22

Samen werken Horeca in 2015 Een werknemer hoeft zelfs niet per se met gasten te werken, vertelt Van Delft. ‘In de catering hebben we een jongen met een storing in het autistisch spectrum. Die floreert niet in een drukke publiekstoegankelijke locatie. Hij zorgt Een werknemer hoeft niet per se met gasten te werken ervoor dat vergaderzalen op tijd klaarstaan. Alle tafels identiek gedekt, stoelen er op dezelfde manier netjes aangeschoven, kopjes en lepeltjes netjes neergezet: dat kan zo’n jongen veel beter dan jij of ik.’ Affiniteit Bartel Geleijnse, medeoprichter van The Colour Kitchen, streeft dit jaar naar 10 procent werknemers met een arbeidsbeperking. The Colour Kitchen exploiteert vier publieke restaurants en zestien bedrijfsrestaurants. Vorig jaar werden er 200 mensen opgeleid en begeleid naar een zelfstandige baan. ‘Die laatste categorie varieert van semipubliek tot achter de elektronische poortjes van een opdrachtgever.’ Als leerplek is de horeca erg geschikt, vindt Geleijnse. ‘Je biedt een omgeving met veel interactie, de echte wereld. Mensen ontwikkelen zich daardoor bovengemiddeld als het gaat om sociale en communicatieve vaardigheden. Ook als ze elders terechtkomen, vallen ze daarmee positief op.’ In de horeca werken ‘mensenmensen’: ‘Mensen in deze sector vinden het oprecht leuk om anderen te helpen. Ze zijn geduldig, hebben een luisterend oor, passie voor het vak en dragen hun kennis en ervaring graag over.’ Zelfgebakken taart Geleijnse denkt dat het directe contact met de eindgebruiker ook een verklaring is voor het succes van de horeca als banenmotor. ‘Als werknemer zie je hoe de gast jouw zelf gebakken taart waardeert en ervoor betaalt. Dat is leuk en het geeft zelfvertrouwen.’ Kan dat in andere sectoren ook? ‘De zorg misschien. Daar werken mensen ook vaak vanuit een roeping en is er een hoge mate van mensgerichtheid. Als je iemand een glas water brengt, zie je hoe blij die persoon daarmee is.’ « Totaal aantal werknemers: 371.000 51 procent is jonger dan 27 jaar (gemiddeld 17 procent) 77 procent deeltijdbanen (gemiddeld 54 procent) 60 Wajongers op 10.000 banen (gemiddeld 40, cijfer 2014) (Bronnen: UWV, CBS, SBB) Waarom lukt het bij Van der Valk wel? Naam: Shaidel Varlach Functie: leerling-kok bij Van der Valk Eindhoven In dienst sinds: 15 december 2014 Arbeidsbeperking: geen voltooide opleiding, lang niet gewerkt ‘Via Robin Hood kon ik een opleidingstraject in, een kans die ik móést pakken. Ik vond werk in een keuken altijd al leuk. Ik ben nogal gesloten, maar hier ben ik uit m’n schulp gekropen. Bij Van der Valk Opleidingen volg ik nu via de beroepsbegeleidende leerweg de opleiding kok MBO niveau 2.’ 22 Start Foundation – Baanbreker nr. 1 2017

23 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication