68

68 Aan het recreatiegebied grenst motorcrossterrein Circuit Park De Kuilen waar grote nationale wedstrijden verreden worden. geval zouden uiteraard ook de inwoners van de gemeente Grave aan de genoemde prijsvraag (pagina 66) moeten kunnen meedoen. Met behulp van een zandzuiger werd in De Kuilen ‘groenzand’ gewonnen voor de wegenbouw. Dat zand werd opgezogen en via een enorm pijpenstelsel in een omdijkt bassin opgespoten. Met behulp van een zeef werden allerlei fossielen zoals haaientanden, walviswervels en dolfi jnenschedels uit het zand gehaald. Zo is er een grote diversiteit aan resten uit het Neogeen (2,5-23 miljoen jaar geleden – toen er hier een subtropisch klimaat heerste met een hoge zeespiegel en een kustlijn ter hoogte van de huidige peelrand) naar boven gekomen: in totaal meer dan tweehonderd soorten schelpdieren, vierendertig soorten vogels, negen soorten kreeftachtigen en meer dan Promotionele communicatie Het is natuurlijk zaak de plaatselijke bevolking van alle vorderingen op de hoogte te houden. Dat bevordert de continuïteit: aan de ene kant ervaart het publiek dat men ook echt bezig is de toeristische ambitie te verwezenlijken, aan de andere kant genereert die positieve aandacht op haar beurt weer nieuwe ideeën en nieuwe initiatieven. Wanneer de kwestie uit de actualiteit wegzakt, is dat de hond in de pot. Men moet erover blijven praten. Dus steeds wanneer er iets nieuws te melden valt, moet dat ook gebeuren – in de plaatselijke media (Koerier, website gemeente) maar ook, bij meer substantieel nieuws, de regionale of misschien wel landelijke pers (TV Brabant, Gelderlander enzovoort). Bij dat laatste kun je denken aan het van start gaan en/of (succesvol) gereedkomen van de gidsprojecten; later aan vervolgprojecten en aan vernieuwende, opmerkelijke plannen en ideeën en gemeentelijke beslissingen. Dat steeds positief in het nieuws komen is eigenlijk van levensbelang. Het houdt de vaart erin en bereidt mede de weg naar een succesvol toeristisch perspectief. Wat de naamsbekendheid van de Raamstreek ook kan versnellen, is het aantrekken van bekende Nederlanders die zich willen opwerpen als ambassadeurs van de regio. Zo iemand als voormalig SecretarisGeneraal van de NAVO Jaap de Hoop Scheff er bijvoorbeeld, die naar verluidt regelmatig in dit deel van de Peel vertoeft ‘omdat het er zo heerlijk fi etsen is’. Het spreekt overigens vanzelf dat ook het meer traditionele, maar o zo noodzakelijke informatie- en promotiemateriaal ontwikkeld dient te worden: brochures, fl yers, ansichtkaarten, stickers, advertenties enzovoort. Tijd voor eten ‘Tijd voor Eten’ is een Amsterdams initiatief. Het betreft een kinderrestaurant op de basisschool. Kinderen gaan twee keer per jaar tussen de middag ‘uit eten’ op school. Tijdens de maaltijd krijgen de kinderen uitleg over de ingredienten, de oorsprong en smaak van de producten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het doel is gezond en toch lekker lunchen op school in Nederland net zo populair te maken als in andere Europese landen. Initiatiefneemster is Doris Voss. Het restaurant wordt gerund door een herintredende moeder, die door het ROCvA is opgeleid. Zij is in dienst van het schoolbestuur en heeft een zogenaamde combinatiefunctie. Er wordt gekookt door koks die bij het ROCvA in opleiding zijn. Deze leerlingkoks vervullen hun stage op de basisschool en leren hier koken met streekproducten. De ervaringen die met ‘Tijd voor Eten’ worden opgedaan, worden gebruikt om meerdere concepten van lunchen-opscholen te ontwikkelen. Er worden

69 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication