RECEPTEN VOOR TWEE r e c e p t e n Het nieuwe jaar is weer aangebroken en dat betekent voor sommige mensen dat er ook weer nieuwe goede voornemens klaarliggen die (ten minste voor een tijdje) nageleefd moeten worden. Toch is het ook de periode waarin tentamens ons in de nek hijgen, er (thuis) gesport moet worden en we onze mentale gezondheid zelf overeind dienen te houden. Kortom: de goede wil is er, maar het is al druk genoeg. Daarom houden we de recepten liever simpel, zodat het behalve goed voor je lijf óók haalbaar blijft. Om dan te beginnen met een klassieker, die nog nooit heeft teleurgesteld en ook zéker populair is bij vrienden en familie: Bananenbrood. Wat heb je nodig? - 3 bananen die al bruin geworden zijn en je niet meer uit 't knuistje zou eten. (Echt, de bruiner, de beter!) - 3 grote eieren - 5 medjooldadels (ontpit) - 100 gram amandelmeel - 50 gram fijne havermoutvlokken - een theelepel bakpoeder - een theelepel kaneel - een hand ongebrande noten (ik gebruik zelf vaak walnoten of pecan noten Wat ga je doen? Verwarm je oven voor op 160 graden. Pak daarna je prak-ready bananen erbij en ontdoe deze van de schil. Je kunt deze samen met je eieren en dadels in een bak doen en met de staafmixer tot een glad geheel pureren. Vervolgens meng je je droge ingrediënten geleidelijk in met de natte ingrediënten. Het blijft een beetje een vloeibaar mengsel, maar dit hoort! Maak je nootjes klein en meng door je beslag. Dan pak je een vel bakpapier en prop je dat even goed in elkaar. Daarna vouw je het weer uit en bekleed je je bakvorm ermee. Op deze manier blijft het beter in je bakvorm zitten. Giet je beslag in je cakevorm en leg er eventueel nog wat nootjes of plakjes banaan op ter decoratie. Daarna kan je cake in de oven en bak je ‘m af in 45-50 minuten. Houdt je cake op het eind goed in de gaten. Als je niet zeker bent of hij gaar is, kun je dit even testen door er een satéprikker in te prikken en te kijken of deze er schoon uit komt. Is hij schoon? Je cake is dan klaar! Blijft er een beetje beslag aan plakken? Laat ‘m dan nog ietsje langer bakken. Energy Balls – Pinda: Wat heb je nodig? 200 g dadels 50 g geroosterde pinda’s 50 g havervlokken 1 el kokosolie Wat ga je doen? Doe alles in de keukenmachine en pulseer tot alles gemengd is. Pak daarna een lepel van het mengels en draai er balletjes van in je handpalmen. Je kunt deze balletjes na maken tot een week bewaren in de koelkast. Om verschillende variaties te maken, kun in plaats van de pinda’s kun je ook het volgende gebruiken: -Kokossnippers -Chocoladestukjes -Gojibessen -Sesamzaadjes
14 Online Touch Home