23

CULINAIR 23 DE HELD VAN DE CULINAIR GENIETEN Gedurende het hele jaar zijn er in Bergen op Zoom verschillende culinaire events waarbij inwoners en bezoekers de kans krijgen om allerlei nieuwe hapjes te proeven of van heerlijke drankjes te genieten. Of het nu gericht is op eten en drinken of puur gaat om het proeven van lokale producten, bij deze evenementen draait het om genieten van het eten en van het gezelschap. Wij hebben een selectie gemaakt van de komende culinaire events. TGIF Thank God it’s Friday, met elkaar het weekend inluiden met deze openluchtborrel op wisselende locaties in Bergen op Zoom. Voor ondernemers en gezelligheidsmensen, iedereen is van harte welkom. Noteer alvast de data in je agenda: 13-05, 17-06, 15-07, 02-09 en 04-11. Dit zijn de vrijdagen die je niet wilt missen! Houd de facebookpagina van TGIF in de gaten voor de locaties en de laatste nieuwtjes. PROEFMEI Genieten van culinaire hoogstandjes van toprestaurateurs, streekproducten, muziek, fietstochten en meer. Dit zijn de ingre diënten voor een geslaagd bezoek aan hét culinaire evenement van het jaar; ProefMei. In 2016 vindt het evenement plaats op 27 t/m 29 mei. Proef, beleef en geniet van de Brabantse Wal. www.proefmei.nl BUITENGEWOON BERGEN OP ZOOM Een pop-up Foodmarket event op het Korenbeursplein in Bergen op Zoom. Met een diversiteit aan deelnemers is er voor ieder wat wils! Op een aantal zaterdagen vanaf 16 uur geniet je van fantastische deelnemers, heerlijk weer en de juiste klanken. En samen met de gezellige bezoekers is het een evenement waar je bij moet zijn. Houd de facebookpagina van Buiten gewoon Bergen op Zoom in de gaten voor de data. De Europese Unie heeft in 2016 de Brabantse Wal Asperges op haar lijst met beschermde producten geplaatst. De “witte asperge met een licht zoute en niet-bittere smaak” is toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak. Kijk op www.vvvbrabantsewal.nl waar je dit heerlijke streekproduct kunt kopen. ANSJOVISVANGST Cor van Dort is een echte Brabantse Held die zich tot op hoge leeftijd inzet voor het behoud van de weervisserij in Nederland. Met de Bergse Ansjovis levert hij een uniek, duurzaam en smaakvol product. Nadat hij eerst werd uitgekozen tot Brabantse Held van de Smaak, sleepte hij ook nog eens de landelijke publieksprijs Held van de Smaak in de wacht! Cor van Dort, inmiddels 83 jaar oud, was de laatste echte ‘weervisser’ van Nederland en zelfs van Europa. Hij heeft het vak als 15-jarige geleerd en is nog altijd actief in de visserij. De zaak is inmiddels overgedragen aan de volgende generatie, maar Cor gaat in het seizoen nog dagelijks mee om te vissen en de weren te onderhouden. Dankzij Cor bestaat de weervisserij op Bergse Ansjovis nog en wordt zijn kennis via de Stichting Behoud Weervisserij (SBW) overgedragen op jonge weervissers. Zo wordt het ambacht in stand gehouden. SBW organiseert ieder seizoen (mei en juni) vaartochten naar de weervisserij. Het komende seizoen staan maar liefst dertien excursies op het programma. Ben er snel bij want vol=vol. www.behoudweervisserij.nl

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication