38

38 BEST OF BOZ SUIKERLAB WORDT DABLAB PLANTING THE FUTURE In het pand waar vroeger suikerbieten werden verwerkt, borrelt en bruist het nu van de innovatieve ideeën, onderzoeken en initiatieven. Dit prachtig monumentaal pand staat in Bergen op Zoom bekend als het suikerlab, maar heet sinds kort Dablab, waarbij Dab staat voor Delta Agrifood Business. Minder vlees eten, biologisch en lokaal eten. Allemaal ontwikkelingen die helemaal van deze tijd zijn. In het Dablab zijn diverse bedrijven bezig met een nieuwe kijk op eten. Alles draait hier om agrifood, van het voedsel zelf tot de verpakkingen, van de bodem waar het op geteeld wordt tot de laatste innovaties in de landbouw. Niet zo gek als je bedenkt dat de Zuidwestelijke Delta (Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant) de ideale mix bevat van een rijke agrarische traditie en een historie van (chemische) maakindustrie. Planten en gewassen spelen in ons gebied een belangrijke rol. INSECTEN Dus wat gebeurt er nu eigenlijk in het Dablab? Hier zit bijvoorbeeld Protix, een bedrijf dat eiwitten wint uit gewassen en insecten. Bij het kweken van insecten is de uitstoot van broeikasgassen wel honderd keer lager dan bij een varken of rund, zij vormen dus een duurzame en economisch interessante oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. Een ander voorbeeld is Budelpack. Dit bedrijf is bezig om 3D-foodprinting voor de zorgsector verder te ontwikkelen. Zo worden er bijvoorbeeld worteltjes geprint, die eruitzien en smaken als een echt worteltje, net zo vitaminerijk zijn, maar wel zacht en dus makkelijker eetbaar. Ideaal voor mensen met slikproblemen. Verder zijn er ontwikkelingen op het gebied van bodem- en watervraagstukken, voedselverpakkingen en food. STUDENTEN Een heleboel nieuwe, boeiende ontwik kelingen dus, die hier door bedrijven worden uitgewerkt. Groot voordeel: HAS Hogeschool en Curio (voorheen ROC) zijn ook vertegenwoordigd in Delta Agrifood Business. Contacten met andere scholen en universiteiten zijn inmiddels gelegd. Het onderwijs ondersteunt hierbij de innovaties van het bedrijfsleven, vaak door derde- en vierdejaarsstudenten aan de projecten te verbinden. Projectleider Peter Berben is enthousiast: “In onze regio was de kennisuitvlucht een groot probleem. Te veel studenten gingen elders studeren en keerden niet meer terug naar onze regio. Samen met de gemeente Bergen op Zoom, die het gebouw als faciliteit aankocht, is deze handschoen opgepakt. We zien dat er nu meer partijen aanhaken. Bedrijven als COSUN, Lamb Weston Meijer, ZLTO, RijkZwaan, CZAV en de Rabobank hebben hun steun aan Delta Agrifood Business toegezegd. Zo ontstaan nieuwe samenwerkingen en nieuwe ideeën’’. MOOIE TOEKOMST Op deze prachtige locatie is dan ook veel mogelijk. Er zijn klimaatkassen en laboratoria, vergaderruimten, kantoren en loodsruimte. Alles wat je als agrifoodbedrijf nodig hebt. Bovendien is er een grote diversiteit aan bedrijven, die allemaal op hun eigen manier naar innovaties kijken. Peter Berben: “Het Dablab moet nog verder groeien, maar de toekomst ziet er positief uit. Positief voor de gemeente Bergen op Zoom en voor de hele regio’’.

39 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication