0

BESTUUR Voorzitter: Adje van Hassel Secretaris: Nancy Neefs Penningmeester: Lydia Bartels John van Ginneken Pim Kokke Kelly van Genk Kirsten Nouws Ralf Warmoeskerken Bas Havermans Toon van Peperstraten ACTIVITEITEN COMMISSIE Francien Herrijgers Tonny Monsieurs Suus van der Pijl Annie van Genk REDACTIE POTEINDER Marleen de Hoon Sabine Wirix Mike Jorissen Amke De Hoon Adje van Hassel Joeri Sannen COVER Joeri Sannen DE POTEINDER 28 ste jaargang Nummer 94 April 2020 RE(D)ACTIEADRES poteinder@poteind.nl WEBSITE EN E-MAIL www.poteind.nl info@poteind.nl ac@poteind.nl Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind BANKREKENING Rabo IBAN: NL60 RABO 0160572193

VOORWOORD Nieuwe voorzitter Ja Poteinders, het is zover! Normaal gezien zou Ad de hamer aan mij overdragen op de jaarvergadering die 28 maart gehouden zou worden. Helaas kon de jaarvergadering door alle perikelen rond het Corona virus niet doorgaan. En ook de 2e geplande datum 2 mei is niet haalbaar. Voor degene die me nog niet kennen, zal ik me even voorstellen. Ik ben John van Ginneken woon samen met Suus (van der Pijl) en ben vader van Anne (14) en Niek (13). Mijn hele leven al ben ik Poteinder in hart en nieren en inmiddels alweer 16 jaar bestuurslid en afgevaardigde bij de bloemencommissie. Bij de Jager Tolhoek bouwmaterialen in Bergen op Zoom ben ik werkzaam als vestigingsmanager. Zoals jullie wel zullen begrijpen had ik me mijn eerste jaar als voorzitter heel anders voorgesteld. Een voorzitter zonder corso, wie had dat gedacht? Ik heb dit voorwoord inmiddels al twee keer herschreven, maar nu op 31 maart weten we dat het corso dit jaar niet doorgaat. Hoe gaat het jaar dan wel verlopen? We gaan in elk geval knollen planten, want dit mag als we de regels van het RIVM maar in acht nemen. Veel corso’s zijn al afgelast, maar misschien kunnen we toch nog ergens een bloemetje slijten. Wanneer het weer mag, zullen we ook verder gaan in de loods en misschien ook weer activiteiten oppakken. Misschien op een andere manier dan we gewend zijn, maar een zomer zonder corsoactiviteit lijkt ons geen optie. Tot slot wil ik meegeven dat ik hoop dat deze situatie alleen maar tot meer saamhorigheid gaat leiden. We zullen elkaar moeten helpen en steunen. We gaan er met z’n allen hard aan werken om dit jaar toch een positieve draai te geven. Hoe we dit gaan doen kan ik momenteel nog niet zeggen, maar er zullen zeker plannen gemaakt worden en als we weten hoe of wat zullen we dit ook naar jullie communiceren. Blijf gezond! Gegroet, John van Ginneken, een voorzitter zonder corso.

KERSTREIS KEULEN Voor de kerstreis van 2019 gingen we dit jaar een stapje verder. Op naar de Domstad. Op naar Duitsland. Op naar Keulen. Tiroler pakske De bus stond al op tijd klaar, zodat we met een goed gevulde bus richting Duitsland konden. Op de heenweg is het bij veel mede reisgenoten nog rustig en een kwestie van wakker worden. Als de bus wat langer op weg is, gaan de meeste oogjes en keeltjes al wat verder open. Eenmaal in Keulen aangekomen is het enthousiasme al niet meer te stoppen en worden de gekste plannen gemaakt. De reis is goed gegaan en het parkeren is door iedereen begrepen. Bijna iedereen, want Frank Timmermans stapt iets te vroeg uit. Maar in zijn Tiroler pakske is hij gelukkig gemakkelijk terug te vinden. Zon en regen De kerstmarkt in Keulen is verdeeld over 10 pleinen en pleintjes. Ieder plein bestaat uit kramen met daarin kerst- en streekartikelen en veel eten. Maar ook de ijsbaan, kerstbomen, haardvuren, reuzenrad en natuurlijk de Kerstman zijn aanwezig. De sfeer in Keulen is geweldig. Het voelt als een warme deken om onze frisse lijven heen. De ene groep begint gelijk de kraampjes af te struinen, de andere groep stopt bij de eerste beste schnaps kraam om op te warmen. De eerste uren zijn geweldig met het zonnetje in onze rug en de leuke kraampjes om ons heen. Later op de middag slaat het weer om en gaat het regenen. Een mooie gelegenheid om de Keulse kroegen aan te doen. Ook dat doet iedere groep op zijn eigen manier. De ene groep gaat van kroeg naar bruine kroeg naar kroeg. De andere groep kiest voor een gezellig restaurant of café om de regenbui te ontwijken. Licht en vuur Als het etenstijd is, hoef je in Keulen niet lang te zoeken. Zo veel kraampjes met super veel lekkere verschillende dingen. De keuze is Reuze. Iedereen heeft zo zijn buikje vol. De kerstmarkt in het donker is nog veel mooier dan overdag. De lichtjes en vuren brengen enorm veel sfeer en gezelligheid. De een gaat schaatsen, de ander zoekt nog een kroeg op en weer een ander doet nog de laatste kerstinkopen.

Dan is het weer tijd om de bus terug op te zoeken. Iedereen is netjes op tijd bij de bus. De terugweg is rustig met de vele schone slapers om ons heen. In Zundert zijn de meeste weer wakker en waar de een naar huis gaat, gaat de ander nog naar De Kerel of naar Den Bels. Grote dank aan het AC, voor deze prachtige en gezellige kerstreis. De organisatie was super. Volgend jaar hopelijk weer!! NIEUWJAARSRECEPTIE Na een indrukwekkend jaar voor Buurtschap Poteind met de bouw en opening van de loods Moleneind én een 9e plaats na 20 jaar tijd, is daar 2020. Zoals ieder jaar is er weer champagne gedronken en hebben buurtgenoten goed kunnen buurten, na een tijd elkaar niet gezien te hebben. Op 2019 is teruggeblikt met de afterrmovie en daar werd goed bij gelachen; ook deze keer weer gemaakt door de filmers en editors van Poteind. Na spannend afwachten was het was tijd om de eerste impressies van het ontwerp 2020 bekend te maken! Tijdens de nieuwjaarsreceptie is dan ook het ontwerp ‘Zundert 500’ gepresenteerd, een ontwerp van Dean Lahaije, Erik van Elsacker en Jan Bosma. Meer informatie over het ontwerp volgt later in deze Poteinder!

VAANDELFEEST “Jullie mogen stoppen!”, dit waren de befaamde woorden die buurtschap Tiggelaar tijdens de tweede doorkomst van het afgelopen corso te horen kreeg. Wie wint, heeft wat te vieren. Dat gebeurde ook, zoals de traditie is, in de zaal van het cultuurcentrum De Schroef. De helden die ons dit jaar in de top-10 hebben gebracht, kwamen naar het fuifje om samen met de andere buurten een feestje te bouwen voor de winnaar. De nodige consumpties werden genuttigd met muzikale ondersteuning van coverband “The Fellas” en “DJ Patjuh”. De traditie van het vaandelfeest is niet compleet zonder te stranden bij Café Den Bels, waar nog tot in de late uurtjes...of was het de vroege morgen? Dat ben ik even kwijt... werd gedanst, gefeest en vals, maar dan ook echt enorm vals, werd gezongen. Al bij al een geslaagde avond. Buurtschap Tiggelaar, gefeliciteerd met jullie eerste plaats!

ZAALVOETBAL TOERNOOI Zaterdag 18 januari organiseerde buurtschap Rijsbergen haar jaarlijkse zaalvoetbal toernooi. De oranje duivels trokken met 8 man sterk ten strijde, en niet onsuccesvol! Nouja, vanaf de verliezersronde dan. De poule fase was een regelrechte catastrofe, het totaal aantal punten dat werd behaald was, na lang rekenen...precies 0...! Dat kon maar één ding betekenen. We gaan de verliezersronde in. Wonder boven wonder waren onze helden de gehele verliezersronde ongeslagen. Dit betekent dat Poteind op wonderbaarlijke manier in het linker rijtje is geëindigd. Het linker rijtje is natuurlijk heel mooi, maar binnen het team heeft Vincent de belangrijkere wedstrijd gewonnen, het onderlinge pannatoernooi. Vincent heeft de meeste panna’s gemaakt, gevolgd door Mike Jorissen en op een mooie 3e plaats kwam Loek. De man of the match is onze keeper: Toon “Neuer” van Peperstraten Hierna volgende nog een spetterende feestavond met de overgebleven sportmannen!

CORSOQUIZ Ronald van Loon wint 15e editie van de Corso Quiz Afgelopen zaterdag organiseerde buurtschap Poteind voor de vijftiende keer de Corso Quiz. Zesentwintig teams gingen de strijd met elkaar aan via een schriftelijke vragenronde, waarna de zestien beste kandidaten doorgingen naar de kwartfinales. Uiteindelijk wisten Koen Roelands, Ruben van Hassel, Ronald van Loon en de winnaar van de afgelopen twee jaar, Niek van Erk, zich te plaatsen voor de finale. Tot en met de laatste vraag bleef het spannend, maar uiteindelijk was het Ronald van Loon die de beker alweer voor de vierde keer mee naar huis mocht nemen. Het was een gezellige avond bij Café Neefs voor zowel de deelnemers als de toeschouwers, die de quiz konden volgen met een hapje en een drankje. Deze hapjes konden gewonnen worden in de inmiddels beroemde Snack- en Snaailoterij die werd gehouden tussen de verschillende quizrondes door. De organisatie kan terugkijken op een geslaagde avond die volgend jaar zeker een vervolg zal krijgen. Doe jij dan ook mee?... want je weet meer van corso dan je denkt!

www.dictusschilderwerken.nl

AARDBEIENFEESTEN Lieve Poteinders, door de huidige omstandigheden omtrent covid-19 is het ook niet zeker of de aardbeienfeesten doorgaan op 13 en 14 juni. De kans is zelfs aanwezig dat zij op een andere datum plaats gaan vinden. Normaliter had ik dit stukje als oproep om aan te melden gereserveerd, echter wachten wij nu nog heel even met de vraag wie ons wil helpen met dit gezellige weekend. Wat wij jullie wel willen en kunnen vragen, is om deze data alsnog vrij te houden voor het geval dat wij dat weekend wel ons vertrouwde Poteindterras kunnen opbouwen. Uiteraard staat ieders gezondheid op de eerste plaats. Wij hopen natuurlijk jullie op een later moment te kunnen benaderen hiervoor, maar voor nu kunnen wij alleen maar hopen dat jullie deze datum wel vrij willen houden voor ons! Groetjes, De aardbeiencommissie!

CARNAVAL PRINSENBEEK Wegens omstandigheden is de grote optocht van Boemeldonck (Prinsenbeek) afgelast, deze kon tijdens het carnavalsweekend niet meer plaatsvinden door storm Ellen. Het organiseren van zo’n grote optocht is net als ons eigen Corso ontzettend veel werk, daarbij waren de wagens beschadigd en was uitstellen geen optie. Ondanks het afgelasten van de optocht ging een kleine delegatie schildpadjes tóch kijken naar de wagens. Alle verkeersregelaars hebben een cursus gedaan die niet van pas kwam maar wellicht dat deze met kindercorso of volgend jaar wél van pas gaat komen! Op naar Boemeldonck 2021! Hieronder een kleine impressie.

BUURTGENOOTJES Loek Bastiaenen Bijnaam: Loekachu, LoekOloek, Dr. Phil Leeftijd: 22 Hobby’s: Corso bouwen, voetballen en darten. Favoriete vette hap: Viandel Bezigheden in de tent: Lassen, plakken, tikkers begeleiden Ik steek graag een pomponneke met: Dean Mooiste corsomoment: Onder de wagen uit komen na het duwen tijdens naar de markt. Grootste blunder in de tent: Was toen ik mijn voet verbrandde en dacht dat er niks aan de hand was omdat ik er niets meer aan voelde. Mooiste corsowagen van Poteind: Parelduiker Mooiste corsowagen ooit: Gekken goud Als corso niet bestond dan: Was er een kavel op beekzicht leeg. Wie is de volgende?: Mike Smits

BUURTGENOOTJES Toon van Peperstraten Bijnaam: Pepperoni, regelaar Leeftijd: 48 Hobby’s: Corso, voetbal (leider vv Zundert 2), darten, wandelen, knutselen, …. Best wel wat eigenlijk Favoriete vette hap: Broodje (E)Braatworst met veul uien Bezigheden in de tent: Van alles, maar vooral opruimen (orde en netheid). bouwbegeleider sinds 2019 Ik steek graag een pomponneke met: Lydia, Marianne en Corry Mooiste corsomoment: Vorig jaar moment van aankomst van onze wagen op de veiling, emotioneel momentje met mun broertje Bas Havermans Grootste blunder in de tent: Blunder weet ik niet, ongevalletjes voldoende of waren dat ook blunders……... Mooiste corsowagen van Poteind: Naar de markt Mooiste corsowagen ooit: Moeders kroost 2002 Als corso niet bestond dan: Dan was ik een bedrijf begonnen in herinrichten van werkplaatsen. Wie is de volgende?: Bas Havermans

VAN DE BESTUURSTAFEL... Corso, corona, knollen Wat een rare tijd. Wat een rare zomer gaat dit worden? Geen Corso dit jaar. Dus ook niet lekker met zijn allen bouwen in de zomer. Natuurlijk willen we proberen om komende zomer nog wat activiteiten te organiseren en misschien kunnen we zelfs nog wel iets bouwen. Een schildpad bijvoorbeeld. Houd daarvoor onze social media in de gaten. We houden jullie op de hoogte. Onze knollen gaan we wel planten. Hierdoor hoeven we volgend jaar (bijna) geen nieuwe knollen te kopen. Dat scheelt weer op financieel vlak. En wie weet kunnen we nog dahlia’s aan andere corso’s leveren. Al is het alleen maar voor het kindercorso, dahlia’s zullen er komen. NIX 18 Nix 18 krijgt binnen het Corso en binnen de Gemeente Zundert dit jaar extra aandacht. Wij zullen ons dan ook, samen met jullie, aan deze regels gaan houden. Er komen controles vanuit de Gemeente bij verenigingen en stichtingen, dus ook bij de buurtschappen. Wij vragen jullie medewerking om deze regels te handhaven. Dat geldt ook voor het NIET roken beleid in de loods. Dat voorkomt hoge boetes en onderling gezeur. Alvast bedankt!

Alarm De loods is voorzien van een alarmsysteem. Zorg dus dat je niet zonder code de loods in gaat. Het alarm gaat dan af en de politie zal zo op de stoep staan. Moet je in de loods zijn en heb je geen code? Neem dan even contact op met een van de bestuursleden. Verzetten Jaarvergadering In verband met het Corona virus hebben we de jaarvergadering van 28 maart verzet. Wanneer we de jaarvergadering nu kunnen houden is nog niet duidelijk, maar we houden jullie op de hoogte. Dit heeft ook gevolgen voor de bestuursfuncties. Adje blijft formeel nog voorzitter, maar John van Ginneken zal ondertussen de meeste taken mee over nemen. Dit doen ze in goed overleg. Kyle Dictus en Hedwig Kouters lopen ‘stage’ bij het bestuur. Kyle gaat de bestuurlijke taken van het bloemenveld en de bloemenhandel op zich nemen. Hedwig zal dit jaar vooral bij het bestuur meekijken en het bestuur ondersteunen op diverse vlakken. Kirsten blijft formeel nog in het bestuur tot aan de jaarvergadering. Daarna zal ze afscheid nemen. Ook haar taken zijn of worden overgenomen door andere bestuursleden. De maquette presentatie is dit jaar niet tijdens de jaarvergadering, maar digitaal. In deze gekke tijd weten we niet precies wanneer de jaarvergadering is. Toch willen we de maquette aan jullie laten zien en aan de voorbereidingen beginnen. Daarom eenmalig langs deze weg de maquettepresentatie van ons ontwerp 2021.

MAQUETTE Naast de formule 1, komt ook de Indy 500 volgend jaar naar Nederland. Naar Zundert om precies te zijn. Vorig jaar reden we rond met een scooter, dit jaar voeren we het tempo op en zullen er schilpadden strijden om de eerste plaats, net zoals het hoort bij een race! Zundert 500 Een ontwerp van Jan, Erik en Dean

MYSTERY DAHLIA Heb je ze al besteld, de Poteindse Mystery Dahlia? Koop één of meer zakjes met onbekende Dahlia knollen. Plant de knollen in je tuin, pot op balkon of waar dan ook en verzorg ze met veel liefde. Op verjaardagen en bijeenkomsten zal worden gesproken over de Poteindse Mystery Dahlia wedstrijd. Uiteraard weet iedereen hoe je een Dahlia het beste kan laten groeien en bloeien want iedereen heeft wel ergens zijn bloemen expert die je zal adviseren of je hebt zelf groene vingers. Je foto’s worden gedeeld via social media met de plant grootte en de knoppen die zich vormen. Hilarisch wordt het als men elkaar af probeert te troeven met grote Dahlia bossen en het aantal knoppen. Wie heeft er groene vingers en wie niet? Wat voor soort bloem komt er uiteindelijk in bloei? Niemand weet welke speciale bloem dit jaar de Mystery Dahlia is, behalve de organisatie van Poteind. Maar wie o wie heeft de Mystery Dahlia? De organisatie gaan op pad, voor verslag en op bezoek bij de prijswinnaar(s). Dus bestel ze nu via mysterydahlia@poteind.nl voor slechts 5 euro per zakje.

DROPTOCHT De droptocht was op 29 februari. Er waren drie teams die na elkaar gedropt werden op dezelfde locatie. Er zaten verschillende opdrachten bij deze droptocht. Ten eerste moest je natuurlijk met een zo snel mogelijke tijd terug zijn bij de Kerel. Ten tweede waren er zogenaamde checkpoints, hierbij moest je foto’s maken met je hele groep behalve dan de teamcaptain die de foto’s moest maken en doorsturen naar de organisatie. Als laatste waren er ook nog de crazy 88, dit waren 88 hele gekke opdrachten. Voor deze opdrachten kreeg je tijd aftrek. Na een spannende strijd won Team 1. Het team had zichzelf “Wij” genoemd en bestond uit: Amke, Pascalle, Inge, Lydia, Marian en Mike. Ze hadden de meeste crazy 88 opdrachten en de meeste checkpoints al werd het nog wel spannend met de tijd. Als ze namelijk net wat later binnen waren had een ander team er met de winst vandoor gegaan. Na de prijsuitreiking werden de consumpties die werden uitgedeeld bij deelname aan de droptocht nog fijn genuttigd bij de Kerel wat weer een supergezellige avond werd. Hierna zijn nog een klein groepje fanatiekelingen doorgegaan naar Den Bels om daar de avond af te sluiten.

KLEURPLAAT!

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
Home


You need flash player to view this online publication