35

april 2021 35 Italië gegeten wordt is Spaghetti alle vongole, spaghetti met venusschelpen. Italië zou Italië niet zijn als er niet allerlei regionale varianten van dit gerecht zouden zijn en ik doe daar nog een schepje bovenop, door een Friese draai aan het gerecht te geven. In onze eigen Waddenzee wordt op kokkels gevist. Het overgrote deel van de kokkels die men hier vangt verdwijnt naar Italië en Spanje en maar een klein deel wordt op de Nederlandse markt verkocht. Jammer, want ze zijn overheerlijk. Mocht je op vrijdag eens tijd over hebben, rijd dan naar Harlingen. In de haven vind je een zeeverse vismarkt, waar je kakelverse vis kunt kopen en dus ook kokkels van het Wad. Nadat je ze hebt gekocht en voordat je onderstaand gerecht gaat maken, moet je ze nog wel ontzanden. Dat doe je door de kokkels minimaal 12 uur in ruim water met een handje zout te laten staan. Het beste resultaat krijg je als je het water tussentijds een of twee keer ververst. Spaghetti met kokkels van het Wad 4 personen Dit heb je nodig: Een netje kokkels van 1 kilo 400 g spaghetti Een handje platte peterselie Witte wijn Kerstomaatjes, een stuk of 15 1 teen knoflook Olijfolie Zout en peper naar smaak Verwarm een flinke scheut olijfolie op laag vuur in een hapjespan, knijp hierboven het knoflookteentje door de pers. Voeg de fijngehakte peterselie en gehalveerde kerstomaatjes en zout en peper toe. Als de knoflook heel licht begint te kleuren, voeg je een glas witte wijn toe. Laat het geheel pruttelen en inkoken en zet intussen water op voor de pasta. Het water waarin je de pasta kookt moet naar goed Italiaans gebruik zo zout zijn als de zee. Geen zorgen, de pasta neemt niet al dat zout op, maar krijgt wel veel smaak. Doe zodra het water kookt de spaghetti in de pan. Verdeel de kokkels over de pan waar de tomaten in staan te borrelen. Roer door, doe er nog een scheutje wijn bij en dek de pan af met een deksel. De schelpen gaan open zodra ze gaar zijn en dan schep je ze ook meteen uit de saus en bewaar ze in een kom. Schep de spaghetti 4 minuten voor de kooktijd die op de verpakking staat is verstreken uit de pan en doe het in de pan met saus. Schep er wat kookwater van de spaghetti bij en laat de pasta de resterende vier minuten garen in de saus. Het zetmeelrijke kookwater zorgt ervoor dat de saus beter hecht aan de pasta. Intussen kun je wat van de beestjes uit hun schelp halen, om te zorgen dat het gerecht straks wat gemakkelijker te eten is, maar dit hoeft niet. Ik vind het zelf altijd wel leuk om met een vorkje de beestjes uit de schelpjes te peuteren. Voeg op het laatst de schelpen weer bij de pasta en roer goed. Buon appetito, oftewel lekker ite!

36 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication