10

Wijndomeinen Winery ATU - Chisinau Dit wijndomein in de omgeving van de hoofdstad Chisinau is in2003 opgericht door Victo Vutaran en zijn echtgenote Vlada. Victor is afkomstig uit een traditionele wijnbouwerfamilie maar wou vooral met een eerder beperkte productie, de aandacht vestigen op de kwalitatieve aspecten van de Moldavische wijnbouw. A anvankelijk werden enkel witte wijnen aangemaakt maar ondertussen werden ook de betere rode wijnen aan het assortiment toegevoegd en dit op basis van regionale variëteiten. Door hun lokale wijnrassen te integreren is het eveneens mogelijk om een eigen toets mee te geven. Gezien de productie aanvankelijk was afgestemd op witte wijnen volstonden de inox cuves, maar door de uitbreiding naar rode wijnen vindt men in de chai ook eiken vaten terug. Hoofdzakelijk Franse eik hoewel ruim de helft een bodem en deksel van Roemeense eik meekreeg waardoor de rode wijnen van mooie evenwichtige tannines met een select persoonlijk cachet genieten. De jaarlijkse productie omvat zowat 30.000 flessen waarvan ruim 70% wordt geexporteerd hoofdzakelijk naar Japan, Duitsland en Roemenië. Een deel van de aangemaakte sappen wordt ook aan andere producenten geleverd, enerzijds omdat de beschikbare ruimte te kleinschalig is, anderzijds en vooral omdat men door een grotere productie, de kwaliteit van de eigen wijnen niet wil ondermijnen. Op de proeftafel: Feteasca Alba 2018: Droge witte wijn, productie van 3000 flessen Frisse fruitige aroma’s met lichte kleur en mooi aromatisch in de mond Saperavi Codrinschii 2018 Assemblage van Cabernet en Corok, 13.5% alc vol Stevige karaktervolle kleur In de neus hints van rijpe rode bessen, in de mond aangevuld met hints van cacao, kreupelhout en delicate toetsen van tabak. Deels gerijpt op hout, mix van Franse en Roemeense eik, deels op fles.Bewaartermijn van meerdere jaren Tested 4 You - 10

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication