56

56 men niet alle parochianen elke week. Na de viering wordt er gezamenlijk een maaltijd gebruikt. De structuur van de dienst is dezelfde als die van de katholieke lithurgie, alleen zijn er andere gezangen en dragen de geestelijken andere gewaden. Het is allemaal wat feestelijker en plechtiger. En langduriger. Opvallend is dat niemand gaat zitten; de hele dienst wordt staande gedaan. Vader Pachom zou ooit gezegd hebben: ‘Voor God ga je niet op je luie krent zitten’. De viering op zondag staat open voor iedereen. Je hoeft niet tot de parochie te behoren. Wel is het zo dat alleen de Orthodoxe gelovigen ter communie mogen gaan. met de ervaring van toekomstige landelijkheid. De allereerste oplevering van een project ter ontwikkeling en versterking van de ‘ontwikkelingszone de Peelkant’ zou strategisch gepland en in combinatie met een evenement met voldoende aandacht van de media plaats moeten vinden. 4.2 Gastvrijheid Gevoel welkom te zijn We hebben gastvrijheid benoemd als speerpunt omdat gastvrijheid misschien wel de belangrijkste graadmeter is voor ‘goed toerisme’. De kwaliteit van onze vakanties koppelen we immers altijd aan de manier waarop we bejegend zijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat alles in een vakantiegebied klopt – locatie, faciliteiten, prijzen, het weer niet te vergeten – maar dat we ons ongastvrij of ronduit lomp en onbeschoft behandeld voelen. Voor velen van ons is dat een reden om nooit meer een voet in zo’n gebied te zetten. Onze interpretatie van gastvrijheid is dan ook: bezoekers op alle mogelijke manieren het gevoel geven dat ze meer dan welkom zijn. Onder meer door te zorgen voor: • Een bezoekersvriendelijke infrastructuur (het gebied en alle hoogtepunten daarin moeten goed toegankelijk zijn en voldoende ontmoetingskansen bieden); • Afwisseling en verrassing (bezoekers prikkelen en verleiden, zowel qua landschapsbeleving als in cultuurhistorisch en culinair opzicht); • Comfort en ontspanning (bezoekers alles bieden waar ze behoefte aan hebben: eten en drinken, onderdak voor de nacht maar ook plezier, sport, spel, verzorging, verwenning, ontspanning, wellness en (extra) comfort; • Informatie en documentatie (er moet eenvoudig, op voldoende plekken en via verschillende media – print, info op locatie, bebording, GPS, internet enzovoort – hoogwaardige informatie Stallen in het landschap In 2007 gaven de Provincie NoordBrabant en de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland, sector Varkenshouderij aan twaalf kunstenaars, architecten en landschapsarchitecten opdracht om innovatieve en creatieve ontwerpen voor stallen te ontwikkelen, met daarbij aandacht voor duurzaamheid, welzijn van mens, dier en milieu, bedrijfsvoering en inrichting van het landschap. De ontwerpopgave kreeg de titel ‘Stallen in het landschap’ en is vooral gericht op het exterieur van de stal en de inpassing van het veehouderijbedrijf in de omgeving. De ontwerpen kunnen dienen als inspiratiebron voor nieuwe ontwikkelingen. De ontwerpopgave sluit

57 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication