3

VOORWOORD VAN ONZE VOORZITTER BOUDEWIJN Men moet niet steeds ver reizen om een unieke ervaring te hebben. Zo bezochten we in het uiterste dorp van Belgie, Nieuwkerke, een uniek café’tje met de zalige sfeer van “toen”. Het interieur, oudmodisch zoals te verwachten, met de spaarkas, het biljart en de hond die tussen de gasten loopt om maar de vogelpik (of darts) schijven niet te vergeten. Maar we kwamen daar voor de kranige uitbaatster, 78 jaar oud! Ze maakt de beste Picon van Belgie, toch volgens een TV-documentaire. Het dient gezegd, de Picon was heerlijk en zeker betaalbaar maar het recept kregen we niet te pakken. De dame in kwesOe is een voorbeeld van levenslust en ondernemen en dit zelfs in deze uithoek van de Westhoek waar alles kapot geschoten is Ojdens de eerste Wereldoorlog. Niets stond nog recht na de waanzin die mensen mekaar aandoen om heuvel na heuvel te bestormen alleen om een zogenaamde heldendood te sterven. Wij leren toch zo weinig uit de geschiedenis van die wereldoorlog zoals we nu de verwoesOng van Bachmoet of Adjividja kunnen aanschouwen. Ja, een heerlijke Picon, is een redmiddel tegen de waanzin. We leerden er ook dat Picon veel gesmokkeld werd in de grensstreken en dat er talloze eigen stokerijen van het goedje waren. Wij kunnen niet zeggen dat we ziek geweest zijn, integendeel. Dus allen daarheen voor een authenOek stukje Vlaanderen . Ons 50-jarig jubileum van zondag 8 september komt nu toch echt dichterbij. Het menu is bepaald, de zaal is gereserveerd en dus kunnen de inschrijvingen starten. Echt iets om niet te missen: want een vereniging die 50 jaar bestaat, dat zie je niet veel. In de flash van mei zullen jullie de info vinden om in te schrijven. Verder werkt het bestuur hard aan het programma van volgend jaar. We starten met de culinaire driedaagse in Normandie. Ook hopen we de reis naar Sardinië in het voorjaar van 2025 Ojdig te kunnen detailleren. Met beide reisjes proberen we zoveel mogelijk leden te bereiken. We toasten erop met een goede Picon! 3

4 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication