10

Bergstrasse-Odenwald: wandelen waar Hess Een bezoek aan het zuiden van Hessen is de moeite waard voor iedereen die lange wandelingen wil combineren met de charme van een stedentrip. De bos rijke landschappen van de Odenwald en Bergstrasse en het bruisende leven van de kunsten wetenschapsstad Darmstadt liggen op een steenworp afstand van elkaar en staan garant voor een interessante combinatie van oud en nieuw, rust en bedrijvigheid, natuur en cultuur. Spectaculaire uitzichten: de Burg-Rodenstein-rondwandeling Als er vroeger oorlog in de lucht hing, stond de Rodenstein-ridder op en trok met zijn gevolg van soldaten, paarden en honden op een ‘wilde jacht’ door de lucht. Ze moesten zich snel in veiligheid brengen. Dit verhaal van het spookleger is natuurlijk maar een legende. Wandelaars die naar de kasteelruïne van Rodenstein komen, hebben niets te vrezen en kunnen zorgeloos genieten van de natuur. De ruïne uit de 13e eeuw, midden in het bos, is een van de interessantste bestemmingen op de wandelroute Burg-Rodenstein-Runde. De 17 kilo meter lange route begint in het centrum van het idyllische stadje Fränkisch-Crumbach. Het pad is buitengewoon gevarieerd en behoorlijk uitdagend en biedt onderweg talloze mooie uitzichten en bezienswaardigheden. Zodra de kasteelruïne van Rodenstein achter je ligt, kom je bij het natuurmonument ‘Fallender Bach’, de vallende beek. Deze schilderachtige kleine waterval stort zich over granieten rotsen vijf meter naar beneden. Kort na de Wildweibchenstein bereikt het pad zijn hoogtepunt en loopt het via het wijnpad weer naar beneden het dal in. Telkens weer bieden doorkijkjes vergezichten over het omringende landschap. Na ongeveer driekwart van de route verandert het bos naar het cultuurlandschap van Fränkisch-Crumbach. 10 Legendarisch Reichelsheim: een plek om te genieten in het Odenwald Een deegroller, wat koekjesvormen, een eenvoudige deegkneedmachine en een oud fornuis. Bij de peperkoekbakkerij van Baumann is dat alles wat je nodig hebt om de heerlijke peperkoek te maken, waarvan de geur de hele bakkerij doordringt. De liefde voor kerstdelicatessen is hier een traditie. De familie Baumann maakt al elf generaties lang hun peperkoek in ReichelsheimBeerfurth, waarvan sommigen nog volgens oude recepten die eind 18e eeuw hun weg vonden van Straatsburg in de Elzas naar het Odenwald. Tegenwoordig zijn de producten van deze bakkerij, die nog altijd met de hand worden gesneden en geglazuurd, overal ter wereld op kerstmarkten te vinden. Even verderop produceren vakmensen een andere Odenwald-specialiteit. De karakteristieke Odenwald-boomgaarden vormen de grondstof voor de producten van de Krämer-pers in de herfst, de sappige appels vormen de grondstof voor de cider van deze streek. De verfrissende vruchtensappen die het wijnhuis ook te bieden heeft, zijn net zo lekker, maar wandelvriendelijker dan de appelwijn. Voor genieten in Odenwald-stijl tot slot, zijn de handbeschilderde aardewerken kannen, de traditionele ‘Bembel’, verkrijgbaar. © Petra Arnold © Odenwald Tourismus GmbH

11 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication