13

WINESTORY BORDEAUX SPECIAL CHATEAU DUDON: ZOET GOUD DAT ZIJN GROTE BROER NAAR DE KROON STEEKT Er is meer dan d’Yquem... Er zijn wijngebieden die wat reputatie betreft worden gedomineerd door een enkele wijn. Sauternes is daarvan een aardig voorbeeld. Zeg Sauternes en iedereen roept meteen ‘Chateau d’Yquem’. Alle wijnen in het wijngebied worden vergeleken met die ene topper, met het puntje van de ijsberg. En omdat iedereen omhoog aan het turen is worden veel interessante en goed gemaakte wijnen niet of nauwelijks gezien. TEKST EN FOTOGRAFIE NICO MCGOUGH I In Sauternes, om meer precies te zijn in Barsac, is er zo’n ‘kleine’ wijn: Chateau Dudon. Uitstekend gemaakt en met een voorbeeldige prijs/kwaliteit-verhouding. Op het etiket staat sinds 1990 ‘Sauternes’, maar de wijngaarden liggen allen in de Barsac. Het perfecte bewijs van hetgeen in de intro werd benoemd. Alleen ‘grote broer’ Sauternes wordt serieus genomen, dus neem je noodgedwongen zijn naam aan. De wijnen van Barsac bevallen mij doorgaans meer dan die uit Sauternes: ze zijn meestal ‘slanker’, hebben meer finesse en zijn iets minder nadrukkelijk zoet (op die van Château Nairac na) – er is een iets fijnere balans tussen zoet en zuur. De wijnen van chateau Dudon hebben gemiddeld tussen de 120 en 125 gram suiker per liter en dat maakt ze stijlvol, elegant zoet. Vrouwen Al vijf generaties is het kasteel in handen van de familie Allien-Herteman, en sinds 1868 zijn het alleen vrouwen die aan het roer stonden. Daar stak Michel Allien overigens een stokje voor, want hij maakte met de huidige eigenaresse – zijn echtgenote Evelyne – een zoon, Guillaume. Binnenkort staat er dus voor het eerst een man aan het roer. Sinds de oprichting in 1868 zijn er nooit herbiciden gebruikt, ook kunstmest kwam de wijngaarden niet in. In de jaren zestig van de vorige eeuw werd met insecticiden geëxperimenteerd, maar er is voor gekozen ook deze chemische middelen te verbannen. Al decennialang werd er biologisch gewerkt, maar pas in 2004 werd het certificaat aangevraagd. Dat werd in 2007 toegekend. Michel en Evelyne zijn intelligente mensen die weten hoe de inwerking van chemie kan zijn – hij is anesthesist en zij radioloog. Hij is nu met pensioen en houdt zich op dagbasis bezig met het wijnkasteel. Zij werkt nog dagelijks in het ziekenhuis te Narbonne, een flink eindje uit de buurt. Goede buren Chateau Dudon ligt in een mooi deel van Barsac, met als nabije buren Climens, De Myrat, Caillou en Coutet. In totaal beslaat het domein 11,7 hectaren, verdeeld over vier percelen, die zijn beplant met sauvignon-blanc en sémillon. De oogst wordt doorgaans in drie ‘plukgangen’ (‘tries’) binnengehaald. De topkastelen doen er soms tientallen, maar dat is voor de kleinere domeinen als Dudon niet haalbaar. Na de eerste selectie in de wijngaard ondergaan de verschrompelde druiven een laatste ‘check’. Gisting vindt plaats in zes betonnen kuipen; het beste sap rijpt daarna in eiken fusten van 225 liter. Michel Allien werkt met vatenmakers Allary en Nadalié. Hij beperkt het gebruik van nieuw hout tot circa vijf vaten per jaar. Hij is geen liefhebber van wijnen die volledig worden gedomineerd door houtaroma’s. Zijn vaten zijn altijd ‘medium getoast’ en zijn altijd van hout met een fijne, compacte nerfstructuur. Hiermee beheerst hij ook de hoeveelheid tannine die via de vaten in de wijn komt. Grand Vin De beste kwaliteit gaat door als Château Dudon. Deze wijn rijpt gedurende achttien maanden in vaten. De iets minder geconcentreerde tweede wijn heet ‘Gallien de Dudon’ en rijpt gedurende een maand of acht in de betonnen kuipen. De stijl van beide wijnen is anders. De Gallien is fijnbesnaard, volgepakt met elegante fruitindrukken, fijn zoet met goed in de wijn opgenomen, fris fruitzuur. De Grand Vin heeft meer complexiteit, meer ‘vulling’ en de gehanteerde vatlagering voegt op elegante wijze een niveau toe. Normaal verwacht je van een ‘kleine’ wijn niet dat zij een groot bewaarpotentieel hebben. Maar bij deze edelzoete wijnen is dat anders. Er liggen in de koele, bovengrondse kelder nog flessen teruggaand tot 1945 die alle nog drinkbaar zijn. De jaarproductie hangt in dit gebied natuurlijk nauw samen met het weer. Wil moeder natuur niet meewerken – zoals in 2012 – dan is de productie een magere negen hectoliter per hectare, goed voor ongeveer zesduizend flessen. In 2013 was het gunstiger met 20 hectoliter per hectare en ongeveer 30 tot 35.000 flessen opbrengst. In het rampjaar 2017 werd er slechts 45 hectoliter binnengehaald en dat komt neer op vier hectoliter per hectare, slecht achttien vaten wijn. Schapen Zoon Guillaume houdt zich nadrukkelijk bezig met de wijngaarden. Omdat hij merkte dat er nog al wat wijnstokken stierven besloot hij te investeren in een tractor op rupsbanden. Zo wordt het gewicht verdeeld over de drassige grond en worden de wortels gespaard. Ook lopen er in voor- en najaar schapen in de wijngaarden, die op natuurlijke wijze het gras en de beplanting tussen de rijen wijnstokken kort houden. Daarmee beperken zij het vorstgevaar, want in wijngaarden met weelderige begroeing op de grond is de vochtigheid hoog en het vorstrisico ook. De wijnen van Château Dudon vinden ook hun weg naar het buitenland; de belangrijkste afnemer is nota bene Finland. Maar ook in Italië, China en nu ook Nederland zijn afnemers. De grappigste is de importeur in Lithouwen. De bestelling komt uit Rusland, de betaling uit Duitsland en de wijn reist naar Letland. Maar nu dus ook gewoon bij ons te verkrijgen, dit heerlijke goud uit Bordeaux. Vader en zoon Allien. WINESTORY 13 Gallien de Dudon 2016 € 19,95. Château Dudon Grand Vin 2011 € 35,95. wellofwine.nl

14 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication