7

Hierbij wordt waar nodig uitgegaan van een arbeidstijd voor werknemers in vaste dienst van 40 uur gemiddeld per week. 3. Voor Contractcateringactiviteiten waarop deze collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is, is karakteristiek het verlenen van restauratieve diensten ten behoeve van personen met wie de opdrachtgever een durende band heeft anders dan die strekkende tot dat verlenen, en die diensten worden verleend in directe relatie tot die band. Onder Contractcateringactiviteiten dienen tevens te worden begrepen voedselbereidingsactiviteiten die plaats vinden buiten de besloten kring van het bedrijf of de instelling van de opdrachtgever -hieronder met name aparte rechtspersonen te verstaan- voor zover deze worden verricht ten behoeve van het verlenen van restauratieve diensten in de besloten kring van het bedrijf of de instelling van de opdrachtgever. Tevens is sprake van contractcateringactiviteiten indien de restauratieve diensten door een opdrachtgever (bedrijf of instelling), binnen dat bedrijf of die instelling zijn ondergebracht in een aparte rechtspersoon. Deze aparte rechtspersoon wordt dan aangemerkt als werkgever in de zin van deze CAO.  Onder bedrijfscatering wordt verstaan die activiteit waarbij restauratieve diensten worden verleend in bedrijven, overheidsinstellingen en overige instellingen niet bedoeld in de institutionele of onderwijssectoren.  Onder institutionele catering wordt verstaan die activiteit waarbij direct danwel indirect restauratieve diensten in gevangenissen, ziekenhuizen en verzorgingshuizen of verpleeghuizen worden verleend alsmede direct danwel indirect maaltijden worden verzorgd aan onder meer thuiswonende bejaarden of gehandicapten en asielzoekerscentra.  Onder inflightcatering wordt verstaan die activiteit waarbij restauratieve diensten in de ruimste zin des woords -ondersteunende diensten voorzover in hoofdzaak ten behoeve van bevoorrading van vliegtuigen uitgevoerd daaronder mede begrepen- worden verleend ten behoeve van passagiers van de opdrachtgever. In geval er sprake is van activiteiten op het gebied van inflightcatering en het bedrijf waarbinnen die activiteiten worden uitgevoerd ressorteert onder een andere bedrijfstak-CAO, dan behoeft de onderhavige CAO niet verplicht te worden toegepast. Onder andere bedrijfstak-CAO valt niet te verstaan de CAO voor het Horecabedrijf.  Onder onderwijscatering wordt verstaan die activiteit waarbij restauratieve diensten op onderwijsinstellingen worden verleend. 4. De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op de dienstbetrekkingen tussen werkgevers en werknemers als gevolg van vrijwillige aansluiting. Deze vrijwillige aansluiting is mogelijk voor cateringbedrijven alsmede voor aanverwante sectoren die niet ressorteren onder de werkingssfeer van de onderhavige CAO c.q. voor cateringbedrijven wier werknemers niet ressorteren onder de werkingssfeer van de onderhavige CAO. Als voorwaarde voor deze vrijwillige aansluiting geldt dat alsdan tevens de CAO voor de contractcateringbranche toegepast dienen te worden overeenkomstig hetgeen daaromtrent in die CAO is bepaald. 5. De onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst is niet van toepassing op de werknemer die per week voor meer dan 50% van de met hem overeengekomen wekelijkse arbeidsduur werkzaamheden verricht bij een werkgever als bedoeld in artikel 1 respectievelijk artikel 2 van de CAO Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Horecabedrijf en op wie uit dien hoofde de CAO Vrijwillig Vervroegd Uittreden voor het Horecabedrijf van toepassing is. 6. Het in deze CAO genoemde en daarbij behorende reglement en statuten wordt geacht deel uit te maken van de CAO. 7

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication