De KennisAs is hét kloppend hart van kennisontwikkeling, Willemien Vreugdenhil innovatie en toepassing op het gebied van agrofood. E Bedrijven als NIZO Food Research en Essensor doen praktisch onderzoek om ons voedsel en de beleving ervan te verbeteren. de voelt zich medeverantwoordelijk voor het voedselvraagstuk en de voedselveiligheid, volgens Willemien Vreugdenhil, wethouder Economische Zaken van de gemeente Ede. “We werken samen om te komen tot duurzame oplossingen. De ambities van Regio FoodValley passen bij Nederland. Tenslotte zijn we het tweede voedsel exporterende land ter wereld - volgend op de VS, een land dat 270 keer zo groot is. Dat betekent dat we met ons beperkte nationale grondoppervlak in staat zijn tot baanbrekende innovaties.” Aantrekkingskracht Het centraal in Nederland eén de Regio FoodValley gesitueerde Ede kenmerkt zich door een goed vestigingsklimaat. “ We bevinden ons aan de rand van de Randstad,” zegt Vreugdenhil. “Van hieruit is niet alleen de rest van Nederland, maar zijn ook veertig miljoen Duitse consumenten snel bereikbaar, met beperkte overlast van files. Wij benutten onze gunstige ligging om met name de topsector agrofood, van oudsher ook één van de belangrijkste pijlers van onze lokale economie, perspectief te bieden. Zo beantwoorden wij met de ontwikkeling van het Food & Businesspark aan de vraag naar kavels voor vooral de zwaardere milieucategorieën. Hiermee komt - vermoedelijk in de loop van 2018 - duurzame ruimte beschikbaar voor voedsel producerende en verwerkende bedrijven. Het terrein leent zich bovendien voor logistieke dienstverlening.” Op 10 kilometer afstand van het Food & Busi ness park wordt het World Food Center (WFC) gerealiseerd in de Mauritskazerne. Vreugdenhil: “Dit educatieve ‘experience’ centrum moet vanaf 2020 dé internationale etalage worden van de sector agrofood met als hoofddoel kennisdeling. In 2050 moeten we 9 miljard mensen FOOD - locaties | beleid | experience 2017/2018 - 25
26 Online Touch Home