liefs Anna-Marie FAMILIERECEPT Zoet van Soet een ode aan 100 jaar Soeterboek & Janneke aan de Keukentafel Ik hou van bakken en koken; het eerste vraagt precisie, het tweede doe ik op gevoel. Beide geven me ontspanning na een drukke dag. Met simpele, goede ingrediënten iets lekkers maken, voelt als een feestje. Deze passie voor bakken en koken heb ik van mijn moeder. Zij was een echte keukenprinses. Als kind hielp ik haar met recepten, de boodschappen en waar nodig met haar wekelijkse kookrubriek in de Barneveldse Krant ‘Janneke aan de Keukentafel’. Ook mijn zusje Sophie en broertje Ad erfden haar verfijnde smaak. Bij een feest hoort natuurlijk taart. Voor dit jubileum deel ik daarom het recept voor een feestelijke taart en misschien wel mijn lievelings: een pavlova! Deze taart is bij iedere gelegenheid een succes, dus hierbij het recept voor jullie. Maak er een mooi feestje van! Wat heeft u nodig 4 eiwitten 200 gr witte basterdsuiker 1 tl maïzena 1 tl witte wijnazijn 1 tl vanille-aroma 400 ml slagroom 1 zakje vanille suiker 4 el lemoncurd vers fruit naar keuze takje verse munt poedersuiker Zo maakt u het! Verwarm de oven voor op 100 graden. Splits de eieren, u gebruikt alleen het eiwit. (Tip: gebruik de eidooiers voor zelfgemaakte curd of advocaat). Zorg ervoor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Klop het eiwit in een schone, vetvrije kom met de mixer op. Voeg na 2-3 minuten de suiker dan lepel voor lepel toe en blijf doorkloppen. Voeg daarna het vanille aroma, de maïzena en de witte wijnazijn toe. Blijf kloppen totdat de massa mooi glanst en er stijve pieken ontstaan. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het geklopte eiwit op de bakplaat en maak er een groot rondje van, met een diameter van zo’n 30 centimeter. Zet de pavlova twee uur in de voorverwamde oven en doe tussendoor de oven niet meer open, anders stort de pavlova in. Na 2 uur zet je de oven uit, opnieuw zonder de deur te openen, en laat je de pavlova daar nog 2 uur afkoelen. Klop de slagroom in een kom stijf met het zakje vanillesuiker. Leg de afgekoelde pavlova op een mooie schaal of plateau (let op: de pavlova is wellicht wat breekbaar) en verdeel hier de geklopte slagroom over. Verdeel daarover de lepels lemoncurd, dit komt niet zo precies. Houdt u van meer frissere smaak, doe er dan wat meer lemoncurd over. Versier de bovenkant met vers fruit, kijk naar het seizoen wat de mogelijkheden zijn. Hier zijn de bosvruchten altijd een succes! Maak het af met een wat blaadjes verse munt, wat poedersuiker en... genieten maar! 21 100 JAAR SOETERBOEK SCHOENEN
22 Online Touch Home