26

OVER DIT VERHAAL HEBBEN WE 400 JAAR GEDAAN Da’s heel lang. En over ons mooie Grolsch en met name de smaak valt dan ook heel wat te vertellen. Vraag dat maar aan een van onze brouwmeesters. Wel zorgen dat u de middag vrijhoudt en dat iemand de hond even uitlaat. Wist u bijvoorbeeld dat we Grolsch nog vrijwel net zo brouwen als vier eeuwen geleden? Met water uit onze eigen bronnen. Natuurlijk maken we inmiddels iets meer Grolsch dan toen we net begonnen. Dus de handpomp hebben we helaas moeten vervangen door een iets geavanceerder exemplaar. Maar verder is er weinig veranderd. Behalve met ons eigen water brouwen we ook met ons eigen gist, en volgens onze eigen specifi eke brouwwijze. En het zijn juist die dingen die zorgen voor de kenmerkende smaak: “fris en toch zo bijzonder”. De smaak die het “Grolsche” bier vanaf 1615 tot ver buiten Groenlo (helemaal tot in Boekelo) zo geliefd maakte. Ja, bij Grolsch zijn we dol op verandering, maar niet als het over ons bier gaat. Daarom hebben we het brouwproces nauwgezet vastgelegd in een recept. En dat recept ligt in een kluis. En die kluis… dat vertellen we niet. Tot zover de theorie, nu de praktijk. Daarvoor zitten we bij Grolsch iedere morgen al vroeg aan het bier. Tenminste onze proevers. Zij zijn als geen ander in staat om een Grolsch slapend met de ogen dicht te herkennen, lauw, warm of koud en als het moet tussen duizend andere bieren. Zo doen we dat bij Grolsch al 400 jaar en dat blijven we de komende 400 jaar lekker zo doen. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi. Maar wat betekent dat voor u? Eigenlijk maar één ding. Dat u straks een Grolsch open plopt en denkt: het klinkt niet alleen lekkerder, het is het ook. 32

27 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication