9

Cava Agusti Torello Mata Deze cava-producent is gevestigd in Sant Sadurní d’Anoia, een plaatsje in Spanje waar veel cava producenten zich gevestigd hebben. Zijn wijnen worden beschouwd als misschien wel de beste cava’s ter wereld! Spaanse champagne Cava is het equivalent van champagne in Spanje. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt, maar waar champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wordt cava gemaakt van Macabeo, Xarello, Paralleda en Trepat. De champagnedruiven mogen in principe wel gebruikt worden voor cava, maar veel producenten, waaronder Agusti Torello, gebruiken alleen de lokale druivenrassen. Wat maakt Agusti Torello uniek? 1 2 3 Agusti Torello maakt van zijn wijnen maar een enkele jaargang. Dat betekent dat hij niet met reservewijn werkt, maar het druivensap per jaar vergist. Hierdoor kan de smaak per jaargang duidelijk verschillen. Standaard laat men cava 9 maanden gisten, Agusti Torello doet dit langer. Zijn Reserva rijpt 15 maanden en zijn Gran Reserva maar liefst 30 maanden. Dit is vergelijkbaar met champagne! Agusti Torello vermeldt dégorgement op het etiket. Dégorgement zegt iets over de manier waarop de ‘dode’ gistcellen uit de fles gehaald zijn. De betere champagnes vermelden dit op het etiket, maar lang niet allemaal. Terwijl het wel belangrijk is, omdat je een mousserende wijn ongeveer net zo lang kunt kunt bewaren als dat deze gerijpt heeft. Mitchell: ‘Overbodig om te vermelden dat deze waanzinnige cava bij ons verkrijgbaar is. Wij zijn groot fan, en hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!’ BESTEL AGUSTI TERELLO MATA De bekende cavaproducent Freixenet maakt ongeveer 200 miljoen flessen per jaar, Agusti Torello 500.000. Kwaliteit gaat boven kwantiteit gaat bij deze wijnmaker.

10 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication