26

26 BEST OF BOZ CULINAIRE TIPS Bergen op Zoom is een stad voor lekkerbekken. Bijzonder trots zijn Bergenaren op hun streekproducten, de befaamde drie A’s: aardbeien, asperges en ansjovis. Maar ook heel speciaal is de wijn die op de Brabantse Wal gemaakt wordt en de oesterzwammen, die gekweekt worden op koffiedik. ANSJOVIS Van de drie A’s is de ansjovis wel het meest bekend en bijzonder. Nergens op de wereld wordt de ansjovis nog gevangen zoals in Bergen op Zoom: door de weervisserij. De familie Van Dort is de enige familie die dit ambacht nog beoefent. Zij lokken het ansjovisje met hoog water in een soort V-vormige fuik van weren (palen). Met laag water kan het visje er niet meer uit en huppekee, dan gaat het de boot in en wordt het vanuit de woning van Van Dort in Bergen op Zoom verkocht aan winkels, horeca en particulieren. Verser en lekkerder bestaat niet! Bovendien kun je ook mee met de weervissers om met eigen ogen te zien hoe dat gaat. Op www.behoudweervisserij.nl kun je meer informatie vinden en je boottocht boeken. AARDBEIEN EN ASPERGES Bij de boeren op de Brabantse Wal worden aardbeien en asperges gekweekt. Heerlijk zoete aardbeien en asperges die zich onderscheiden door een licht zilte smaak. Deze unieke smaak ontstaat door de combinatie van het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse Wal waait bij westenwind. De allerlekkerste aardbeien en asperges haal je bij de telers. Die vind je op www.brabantsewalasperges.nl/telers. Maar ook diverse restaurants serveren een AAA-menu.

27 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication