7

Ook worden de mogelijkheden van het oprichten van een sociaal bedrijf verkend. Via dit sociale bedrijf worden werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook schoolverlaters aan een baan geholpen. Dit is gunstig voor zowel werkzoekenden als de bedrijven die zich hier vestigen. 96 hectare Freshcenter Op Foodcenter Reijerwaard komt een Freshcenter: een gezamenlijk kennisinstituut dat ook vergaderfaciliteiten biedt voor bedrijven van het foodcenter. Het Freshcenter kan ook dienen als evenementenlocatie voor zakelijke bijeenkomsten. Bedrijven kunnen er terecht voor kennisontwikkeling, opleidingsruimten, business meetings en productlanceringen. Andere faciliteiten Alle grondeigenaren zijn straks gezamenlijk vertegenwoordigd in een Vereniging van Eigenaren (VVE). De VVE regelt onder meer het parkmanagement. Het hele terrein wordt voorzien van glasvezel. Er komt een vrachtwagenparking voor wagens die moeten wachten en/of chauffeurs die hun rust moeten pakken. Mogelijk komt er nog een tankstation bij de parking. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht om logistieke stromen van verschillende partijen van hieruit samen te bundelen voor een hogere efficiency. Op Foodcenter Reijerwaard, op de grens van Barendrecht en Ridderkerk zitten ruim honderd agrofood-bedrijven, gezamenlijk goed voor een kwart van het handelsvolume aan aardappelen, groente en fruit. De omzet in dit gebied gaat richting de vier miljard euro. De huidige uitbreiding op Foodcenter Reijerwaard is 96 hectare groot. Van Gelder heeft daarvan 3,7 ha aangekocht. Heembouw heeft een optie op twaalf hectare voor de bouw van nieuwe distributiecentra. Van Gelder: “Dit is al het grootste foodcluster ter wereld, dankzij de nabijheid van de Rotterdamse haven. De ontwikkeling van Foodcenter Reijerwaard is belangrijk omdat alle AGF zo bij elkaar blijft.” “AGF is daghandel en ons assortiment is heel groot. Alle belangrijke spelers zitten hier en dan is het verstandig om een zo groot mogelijk bedrijventerrein te hebben dat zich richt op agro, vers en food. Er is hier ook geen concurrentie, iedereen doet wat anders. Zo vullen we elkaar aan.” ¢ FOOD - locaties | beleid | experience 2017/2018 - 7

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication