54

Het recept van... Cheesecake van Monique Belder Pulpo a la Gallega van Wolter van der Vliet Benodigdheden: • Springvorm van 24 cm doorsnede • Keukenmachine of handmixer Ingrediënten: • 1 pak Bastogne koeken • 200 gram zacht roomboter ( + 25 gram extra ) • 1 ei + 4 eidooiers • 1 afgestreken eetlepel bakpoeder • 300 gram basterdsuiker Ingrediënten: • Octopus van minimaal 1kg (anders zijn de poten te dun voor mooie plakjes) • 90 gram custard • 2,5 pakje vanillesuiker • 1 kilo magere kwark • Sap van 1 citroen • 1 mespuntje zout • Een scheut olijfolie voor het koken, en nog wat ter garnering • 6 kleine vastkokende aardappels • 1 eetlepel gerookte paprikapoeder ter garnering (specifieke smaak, loont de moeite om het voor dit recept te zoeken) • 1 theelepel zoutvlokken ter garnering • Gehakte peterselie ter garnering Bereiding: Verwarm de oven voor op 170 °C (hete lucht). Vet de springvorm in. Maal de Bastogne koeken fijn in de keukenmachine (als je die niet hebt kun je de koekjes ook in een plastic zak doen en plat rollen met een deegroller). Smelt de 25 gram roomboter en roer de verkruimelde Bastogne koeken hier doorheen. Bedek de bodem van de springvorm met dit mengsel en druk het geheel met de bolle kant van een lepel aan. Roer de 200 gram boter romig in de keukenmachine of met de handmixer en voeg de suiker toe. Klop één voor één de eidooiers én het hele ei door de massa. Voeg hierna alle overige ingrediënten toe en mix nog een paar minuten door. Stort de massa op de bodem en bak de taart 40 à 45 minuten in het midden van de oven. Als de baktijd voorbij is zet je de oven uit en laat je de taart in de oven afkoelen. Laat de taart hierna nog minimaal 2 uur koud worden in de koelkast. Een nachtje in de koelkast is nog beter, dit komt de smaak alleen maar ten goede. Bereiding: Stop de octopus in een pan met het deksel erop, zet deze met een beetje olie zachtjes op. Al snel komt er water uit de octopus vrij. Laat de octopus circa 2 uur in het zachtjes pruttelende vocht garen, totdat je gemakkelijk een vork in een poot kan steken. Voeg het laatste half uur een aantal mooie geschilde vastkokende aardappelen toe totdat ze gaar zijn maar nog wel stevig. Laat het geheel rustig afkoelen. Opdienen: Snijd van de tentakels en aardappelen mooie plakjes. Doe een beetje olie in een aardenwerken bakje of op een bord. Verdeel de schijfjes aardappelen en leg hier de plakjes pulpo op. Verwarm het gerecht heel kort in de oven of magnetron (kort want anders wordt de pulpo taai). Garneer het gerecht met zoutvlokken, gerookte paprikapoeder (vooral niet te weinig) en gehakte peterselie. Voeg tot slot een scheutje olijfolie toe aan het geheel. 54 | ILPENDAM

55 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication