30

Groeiende innovatiekracht pluimveesector Mondiale exportpositie via Barneveldse bakermat Innovatieve bedrijven, starters en ICT- en andere professionals zijn welkom in Barneveld, waar innovaties binnen de topsector agrofood elkaar in snel tempo opvolgen. In met name de pluimveesector vond de kip met het gouden ei hier al vaker - binnen diverse gelederen van de bedrijfskolom - een bakermat voor een mondiale exportpositie. A ls onderdeel van Regio FoodValley draagt Barneveld bij aan de ontwikkeling van een Europese en op termijn wereldwijde topregio met internationaal georiënteerde, innovatieve bedrijven, kennis- en onderzoekinstellingen voor duurzame en gezonde voeding. “Gerenommeerde grootbedrijven, zoals machinebouwer Moba, Janssen Poultry Equipment, Impex Drinksystemen en Van Ravenhorst Carrosseriebouw exporteren al jaren wereldwijd vanuit Barneveld,” bevestigt Gerard van den Hengel, wethouder van onder meer Economische Zaken van de gemeente Barneveld. “Vele innovaties zagen hier het licht in nauwe samenwerking met zowel lokale praktijk- en hbo opleidingen, als met de op zo’n twintig autominuten afstand gelegen Wageningen University & Research (WUR). Onze veerkrachtige agrariërs maken steeds meer gebruik van vooruitstrevende technologieën en bieden kansen voor samenwerking met hoogopgeleide professionals en ‘cross overs’ voor deze sector. Het Rijk, de provinciale overheid en de gemeente zijn eveneens bereid om te investeren in de toekomst van deze sector.” Agrofood en food logistics zijn twee belangrijke pijlers voor de economie van het logistiek gezien strategisch tussen de A12, A1 en A30 gesitueerde en duurzaam ruimte creërende Barneveld. Perspectief Van den Hengel ziet forse perspectieven voor de pluimveesector. “Pluimvee heeft een gunstige CO2 ‘foodprint’, die zowel kenmerkend is voor de kip, als voor de nieuwste milieuprestaties van de ondernemers,” zegt hij. “Eieren bevatten veel als goed gedefinieerde eiwitten. Ze worden zelfs gebruikt voor de productie van vaccins tegen griep. Ten opzichte van andere vleessoorten is kippenvlees verder goedkoop, cultureel gezien het minst omstreden en voor vrijwel iedereen smakelijk. Daarnaast is het houden van kippen op grote tot kleine schaal mogelijk. Kippenvlees speelt dus een steeds belangrijkere rol in de oplossing van het voedselvraagstuk. Pluimvee beslaat mondiaal al 40% van de vleesconsumptie. Met een sterk groeiende wereldbevolking blijft ook de vraag naar eiwitten explosief toenemen. Daarom is denken vanuit de gezondheid voor mens en dier essentieel. en focust ook het Barneveldse Poultry Expertise Centre (PEC) met experimenten op vernieuwingen. Hier komen innovaties tot stand voor een duurzame, veilige en diervriendelijke productie, waar iedereen baat bij heeft.” Snelle progressie “PEC trekt als opleidingscentrum ook internationale studenten, die vervolgens terugkeren als klant,” zegt Jos Berkvens, senior beleidsmedewerker Economische Zaken en Bedrijfscontacten van de 30

31 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication