0

BESTUUR Voorzitter: Adje van Hassel Secretaris: Nancy Neefs Penningmeester: Lydia Bartels John van Ginneken Pim Kokke Kelly van Genk Kirsten Nouws Ralf Warmoeskerken Bas Havermans Toon van Peperstraten ACTIVITEITEN COMMISSIE Francien Herrijgers Tonny Monsieurs Suus van der Pijl Annie van Genk REDACTIE POTEINDER Marleen de Hoon Sabine Wirix Mike Jorissen Amke De Hoon Adje van Hassel Joeri Sannen FOTO COVER Joeri Sannen DE POTEINDER 28ste jaargang Nummer 97 December 2020 RE(D)ACTIEADRES poteinder@poteind.nl WEBSITE EN E-MAIL www.poteind.nl info@poteind.nl ac@poteind.nl Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind BANKREKENING Rabo IBAN: NL60 RABO 0160572193

VOORWOORD Het najaar van 2020 Wie had gedacht dat dit jaar zo zou eindigen: geen jaarvergadering, geen corso, geen barbecue, geen evaluaties en geen buurtfeest. Helaas hebben we ons moeten schikken naar een virus. Op het moment van schrijven van dit voorwoord is er net bekend geworden dat er misschien nog dit jaar een vaccin komt. Dat is goed nieuws. Helaas kunnen we het nieuwe jaar nog niet beginnen met onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie, maar dit biedt wel perspectief. Natuurlijk zijn we achter de schermen wel bezig met de toekomst. Hoe gaat het corso er volgend jaar uitzien, kan er in 2021 wel een volwaardig corso gehouden worden? Wat moet er nog aan de loods gebeuren en wat willen we dat er aan de loods gaat gebeuren de komende tijd? Helaas hebben we voor nu moeten besluiten ook deze werkzaamheden stil te leggen, maar ik hoop dat dit op moment van het verschijnen van deze Poteinder alweer is opgepakt. Als laatste wil ik jullie hele fijne Kerstdagen wensen en een goed uiteinde van een roerig 2020. Vier dit met jullie geliefden en proost op een geweldig 2021 waarin ik van harte hoop dat we elkaar vaak zullen tegen komen in de loods, in een café of tijdens een andere activiteit van welke vereniging dan ook. Want dan weten we dat we van dit verschrikkelijke virus af zijn en dat we weer vooruit kunnen. Nogmaals blijf gezond en hopelijk tot snel!!!! Groeten, John van Ginneken

VRAGENRONDJE Wie ben je? Hedwig Kouters, 51 jaar en geboren in Wernhout. Getrouwd met Wendy en vader van Naïka, Jeffersen en Wisterlande. Wat je zijn je functies binnen het bestuur? Op dit moment loop ik stage bij het bestuur en heb ik o.a. mee mogen helpen bij de sponsoring. Het is de bedoeling dat ik op termijn me meer met de financiën ga bezighouden. Hoe lang zit je al bij Poteind? Vanaf 2000 toen wij weer terug in Zundert kwamen wonen. Waarom ben je bij Poteind komen bouwen? We kregen een brief in de bus dat alle hulp welkom was en we wilden graag in het eigen buurtschap meehelpen. Wat is je mooiste en minst leukste moment van Poteind? Ik heb eigenlijk geen minder mooie momenten gehad, hoewel het natuurlijk heel erg jammer is dat we dit jaar geen corso hadden. Leuke momenten zijn er heel veel, de gezelligheid en dan ook nog bij de eerste 10 vorig jaar. Maar het belangrijkste vind ik dat er voor iedereen een plaatsje is binnen Poteind en iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Hedwig samen met zijn zoon Jeffersen

VRAGENRONDJE Wie ben je? Ik ben Kyle Dictus Wat je zijn je functies binnen het bestuur? Ik neem John zijn taak als bloemenman over. Ik weet niet of dit echt een bestuursfunctie is maar ivm de in - en verkoop van knollen en bloemen is het wel belangrijk om dit in het bestuur te bespreken. Hoe lang zit je al bij Poteind en waarom ben je bij Poteind komen bouwen? Ik ben sinds 2012 lid van buurtschap Poteind. Ik ben hier komen bouwen omdat er veel bekenden van mij bouwen en ik corsobouwen het leukste vind met vrienden en daar zijn gelukkig in de laatste jaren nog heel wat vrienden bijgekomen. Wat is je mooiste en minst leukste moment van Poteind? Het mooiste moment was denk ik toch wel de 9e plaats die we reden met Naar de markt. De mindere momenten kan ik zo eigenlijk niet opnoemen omdat er altijd zulke mooie momenten voor terug komen. Het overlijden van verschillende buurtgenoten vind ik altijd een dieptepunt. Die momenten zullen me wel altijd bij blijven.

ACTIVITEITEN Beste buurtgenoten, Normaal maak ik in december de activiteitenkalender voor 2021, alleen dit jaar is heel 2021 nog een groot vraagteken. Hoe raar kan een jaar lopen. We waren in maart 2020 volop bezig met de voorbereidingen voor de Bingo, de jaarvergadering en het paaseieren zoeken, toen daar de lockdown kwam. We dachten toen nog een bingo en jaarvergadering kan later in het jaar ook wel, maar jammer genoeg dus niet. De paaseieren hebben we dit jaar maar door de paashaas bij onze kleine buurtgenootjes laten bezorgen. Andere activiteiten zoals, de opening van de loods, de familiedag en het buurtfeest kon niet doorgaan. We hadden allerlei alternatieve plannen bedacht, maar deze konden steeds vanwege de maatregelen niet doorgaan. Toch wil ik jullie alvast een aantal datums voor 2021 doorgeven, ze kunnen alvast maar in de agenda of op de kalender staan. Activiteitenkalender 2021: Februari: Maart: April: Oktober: wandeltocht zaterdag 27 maart jaarvergadering zaterdag 3 april paaseieren zoeken Zaterdag 30 oktober buurtfeest En natuurlijk proberen we dit jaar de Bingo, de corsoquiz en nog andere activiteiten te organiseren. Zodra hier meer informatie over bekend is laten we jullie dit weten.

SPONSORCOMMISIE Bij Poteind hebben wij een sponsorcommissie. Deze toppers zijn achter de schermen altijd druk bezig met verschillende taken. Neem een kijkje mee in onze sponsorcommissie in dit interview met Susanne Verschuuren! Wat doet de sponsorcommissie? Als sponsorcommissie (onder)houden we contact met alle (nieuwe potentiële) sponsoren van de buurtschap. Jaarlijks benaderen we (nieuwe) sponsoren, we sturen hen –bij interesse- een sponsorcontract toe en houden zicht op retour ervan, we sturen facturen – en houden zicht op de betaling ervan. We brengen in kaart welke sponsor ons op welke manier wil sponsoren. We werken met verschillende sponsorpakketten en sponsordoeken en dragen er zorg voor dat iedere sponsor zijn/haar pakket krijgt, zoals bijvoorbeeld consumptiebonnen bij de aardbeienfeesten en/of entreekaarten voor het tentoonstellingsterrein. Ook de sponsoruitingen; de doeken (frames bij loods, veld en Neefs), reclamebordjes in de loods en logo’s in de Poteinder, worden door onze commissie verzorgd en geregeld. Contact met de sponsor vinden we belangrijk, daarom zorgen we bijvoorbeeld ook voor attenties bij bijzondere gelegenheden van de sponsoren, (maken en) sturen we een kerstkaart, en we benaderen een willekeurige sponsor voor de rubriek ‘Sponsor in the spotlight’ in de Poteinder. Hoeveel mensen helpen met de sponsorcommissie? Er zitten op dit moment 10 mensen in de sponsorcommissie. Hoe hebben jullie het dit jaar aangepakt? Vanwege deze tijden zijn we via Skype gaan vergaderen ergens in het begin van de corona verspreiding. De sponsorronde van 2020 stond op onze agenda om te bespreken. In plaats van de gebruikelijke stappen door te nemen, stelden we onszelf eerst de vraag, kunnen we dit jaar eigenlijk wel een sponsorronde houden? Is het gepast om de sponsoren om geld of andere middelen te vragen in deze onvoorspelbare tijden? Ja, wij vonden van wel, ze vormen namelijk een belangrijke inkomstenbron van onze buurschap. Of corso nu wel of niet zou doorgaan, geld is altijd welkom, én, gelet op onze vaste kosten, kluslijst en gezellige uitjes, nodig ook! Normaal gesproken gaan we persoonlijk langs alle sponsoren om te vragen of ze willen sponsoren. Dit jaar hebben we de sponsoren (vanwege corona) voornamelijk per mail en telefoon benaderd.

Hebben jullie dit jaar ander reacties gehad dan normaal? Wij zijn dit jaar overweldigd door het enthousiasme van onze sponsoren. Het doet ons goed om te merken dat veel sponsoren ons steunen. Uiteraard zijn er ook sponsoren geweest die hebben aangegeven dat ze dit jaar overslaan vanwege corona, daar hebben we alle begrip voor. Wat is nou het allerleukste aan de sponsorcommissie? Zoals je hebt kunnen lezen, de taken van onze commissie zijn erg divers. Van het maken van een kerstkaart tot het ophangen van de reclamedoeken aan de frames op de verschillende locaties tot het benaderen van de sponsoren zelf. Dat laatste, het sociale aspect, spreekt me het meest aan. En daarnaast het gevoel een steentje bij te kunnen dragen aan de buurt.

SPONSOR IN THE SPOTLIGHT Vertel iets (algemeens) over het bedrijf. Hoi ik ben een Richard van Aert. Al heel mijn leven actief bij Poteind. Inmiddels ben ik vader van een super lief meisje en heb ik een relatie met Bregje! Sinds een aantal jaar heb ik een eigen hoveniersbedrijf waar ik me volle bak voor inzet. Wat doet je bedrijf? We doen voornamelijk onderhoud en aanleg van tuinen Ik probeer zo goed mogelijk advies te geven over een tuin. Waarom sponsor je buurtschap Poteind? Ik sponsor Poteind om een steentje bij te dragen aan de organisatie en voor de reclame van mijn bedrijf.

Voor welke specialisaties moeten de Poteinders echt naar jouw bedrijf komen? Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan vooral uit onderhoud van de tuin. Om de tuin zo netjes mogelijk op te ruimen en op de goede manier te snoeien. We doen natuurlijk ook aanleg van tuinen, dat begint bij een goed ontwerp. Ik kom langs bij de klant om een wensenlijst op te nemen van de klant. Ik noteer wat de klant graag zou willen en daar ga ik mee aan de slag. Ik probeer de tuin zo goed mogelijk in te delen op allerlei manieren. Bel gerust voor advies en ik kom vrijblijvend langs We komen er samen aan uit.

CORSO ZUNDERT HISTORIE MARATHON Op het moment dat deze Poteinder uitgebracht wordt, is er al een groot deel van de Corso Zundert Historie Marathon voorbij. Maar niet getreurd, want alle nieuwe video’s die online komen blijven op YouTube staan! Namens Stichting Bloemencorso Zundert heeft Joeri tientallen oude beelden verzameld, die nog niet eerder op internet te vinden waren. Deze historische beelden konden niet onopvallend online komen en daarom is de Corso Zundert Historie Marathon verzonnen! Met video’s uit 1991 tot en met 1953, van 27 november tot en met 27 december, komen er ieder weekend 5 weken lang nieuwe video’s op het YouTube kanaal van Corso Zundert. Een toevoeging aan deze marathon is dat iedere optocht een YouTube première is, wat wil zeggen dat je bij het online komen van de optochten live mee kunt kijken en chatten met andere Corsoliefhebbers. Net als vele andere wagens die te zien zijn op de cover van deze Poteinder, zijn wagens zoals ‘Oorlogsolifanten ten strijde’ en ‘De gevaarlijke reis naar Groenland’ nu te zien op video! Met grote dank aan onder andere Poteinder Toine Verheijen kon deze marathon georganiseerd worden. Zin om zelf oude beelden terug te kijken of om live mee te kijken naar de laatste premières en oudste video’s? Ga dan naar https://www.youtube.com/ bloemencorsozundert! Geniet ervan!

UITZENDSCHEMA CORSO HISTORIE

BUURTGENOOTJES Ron Dekkers Bijnaam: De kleine Generaal Leeftijd: 60 Hobby’s: Voetbal, kaarten, biljarten Favoriete vette hap: Mexicano Bezigheden in de tent / op het veld: Op het veld helpen en bloemen steken Ik steek graag een pomponneke met: Nicole Neefs, moeder van Resie Mooiste corsomoment: Als onze wagen kant en klaar uit de loods komt Grootste blunder in de tent / op het veld: Dit jaar in ieder geval dat ik een uur te vroeg op het veld was. Mooiste corsowagen van Poteind: Op Stoom Mooiste corsowagen ooit: Moeders kroost Als corso niet bestond dan: Zou ik iets willen doen voor ouderen Wie is de volgende?: Erik Braat

HEEFT U NOG OUD IJZER? Heeft u nog oud ijzer? Gooi het in onze oud ijzer bak te vinden bij de loods. Dat zal een mooi centje opleveren voor de buurt!

BUURTGENOOTJES Suus van der Pijl Bijnaam: Suuske Leeftijd: 43 Hobby’s: Normaal ga ik graag een drankje drinken, uit eten, naar de bios en Poteind is een grote hobby. Favoriete vette hap: Pizza salami Bezigheden in de tent: Waar ik kan helpen, maakt mij niet uit! Dingen uittesten en iets met verf is het meestevoorgekomen tot nu toe. Ik steek graag een pomponneke met: Co! Mensen kijken en slap kletsen, héél gezellig! En degene die de bloemen weghalen en op tafel gooien (écht GOOIEN) zijn sowieso leuk gezelschap. Mooiste corsomoment: Voor het eerst wagenbegeleider, dat was van begin tot eind kippenvel. Grootste blunder in de tent: Het Oranjeplein is ook écht oranje (en paars) door mij. Niet echt een blunder, maar meer gewoon lomp denk ik haha Mooiste corsowagen van Poteind: Altijd Prijs! Dat was mijn eerste bouwjaar en de 3e publieksprijs was dik verdiend. Mooiste corsowagen ooit: Ver voor mijn tijd in Zundert, maar Moeders kroost is zelfs op filmpjes en foto’s de mooiste vind ik...

BUURTGENOOTJES VERVOLG... Als corso niet bestond dan: had ik veel legendarische vrijdag avonden na het bouwen en corsoweekenden gemist al! Wie is de volgende?: Mônica (van den Bemd-Freitas)

VAN DE BESTUURSTAFEL... Knollen in de loods Ook dit jaar houden de dahlia knollen hun winterslaap weer in onze loods. Vorig jaar hebben we dit voor de eerste keer kunnen doen. Dat is zo goed bevallen dat we dat blijven doen. De loods biedt een goede, droge werkplek en we kunnen de kou goed buiten houden. Dat resulteert weer in veel goede knollen voor het nieuwe corso seizoen. De komende weken zullen onze veldmannen de knollen gaan splitsen en controleren in de loods. Een begin voor weer een hele hoop mooie dahlia’s in 2021

Wandjes van de gemeente Voor de inrichting van onze loods hebben we in oktober een aantal wanden, deuren en kozijnen gekregen van de Gemeente Zundert. In ruil daarvoor hebben wij het oude Rabobank gebouw aan de Bredaseweg aan de binnenkant leeggeruimd en zo ver mogelijk opgeruimd. Een mooie geste, die ons met een paar avondjes werk weer veel geld uitspaart! Bedankt voor de samenwerking: Gemeente Zundert, Stichting Corso Zundert en Jan Jochems

CORSO 2021 We hebben bij enkele poteinders de volgende stelling neergelegd; Zal het corso in 2021 plaatsvinden en in welke vorm? Ik denk dat het corso in 2021 door gaat en plaats zal vinden in een kleinere vorm dan voorgaande jaren. Halverwege de zomer zal hopelijk een groot deel van Nederland gevaccineerd zijn, waardoor evenementen en grote groepsbijeenkomsten weer mogelijk zijn. Hierdoor zal de bouw wel een stuk later starten, waardoor de wagens veel kleiner zijn. Verder denk ik dat corso zondag zo zal zijn zoals altijd; het corsogevoel blijft, maar dan met minder publiek en tribunes. Op het tentoonstellingsterrein mag maar een bepaald aantal mensen komen, maar er is wel veel meer media aandacht voor het corso. Het corsofeest zal jammer genoeg alleen in cafés plaatsvinden, met maar een beperkt aantal mensen in ieder café. Lastige stelling, ik denk dat corso 2021 wel door zal gaan maar niet zoals we al jaren gewend zijn. Ik denk met minder publiek en minder muziekcorpsen. Ik ben bang dat volgend jaar het corso niet door gaat. Ik hoop dat we in ieder geval gewoon met zijn allen weer wat in de loods kunnen doen en misschien nog wel een feestje kunnen vieren in September. Ja, het corso gaat door maar zonder optocht. De wagens zijn alleen op het tentoonstellingsterein via aagegeven route te

Gaat corso ’21 door? Dat hoop ik natuurlijk wel, en stiekem ga ik er ook vanuit. Zeker als je kijkt naar de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus ziet het er hoopvol uit. Als alles goed gaat kunnen we ons vanaf januari laten vaccineren en zou het vanaf daar bergopwaarts moeten gaan. Maar gelukkig zijn er meer hoopvolle tekenen! Kijk bijvoorbeeld maar naar de komende zomerfestivals. Ook deze zijn momenteel al volop artiesten aan het boeken, want ook zij gaan er vanuit dat het festivalseizoen (al dat niet in gepaste vorm) kan doorgaan. Natuurlijk is het grote verschil wel dat deze festivals op een gesloten terrein plaatsvinden, waardoor een de organisaties zelf bepalen wie ze toelaten. In Zundert ligt dit natuurlijk anders. Toch ga ik er vanuit dat corso 2021 gewoon doorgaat. Als (het goed gaat) in januari de vaccinatiecampagne van start zal gaan en we ons beter kunnen weren tegen het virus. Dit zal hopelijk betekenen dat er in de zomer al kleinere groepen bij elkaar mogen komen, wat natuurlijk ideaal is voor de loodsen en tenten. Tegen het eind van de zomer zouden ook grote evenementen weer mogelijk moeten zijn. Komt dat even goed uit! Kortom, de Aardbeienfeesten misschien nog niet, of in aangepaste vorm, maar corso zelf zie ik zonnig in! Overigens betekent dit niet dat we het verloren corso van 2020 aan ons voorbij moeten laten gaan. Dus laten we op 3 en 4 september 2021 feesten voor twéé corso’s! Dus nóg legendarischer, nóg mooier, nóg gezelliger en vooral nóg meer feest! Op die manier hebben we corso 2020 gewoon gevierd, al is het een jaartje later. Er is namelijk wel wat meer voor nodig om corso uit het Zundertse te halen! Voor nu: nog even volhouden en alvast dromen over het fantastische corsoseizoen wat ons te wachten staat.

ACTIVITEITEN COMMISSIE Terugblik: Niemand had 2020 zo in gedachten, maar Poteind kan trots zijn op het flink staaltje omdenken van het afgelopen jaar! Als we niet naar buiten mogen rijden, gaan we binnen in de loods aan de slag, toch? En ook qua activiteiten hebben we kei leuke avonden gehad bij de loods! Want de afbeelding van een corona virusdeeltje werd nagemaakt, geplakt en we hadden een piñata waar normaal zo rustige jongens op konden meppen! Een mexicaanse snacks en bier proeverij erbij en het was een top avond (alles volgens richtlijnen). We hebben pictionary naar een ander level gebracht, snacks getest en wie had gedacht dat Poteinders zittend uit hun dak kunnen gaan bij een dj set! Daarna vinyl party waarbij ook iedereen elkaar de ruimte gaf! Hulde! Vooruitblik: Uiteraard hopen we dat de Paashaas live de paaseieren mag helpen zoeken in 2021, maar anders is de bezorgservice weer snel ingeschakeld! Ook voor een bingo was alles al geregeld, dus bij een nieuwe datum kunnen we aftellen! De hoofdprijzen zijn zo gaaf! Voor een legendarische vrijdagavond hebben we weinig nodig; alleen wat frisse ideeën! Dus: heb je die of vind je het leuk om mee te helpen met voorbereiden of klaar zetten? App, mail of DM! ('commissie' klinkt heftiger dan het is, we plannen leuke dingen; administratie wordt al verzorgd) Namens de activiteiten commissie van Poteind, Suus van der Pijl

OPNAMES BIJ POTEIND De Gemeente laat een promotiefilm maken. Waar is de Gemeente mee bezig en wat gebeurt er allemaal in Zundert? Corso hoort natuurlijk thuis in deze film. maar waar vind je Corso in de koude wintermaanden? Inderdaad, bij Poteind in de loods. Met Mike Jorissen als model, komt onze loods in de promofilm van de Gemeente. De opnames zijn heel mooi geworden. Hopelijk krijgen we het eindresultaat allemaal snel te zien.

KINDERCORSO 2020

EEN BIJZONDER JAAR….

Van Joselijn en Annelot hebben we helaas geen foto’s. Maar wat hebben al deze kanjers weer ontzettend hun best gedaan! Hopelijk mogen jullie volgend jaar wel allemaal het rondje rijden!

KLEURPLAAT!

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
 45. 45
 46. 46
 47. 47
 48. 48
Home


You need flash player to view this online publication