie, verwerking en handel horen van oudsher bij het Zeeuwse DNA. De laatste jaren zijn daaraan de culinaire sterren en de innovaties toegevoegd. Het cluster verbindt de opgaven van de versterking van de regionale economie aan de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en duurzaamheid. Dairy Valley in Friesland: zuivelhart van Nederland In Friesland is op 1 januari 2017 de Dairy Valley gestart dat moet uitgroeien tot het zuivelhart van Nederland. De provincie, vier gemeenten, hogeschool Van Hall Larenstein en bedrijven als FrieslandCampina en Ausnutria zijn verantwoordelijk voor dit initiatief. De provincie stelt een sterk vestigingsklimaat te hebben voor de agrien zuivelsector, voor zowel de primaire sector als toeleveranciers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Dairy Valley brengt verschillende initiatieven en partijen (van gras tot glas) bij elkaar. De bedoeling is dat die initiatieven elkaar binnen Dairy Valley gaan versterken en stimuleren. Speerpunten zijn: business development, onderzoek en ontwikkeling, en innovatie, onderwijs en arbeidsmarkt, internationalisering en facilitering. Zo’n 80 bedrijven hebben zich aan Dairy Valley verbonden. Het wil binnen tien jaar staan voor de meest duurzame en renderende zuivelketen ter wereld. Het initiatief zetelt op de Dairy Campus in Leeuwarden. De campus afficheert zich als een inspirerende omgeving voor innovatie en kennisontwikkeling voor een duurzame zuivelsector. De regio FoodValley De regio FoodValley ontwikkelen tot hét agrofoodcentrum van Europa, de internationale regio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding. Dat is de ambitie van het samenwerkingsverband van acht gemeenten rond Barneveld en Wageningen. Regio FoodValley is bekend van haar kennis en toepassingen op het gebied van food. Met Wageningen University & Research (WUR) als kloppend hart van kennis, research en innovatie staat Food Valley internationaal op de kaart als toonaangevend kennis- en innovatiecluster. De regio biedt een infrastructuur voor werken, wonen en bezoeken. Er is een goed klimaat voor werkgelegenheid, onderwijs en wonen tegen het decor van de natuur in Vallei, Heuvelrug en Veluwe. FoodValley bestaat behalve uit Barneveld en Wageningen, uit de gemeenten Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, en Veenendaal. In de FoodValley opent Unilever in 2019 het nieuwe Global Foods & Innovation Centre. Deze faciliteit van bijna 41.000 m2 voor gezonde en 12
13 Online Touch Home