0

BESTUUR Voorzitter: Adje van Hassel Secretaris: Nancy Neefs Penningmeester: Lydia Bartels John van Ginneken Pim Kokke Kelly van Genk Kirsten Nouws Ralf Warmoeskerken Bas Havermans Toon van Peperstraten ACTIVITEITEN COMMISSIE Francien Herrijgers Tonny Monsieurs Suus van der Pijl Annie van Genk REDACTIE POTEINDER Marleen de Hoon Sabine Wirix Mike Jorissen Amke De Hoon Adje van Hassel Joeri Sannen FOTO COVER Joeri Sannen DE POTEINDER 28ste jaargang Nummer 96 Oktober 2020 RE(D)ACTIEADRES poteinder@poteind.nl WEBSITE EN E-MAIL www.poteind.nl info@poteind.nl ac@poteind.nl Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind Buurtschap Poteind BANKREKENING Rabo IBAN: NL60 RABO 0160572193

VOORWOORD CORSO ZONDER CORSO Een jaar zonder Corso: eigenlijk niemand kon zich voorstellen hoe dat zou zijn. Gelukkig konden we bij onze buurtschap de woensdag en vrijdag avond toch wat actief zijn. Voor de liefhebber hebben we ook weer een aantal leuke thema avonden georganiseerd bij de loods. Zo was er een legendarische pictionary avond, een uitermate gezellige Mexicaanse avond. Zeker voor herhaling vatbaar was het grote huiskamerfeest met onze eigen Deejays Loek en Dean met manager Jefferson. De elpee’s die Adje draaide, werden vlekkeloos door Marte in de volgende gemixed en gescratched! Mooie avonden die we door het mooie weer lekker buiten en geheel volgens de richtlijnen konden houden. En dan het Corso weekend, iedereen was welkom in de loods. We hadden bloemen om te prikken. We konden wat borden tikken en ook was er een schild wat getikt kon worden. Een mooie dag waarbij iedereen die er behoefte aan had toch de corso zaterdag kon beleven. Tijdens de lunch hadden we een paar lekkere pannen vol met kip en brood. Toen aan het einde van de dag het schild getikt was, werd door de jongelui spontaan besloten het op een onderstel te zetten en er een rondje mee te lopen over Beekzicht……prachtig!!!! Na dit rondje werd nog wat eten besteld en kon de dag gezellig afgesloten worden. Corsozondag, wat gaan we doen? Gewoon een pilsje drinken bij José. Het weer zit mee, langzaam stroomt het terras vol. Veel mensen komen “spontaan” een pilsje drinken. De kring wordt steeds groter omdat we natuurlijk de 1,5 meter in acht moeten nemen. Het wordt een gezellige dag, toch een beetje corso. Een dag die afgesloten wordt met een lekker hapje. Dan hebben we nog de samenwerking met Repelsteeltjes die hun voorstelling ‘Corso’ bij ons in de loods hebben gehouden. De jeugd die de voorstelling gaven, waren al twee jaar bezig en stonden te trappelen om deze voorstelling te geven. Het is een mooie samenwerking geworden met de Repelsteeltjes die zich welkom en thuis voelden in onze bouwloods.

Wat er kan in de toekomst is onzeker, kunnen we een jaarvergadering houden? Wat kunnen en mogen we met het buurtfeest. Gaat corso volgend jaar door en zo ja in welke hoedanigheid. Laten we hopen dat we snel duidelijkheid krijgen zodat we stappen kunnen maken naar de toekomst toe. En dat we weer naar een mooi en positief bouwjaar kunnen gaan. Groetjes, John van Ginneken

BLOEMENVELD In maart kwamen de eerste strenge maatregelen rondom corona, in april de melding dat het corso niet door gaat. Al snel volgden de berichten dat bijna alle corso’s niet doorgingen. Wat betekent dat er (bijna) geen handel is in onze prachtige dahlia’s van het veld. Moeten we dan de knollen wel planten? Als ze toch niets opleveren… Planten Al voor dat het corso werd afgelast hadden onze heren van het veld al besloten, dat wat er ook gebeurt we de knollen zouden planten. Waarom? Simpel, als we de knollen planten dan kunnen we de knollen overhouden aan het einde van het jaar. Stop je ze niet in de grond dan moet je alle knollen weggooien en moet je het volgende jaar alle knollen opnieuw aanschaffen. Dit is een enorme investering waar we liever niet aan beginnen. Daarbij komt dat we de knollen tegenwoordig in de loods kunnen zetten, waardoor we ze beter over kunnen houden. De knollen gingen dus de grond in. Hierbij moesten we ons wel houden aan de regels die de Gemeente ons opdroeg. Die regels waren niet praktisch, wat het voorbereiden van het planten moeilijk maakte. Uiteindelijk zijn de knollen de grond in gegaan en konden ze beginnen aan een onzekere zomer. Leveringen Op één levering naar Hongarije na, was er weinig leven in de bloemenhandel. De bloemencommissie, die de handel voor alle corsobuurtschappen regelt, waren op zoek naar alternatieven en mogelijkheden. Ondertussen werd op het veld het onkruid vakkundig weggehakt, de planten regelmatig geknipt zodat de knol sterker werd, de palen en draden gespannen zodat de planten niet omvallen en de regenbuizen klaargelegd om eventueel te beregenen. Ons veld lag er goed bij, veel planten die opkwamen en daarbij ook veel bloemen. Helaas geen leveringen, dus de bloemen belanden tijdens het plukken niet in een kist, maar op de grond. De bloemencommissie kwam eind juli met goed nieuws. We mochten dahlia’s leveren aan drogerijen. Deze drogerijen drogen de dahlia’s waarna ze verpakt worden en naar Azië vertrekken. Deze nieuwe hype van droogbloemen in Azië komt ons goed uit. Een aantal weken lang hebben de heren en dames van het veld bloemen geplukt en in kisten gelegd (ja inderdaad, leggen in gaasbakken, met bovenkant naar boven en geen gele of groene koppen). Een mooi werkje wat de buurtschap nog een mooi centje oplevert ook.

Einde seizoen Ondertussen zijn alle palen, draden en regenbuizen opgeruimd. De knollen zullen eind oktober uit de grond gaan en aan een winterslaap beginnen in de loods. Al bij al mogen we niet klagen. Er was gelukkig meestal genoeg animo voor de werkzaamheden op het veld, het veld lag er goed bij, de groei van de planten was goed, we hebben nog wat verdiend met de levering aan de drogerijen en de gezelligheid was meer dan aanwezig. Een dikke duim voor iedereen die op het veld heeft geholpen. Want ook voor jullie was en is het een bijzonder jaar.

SPONSOR IN THE SPOTLIGHT Vertel iets (algemeens) over het bedrijf. Autodemontagebedrijf Joko bestaat sinds 1982 en is een erkend en gekwalificeerd familiebedrijf. Johan is in 1976 begonnen als hobby op de Maalbergenstraat waarna deze hobby uit de hand liep en de Provincie NoordBrabant het hier niet mee eens was. In 1981 kochten Johan en Marlies Koeken het pand aan de Molenstraat en na een aantal gerechtelijke procedures en milieuonderzoeken hadden ze eindelijk een vergunning om aan de Maalbergenstraat in Wernhout te starten. In 1995 zijn ze begonnen met het recyclen van auto’s via de organisatie ARN. Ondertussen is het bedrijf gegroeid tot 1 hectare industriezone. In 2012 is Joeri Koeken toegetreden tot het bedrijf en houdt zich voornamelijk bezig met de verkoop van (online) onderdelen. In 2017 is ook Sandra toegetreden tot het bedrijf en zij houdt zich voornamelijk bezig met administratieve werkzaamheden. Ondertussen gaan Joeri & Sandra het bedrijf voortzetten en zullen Johan en Marlies wat rustiger aan gaan doen. Wat doet je bedrijf? Wij kopen auto’s in van particulieren maar ook via de verzekering. Dagelijks wordt onze voorraad aangevuld met demontageauto’s van alle merken. Deze ontdoen we volgens de strengste milieunormen van alle vloeistoffen, om ze vervolgens te demonteren. Hierbij selecteren we elk onderdeel secuur op kwaliteit en wordt zo mogelijk getest op werking. De onderdelen worden opgeslagen in ons magazijn en zijn direct te vinden in onze actuele, online voorraad. Ondertussen liggen er ruim 127.000 onderdelen opgeslagen in ons magazijn. Daarnaast beschikken wij ook over een kleine voorraad oldtimer-onderdelen. De onderdelen verzenden wij desgewenst door heel Nederland en Europa. Voor welke specialisaties moeten de Poteinders echt naar jouw bedrijf komen? Heb je onderdelen nodig, kijk dan eens op onze online voorraad! Is de auto niet meer te redden na jaren lang trouwe dienst dan zorgen wij voor een verantwoordelijke demontage van jouw auto.

Waarom sponsor je buurtschap Poteind? Johan en Marlies wonen aan de Molenstraat, precies op de grens van buurtschap Poteind, maar ook Cafe Neefs valt goed in de smaak bij de familie. Eventueel aangevuld met een (actie)foto of andere leuke info die je onze Poteinders wil meegeven. Wist je dat onze locatie ook afgehuurd kan worden voor fotoshoots?

ALTERNATIEF CORSO Dit jaar is er een alternatief corso georganiseerd. Ontwerpers konden hun maquette inzenden. Deze werden beoordeeld en er werd uiteindelijk een winnaar gekozen. Vanuit Poteind hebben Dean en Loek hun “Piñata” ingediend. De kleurrijke ezel is uiteindelijk beordeel met een 2e plaats, achter “Monster” Een resultaat om trots op te zijn! De Piñata van Dean en Loek is te bekijken via onderstaande webpagina; www.alternatiefcorso2020.jouwweb.nl

CORSO Zoals iedere Zundertenaar weet kon dit jaar het corso op de eerste zondag van september geen doorgang vinden. Een van de voordelen van het hebben van een eigen loods is dat wij, juist nu het corso niet doorgaat, wel onze handjes uit de mouw kunnen steken. Zo is er een klein groepje mensen die deze zomer zijn begonnen met een “prototype” van een schildpad. De dag voor wat corso had moeten zijn, is er begonnen aan het tikken van de wagen. De tik- en steekploeg heeft zo hard gewerkt dat wij voor het eerst in tijden voor 00:00 klaar waren en zelfs voor het donker was hebben wij onze schildpad een ererondje gegeven over Beekzicht. Al bij al een bijzonder, maar toch mooi weekend!

HEEFT U NOG OUD IJZER? Heeft u nog oud ijzer? Gooi het in onze oud ijzer bak te vinden bij de loods. Dat zal een mooi centje opleveren voor de buurt!

BUURTGENOOTJES Niek van Ginneken Bijnaam: Van Ginneken Leeftijd: 14 Hobby’s: Voetbal, corso natuurlijk Favoriete vette hap: Frikandel Bezigheden in de tent: Lassen, Tikken, plakken Ik steek graag een pomponneke met: Mike Smits Mooiste corsomoment: Moet nog komen Grootste blunder in de tent: Moet nog komen Mooiste corsowagen van Poteind: Op stoom Mooiste corsowagen ooit: Moeders kroost Als corso niet bestond dan: Verveelde ik me in de zomer Wie is de volgende?: Suus van der Pijl

BUURTGENOOTJES Jef Roelands Bijnaam: Weet ik niet Leeftijd: 76 Hobby’s: Biljarten, fietsen en het bloemenveld Favoriete vette hap: Speklappen Bezigheden in de tent: Spuiten, hakken en plukken Ik steek graag een pomponneke met: Met al wat leuk is Mooiste corsomoment: Het jaarlijkse jubel moment Grootste blunder in de tent: Kan ik zo niet zeggen! Mooiste corsowagen van Poteind: Trots Mooiste corsowagen ooit: Moeders kroost Als corso niet bestond dan: Deed ik wat anders Wie is de volgende?: Ron Dekkers

VAN DE BESTUURSTAFEL... JAARVERGADERING Gisteren (maandag 28 september) heeft de regering wederom strengere maatregelen bekend gemaakt. Deze maatregelen maken het ons onmogelijk om op een normale, fatsoenlijke manier zoals het hoort een jaarvergadering te organiseren. We hebben dan ook besloten om dit jaar geen jaarvergadering te organiseren. We willen begin volgend jaar een nieuwe datum plannen. Dan kunnen we het jaar 2019 en 2020 in één keer behandelen. FINANCIEN Ondanks dit onzekere jaar op alle gebied, dus ook op financieel vlak, mogen we niet klagen. Poteind heeft een redelijk jaar gedraaid. Geen gekke, ongeplande uitgaves, maar wel geïnvesteerd in de loods en het veld daar waar nodig was. Mede door de sponsoren en vrijwillige bijdrages van jullie, hebben we ons hoofd goed boven water kunnen houden. Ook de extraatjes zoals de Mystery Dahlia, de oud ijzer container, Repelsteeltjes en leveringen aan de drogerijen waren super welkom.

KLUSSEN IN DE LOODS De komende periode blijven we bezig in de loods. Iedere woensdag avond klussen en bouwen we vanaf 19.00 uur. Ook op zaterdagmorgen zullen we in de loods bezig zijn. We starten om 9.00 uur. Natuurlijk houden we hier alle richtlijnen en regels in de gaten! Via de app en mail zal er gecommuniceerd worden als we niet kunnen of mogen bouwen in de loods. KRAANBAAN Begin augustus is er in de loods een kraanbaan geplaatst. Een welkome aanvulling in ons toch al prachtige loods. Met deze kraanbaan kunnen we veiliger en makkelijker zwaar materiaal verplaatsen en tillen. Te denken valt aan constructie hijsen en plaatsen, ijzer verplaatsen, schildpadden hijsen, etc. Op dit moment zijn we bezig met de uitlijning en beveiliging van de kraanbaan. Mooi detail, de balk van de kraanbaan is Poteind Oranje!! IEDEREEN BEDANKT VOOR DE INZET, POSITIVITEIT EN HULP OP WELK GEBIED DAN OOK IN DIT GEKKE, RARE EN ONVOORSPELBARE CORSOJAAR!!

TIKKEN Tikken van het schild en de plateaus. Zaterdag 5 september in het eerste weekend van september was er in de loods wat werk te doen. Weken van te voren was hier namelijk een schild gelast, geplakt en geverfd om vandaag getikt te worden. Buiten het schild waren er ook plateaus gemaakt die ook getikt moesten worden. Al vroeg stond de koffie en thee klaar en kwamen er een fanatiek aantal mensen om te helpen met de klussen van de dag. Eerst werden de bloemen natuurlijk gestoken en daarna op het schild getikt. Tussen de middag was er voor iedereen die hielp ook een lunch geregeld met brood, broodjes, ham, kaas en verschillende stukjes kip. Na een hele dag bezig geweest te zijn waren de plateaus en het schild af getikt rond een uur of 18:00. Hierna is het schild nog door wat bouwers een rondje om Beekzicht geduwd. Na een gezellige en lange dag tikken gingen er wat mensen naar huis en bleef een ander deel nog samen eten in de loods.

CORSO EXPO Een jaar zonder Corso, zonder een alternatief Corso.. Maar met wél een hele bijzondere en goed ontvangen expositie: De Corso Expo! Van vrijdag 4 september tot en met zondag 20 september vond de tentoonstelling plaats in de oude Rabobank te Zundert. In de Expo was van alles te zien, verdeeld over zeven thema’s. Van decennia oude objecten, tot imposante videobeelden en originele schetsen van wagens. Zoveel bijzonders over het Corso in Zundert is nog maar zelden bij elkaar geweest. Op zondag 6 september werd om half twee (het moment dat eigenlijk de optocht hoort te starten) de officiële opening gehouden. Na ontroerende woorden van burgemeester Joyce Vermue was de Expo officieel geopend! De bijna compleet uitverkochte Expo kreeg zelfs aandacht bij de NOS. Poteind werd goed vertegenwoordigd met onder andere oude maquettes, bouwtekeningen, de eerste prijs van het Corso en het allereerste vaandel ooit!

REPELSTEELTJES Repelsteeltjes. In het weekend van 25 tot 27 september zijn er in de loods opvoeringen geweest van de Zundertse jeugdtoneelgroep Repelsteeltjes. De groep speelde hier het spectaculaire stuk Corso. Het werd op verschillende steigerhoogtes gespeeld en ging over twee rivaliserende corsobuurten: Houtkamp en Rozengaard. Rozengaard is een grote en strak georganiseerde buurtschap die vaak in de hoge prijzen valt. Houtkamp is een wat kleinere buurtschap waar het met regelen nog wel eens misgaat. Een verlegen meisje van buurtschap Houtkamp werd gekozen als ontwerpster bij Rozengaard en dit neemt best wat problemen met zich mee. Accepteert Rozengaard deze ontwerpster wel? Hoe gaan haar relatie en vriendschappen hieronder leiden? En natuurlijk de grote vraag als hoeveelste gaan deze buurten eindigen in het Corso? In het stuk van anderhalf uur zijn al deze vragen beantwoord. Heb je helaas deze voorstellingen moeten missen wees gerust want er komt nog een DVD uit van dit stuk. Repelsteeltjes bestaat uit spelers van 12-20 jaar. Iedereen tussen deze leeftijd kan zich inschrijven en mag meedoen. Verder is er een creatief team wat het stuk, decor, muziek en choreografie zelf schrijft/maakt. Het creatief team leert ook de spelers de muziek/dans aan en regisseert. Ook is er nog een bestuur die zorgt dat alle praktische zaken goed op orde zijn. Als nu oud speler bij Repelsteeltjes was het een eer om op te mogen treden in de loods. Het spelen in de loods maakte de ervaring geheel compleet voor ons als groep. Hierom is Repelsteeltjes Poteind ook enorm dankbaar want zonder de mogelijkheid om in de loods te spelen hadden wij dit jaar geen uitvoeringen gehad.

KINDERCORSO Hoewel er geen corso was dit jaar, is Dean nog druk bezig geweest tijdens kindercorso, dit is in aangepaste versie toch doorgegaan als ‘Kindercorso The Battle’. Toen Yerai wist dat het een ninja go lego mannetje moest worden, zijn we begonnen met het laswerk. Hoewel dit snel gebeurd was, bleef er niet veel tijd meer over om te plakken vóór de zondag. Gelukkig was het lekker warm weer en waaide het lekker door waardoor we net voor het weekend het papier erop hadden zitten. Toen was het tijd om de dahlia’s te plukken en omdat de ninja in achtmaal stond, zijn we bloemen gaan plukken op het veld van buurtschap achtmaal. Helaas stonden er geen gele bloemen en dat kon natuurlijk niet voor een lego pop. Daarom zijn we vroeg op de zaterdag naar ons eigen poteindse bloemenveld gegaan om de laatste gele dahlia’s te plukken. s’ Avonds was het tijd de bloemen te prikken en op het wagentje te tikken. Iedereen hielp mee en het duurde tot laat op de avond. De volgende dag was het lekker weer en stonden de dahlia’s te blinken in de zon. Na een bezoek van het bestuur van buurtschap Poteind kwam ook de jury langs. Ze schoten een paar plaatjes, deelden een mooie zak snoep en een medaille uit en vertrokken door naar de volgende corso-creatie. Yerai was tevreden en stik trots op z’n eerste eigen corsowagentje! Al met al een gezellig weekend. en zeer geslaagd! P.S. OVERIGE FOTO’S KINDERCORSO ZULLEN TE ZIEN ZIJN IN DE VOLGENDE POTEINDER!

MYSTERY DAHLIA Prijswinnaars van de poteindse “Mystery Dahlia” Buurtschap Poteind had in het voorjaar een ludieke interactieve wedstrijd opgezet waarbij in 12 knollenzakjes de speciale knol was verstopt, namelijk de Mystery Dahlia. Wie ze had gekregen en welke bloem was voor iedereen een raadsel. Van alle ontvangen foto’s waren slechts twee inzendingen met de juiste Mystery Dahlia: “Tropical Sunset”, een tweekleurige dahlia bloem van geel met een uitloop naar roze. Winnaar Ed Nouws had ze geplant en zodra de knop erin kwam had hij gelijk door dat dit geen Zundertse Dahlia was. Hij is zelf jarenlang de bloemenman van Buurtschap de Berk geweest en herkende meteen de speciale bloem. Een mooie foto van de bloem heeft hij vergroot laten afdrukken en opgehangen in zijn tuin. Peter Hereijgers had de knollen bij zijn moeder geplant en zal de prijs eerlijk met zijn moeder delen. De gewonnen Poteind merchandise werd enthousiast in ontvangt genomen, wie weet zie je hem een keer met de poteindpet bij buurtschap Laarheide in de corsotent. Beiden vonden het een mooi initiatief om de buurt ook op deze manier extra te sponsoren. Alle deelnemers hartelijk dank voor uw deelname en hopelijk doen jullie volgend jaar weer mee.

KLEURPLAAT!

1 Online Touch

Index

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11
 12. 12
 13. 13
 14. 14
 15. 15
 16. 16
 17. 17
 18. 18
 19. 19
 20. 20
 21. 21
 22. 22
 23. 23
 24. 24
 25. 25
 26. 26
 27. 27
 28. 28
 29. 29
 30. 30
 31. 31
 32. 32
 33. 33
 34. 34
 35. 35
 36. 36
 37. 37
 38. 38
 39. 39
 40. 40
 41. 41
 42. 42
 43. 43
 44. 44
Home


You need flash player to view this online publication