34

Transitie in de agrarische sector Met de toenemende wereldbevolking blijft ook de vraag naar eiwitten explosief stijgen. Daarnaast dwingen de voor de nieuwste milieuprestaties te verbeteren CO2 ‘foodprint’ én de aanscherpende criteria voor het welzijn van mens en dier tot vernieuwingen en circulariteit. Agrifood Capital stimuleert bedrijven tot transitie in de agrarische sector. De inzet van technologieën en technieken moet leiden tot innovatieve, uitrolbare concepten. Het Brabantse Protix startte hiermee al bijna een decennium geleden. P rotix bewijst dat de voedingswaarde van insecten een oplossing kan bieden voor dreigende voedseltekorten, welzijnsvraagstukken, de reductie van afval en overbevissing. “In het besef dat de natuur niet zomaar kan blijven geven, ontwikkelen wij duurzame eiwitten als alternatief voor vismeel en diervoedingssupplementen,” bevestigt Roel Boersma, sales director van Protix. “Plantaardige voedselresten zetten we om via insecten. Die vormen onze omvangrijkste levende biomassa en kunnen op grote schaal worden gekweekt. Vooral de larven van de zwarte soldatenvlieg bevatten veel eiwitten en vetten. Deze vlieg eet niet. Dat betekent dat de larf heel veel voedsel in zich moet opslaan. We kweken deze larven met restromen uit de groente- en fruitsector. Zowel de larven zelf als de daarmee geproduceerde eiwitten en vetten worden gebruikt voor de duurzame teelt van (pluim)vee en vis.” Oerei Dankzij een concept van Protix kunnen supermarkten tegenwoordig hun klanten het Oerei bieden. Boersma: “Het Oerei is gelegd door een kip die naast granen en zaden levende larven eet. De kip krijgt daarmee exact datgene wat ze nodig heeft: haar ‘oerdieet’, waarnaar ze van nature graag scharrelt. Ze verveelt zich niet en pikt haar soortgenoten niet. We bereiken hiermee niet alleen natuurlijk gedrag en smakelijke eierdooiers, maar ook een verbeterd welzijn. De kippen zijn minder vaak ziek.” Bovendien besparen de insecten op de import van soja. “De sojateelt veroorzaakt in Zuid-Amerika nogal wat problemen,” weet Boersma. “Zo is voor de productie van 1 miljoen eieren ongeveer 35.000 kilogram soja nodig, wat ongeveer overeenkomt met 10 hectare oerwoud, de longen van onze aarde. Ook het transport ervan is niet bevorderlijk voor het milieu. Onze larven maken dus een fors verschil.” Friendly Fish De visteelt is eveneens gebaat bij een concept van Protix. Boersma: “Met de larven van de zwarte soldatenvlieg produceren we eiwitpoeder dat bruikbaar is als ingrediënt in de aquacultuur. Dat betekent dat viskwekers geen vismeel uit wilde vis meer hoeven te gebruiken. Doorgaans is voor één kilo kweekvis één kilo wilde vis nodig. Het insecteneiwit spaart dus de oceanen en beperkt de vernietiging van ecosystemen. In Noorwegen wordt ons insecteneiwit al ingezet voor de kweek van zalm.” Agro As de Peel Voor de noodzakelijke transitie in de agrarische sector biedt de regio Noordoost-Brabant een proeftuin voor innovaties in Uden en omgeving. AgriFood Capital verbindt daarbinnen partijen met onder meer Agro As de Peel. Deze 35 hectare grote proeftuin moet het voorbeeldgebied worden van de voedsel- en biomassaproductie van de toekomst. De focus van de vernieuwingen ligt op duurzame primaire productie, bodemverbetering en verdrogingsbestrijding, verbinding met de natuur, gezondheid en economie en energieneutrale productie. Protix houdt zich op Agro As de Peel sinds 2017 bezig met teeltproeven met gewassen en onderzoek naar bodemverbetering. Boersma: “Ons

35 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication