0

Hoe maak je een Palmpasenstok? Wat is een Palmpasenstok? Een voorbeeld staat hiernaast. Maak zelf je eigen Palmpasenstok! Hieronder staat uitgelegd hoe je dat doet. Doe je mee? En welke betekenis hebben de versieringen? Hieronder staat het uitgelegd. Stuur een foto van jouw Palmpasenstok naar info@pknsurhuizum.nl of naar jeugdouderling@pknsurhuizum.nl. Dan plaatsen we het op de website en op Facebook. Succes! Houten kruis Herinnert aan het kruis dat Jezus moest dragen en waaraan hij stierf. Timmer een kruis in elkaar van twee stevige latjes van 50cm en 75cm. Dit kun je ook maken door twee latjes, stokken of iets dergelijks aan elkaar vast te maken. Wit of Geel en groen crêpepapier Wit staat voor de verrijzenis en geel en groen voor nieuw leven. Knip stroken crêpepapier en wikkel deze om de stok. Bij het begin even vastmaken met een stukje plakband en aan het eind ook. Twaalf paaseitjes (6 aan elke kant) Het aantal twaalf staat voor de twaalf leerlingen (vrienden) van Jezus. Ze laten hem in de steek als hij gearresteerd wordt. Het ei staat voor: nieuw leven! Na drie dagen staat Jezus op uit de dood. 6 paaseitjes in een zakje en elk aan een kant van het kruis bevestigen. Dertig zilverlingen Judas verraadt wie Jezus is zodat de soldaten Jezus kunnen arresteren. Judas kreeg hiervoor 30 zilveren munten als beloning. Hiervoor kun je rozijnen, ronde Nibbit chips of iets anders met een gaatje erin aan een draad rijgen. De draad met zilverlingen bevestig je aan de dwarsstok van het kruis (van de ene kant naar de andere kant).

1 mandarijn Staat voor de sponzen waaruit ze Jezus lieten drinken. Groene takjes Jezus kwam in Jeruzalem binnen op een ezel. Zijn leerlingen plukten groene bladeren van de bomen. Ze juichten en zwaaiden met de bladeren. De mensen wilden hun nieuwe koning verwelkomen. De Joden verwachtten namelijk dat Jezus de nieuwe koning zou zijn, die de Romeinen zou verjagen. Ze waren zo blij met Jezus als hun Koning! Maar het liep allemaal een beetje anders dan ze dachten... Bevestig een groen bladertakje in het midden van het kruis, er is vast iets groens te vinden in de tuin. Buxus bijvoorbeeld. Rode stickers Staat voor het bloed van Jezus. Deze kun je plakken waar de handen en voeten van Jezus hebben gezeten. Je kunt ook rode rondjes knippen uit karton of tekenen met stiften. Sleutel Staat voor Jezus die de sleutel naar je hart wil zijn. Hiervoor zou je en snoepsleutel kunnen gebruiken of er wederom eentje knutselen. Versiering Je mag de stok vrolijk versieren omdat we vieren dat Jezus weer opstond uit de dood. Dat Zijn liefde sterker was dan het kwaad. Mogelijke variaties/aanvullingen voor het versieren van het kruis: - Knip een hartje uit en plak dit op het snijpunt van de twee kruisbalken. Jezus houdt van ieder mens en heeft uit liefde voor ons zijn leven op het kruis gegeven. - Maak van ijzerdraad een soort doornenkroon en bevestig die op het bovenste gedeelte van het kruis. - Plak op iedere zij-balk een waxinelichtje omdat Jezus het Licht van de wereld is. - Hang er een zakje (chocolade) munten aan omdat Jezus voor 30 zilverstukken door Judas is verraden. - Hang een (drop)sleutel aan het kruis als symbool dat Jezus de Deur is, die voor ons de weg naar de hemel weer vrijmaakt. - Versier het kruis nog met (papieren)narcisjes als teken van nieuw leven - Hang een klein bekertje aan het kruis omdat Jezus dorst had. Hij had dorst naar water én heeft nog steeds dorst naar onze liefde voor Hem.

Brood - Haantje Bovenop het kruis plaatsje een „broodhaantje‟. Je kunt ervoor kiezen om zelf een broodhaantje te bakken, te kleuren of te knutselen. In Jeruzalem at Jezus de Pesachmaaltijd met zijn leerlingen. Dat noemen we het laatste avondmaal. Hij brak een brood in stukjes en deelde dit uit aan zijn 12 leerlingen. Het was de laatste keer dat Jezus at voordat hij ging sterven. Het haantje verwijst naar Petrus die zijn vriend Jezus verloochent. In de nacht dat Jezus gearresteerd wordt, vragen mensen drie keer aan Petrus of hij ook bij Jezus hoort. “Nee hoor, ik hoor niet bij hem!” zegt Petrus. Na de derde keer kraait de haan... Dat had Jezus al voorspeld tijdens het laatste avondmaal. Er staan een heleboel ideeën op internet. Een paar voorbeelden:

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
Home


You need flash player to view this online publication