44

Van boon tot plant Normaal gesproken ontkiemen bruine bonen onder de grond en zie je daar niks van. Via dit experiment kun je echter met eigen ogen zien hoe bonen veranderen in planten! Wat heb je nodig? • gedroogde bruine bonen (niet uit een potje dus!) • plastic hersluitbaar zakje • keukenrol • plakband Wat moet je doen? • Laat de bruine bonen eerst een nachtje weken in bijvoorbeeld een glas water. Dat maakt ze wakker en klaar om te ontkiemen. • Maak een stukje keukenrol een beetje vochtig en doe dit in de hersluitbare plastic zak. Laat de bonen goed uitlekken en voeg ze erbij. Zorg ervoor dat de bonen aan één kant van het keukenpapiertje zitten zodat je ze goed kunt zien. • Sluit het zakje af en plak het tegen een raam met plakband. • Na 24 uur zullen de bonen openspringen en beginnen te ontkiemen. • Binnen drie dagen tot een week heb je volledig gekiemde zaden. Bij sommige bonen zullen zelfs al blaadjes groeien. • Nu is het tijd om je gekiemde bonen in de grond te stoppen. Plant ze in een potje en kijk hoe ze steeds verder groeien. Tip: Als het heel koud is, ontkiemen de bonen minder goed. Geef ze daarom bijvoorbeeld een plek in de vensterbank, boven de verwarming. 44 CIRCA 200 GRAM GROENTE PER PERSOON Happy Couscous (www.gezondmetrox.nl) Ooit wel eens gehoord van couscous? Couscous komt oorspronkelijk uit NoordAfrika. Het is gemaakt van zogenaamde durumtarwe en water en je kunt er alle kanten mee op. Probeer vooral eens deze vrolijke variant! Wat heb je nodig? (voor 4 personen) • 200 gram couscous • 4 rode bieten (gekookt) • 2 grote wortels • 400 gram linzen uit blik • 1 sinaasappel • 2 theelepels kaneel • 2 eetlepels rozijntjes • 4 eetlepels amandelen • 1 theelepel ras el hanout kruiden • 1 eetlepel honing • 1 scheutje olijfolie Hoe doe je het? • Meng het sap van de sinaasappel, olijfolie, honing en de ras el hanout kruiden als een dressing door elkaar. Schil de bieten en snijd ze heel dun in plakjes. • Kook de couscous volgens de verpakking gaar. Rasp ondertussen de wortel en de schil van de sinaasappel. • Voeg vervolgens de wortel- en sinaasappelrasp, kaneel en de rozijntjes toe aan de couscous. • Verdeel een groot gedeelte van de bietjes over een bord en schep wat van de couscous erop. • Steek nog een paar plakjes biet erin en bestrooi het geheel met de amandelen. • Besprenkel de bieten couscous salade met de dressing. En klaar is kees! Je kunt het gerecht zowel lauwwarm als koud serveren. Geniet ervan! Raadsel Wat leeft onder de grond en wordt nooit ziek? Een paracetamolletje… Weetje Mieren hebben geen oren en geen longen. Toch opmerkelijk… (www.natgeojunior.nl)

45 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication