3

WINESTORY ‘Le 7 restaurant’ durft A ‘Non-Bordeaux’ Pal naast de brug verscheen er stukje bij beetje een tamelijk bizar ogend bouwwerk. Het lijkt erop dat de bouw nog niet is afgerond, maar schijn bedriegt. La Cité du Vin, zoals het pand heet, huisvest allerlei wijngerelateerde zaken. Zo is het mogelijk om aan de balie wijnreizen, château-trips, wijnlessen et cetera te bespreken. Ook is er een winkel vol wijnzaken waar zelfs de wijnman die alles al heeft wel iets bijzonders kan vinden. Boeken, glazen, kleding, kaarten, etenswaren, noem het maar op en het is er. Zo mogelijk nog opvallender is de wijnwinkel. Cirkelvormig en tot de nok toe gevuld met wijnen uit alle hoeken van de wereld. Op land ingedeeld. Ja, u leest het goed. Voor het eerst is er in Bordeaux een toonaangevende collectie ‘non Bordeaux’, of zelfs ‘non France’ te vinden. Het is nog maar luttele jaren geleden dat de dit jaar overleden topchef Jean-Marie Amat met de nek werd aangekeken door de Bordelaise elite omdat hij op zijn wijnkaart wijnen voerde van buiten Frankrijk. Nu huist er hartje Bordeaux een winkel met honderden titels uit alle hoeken van de wijnwereld. Er zijn stakkers in de wijnwereld die alleen zichzelf kunnen versterken door Prachtig restaurant in hartje Bordeaux schenkt wijn vanuit de hele wereld. Echt waar! Aan het einde van de kade, waar vroeger nette mensen zich niet vertoonden, staat sinds de opening in maart 2013 een fabelachtig mooie brug, de Pont ChabanDelmas, die de Quai de Bacalans op de zuidelijke oever verbind met Bastide op de noordoever van de Garonne. Het was direct een uitstekende verbinding. Met 575 meter lengte en een brugdeel dat 53 meter hoog kan worden getild is het de grootste in haar soort in Europa. De wijk van Bordeaux waar de brug staat was tot slechts enkele jaren terug een ‘no go-zone’ in Bordeaux, althans voor nette wijnkopers. Het was er een doolhof aan straten, bruggen, sluip-door-kruip-door straten, hoeren, duistere nachtetablissementen en junkies. Mede door de inzet van burgemeester ‘par excellence’ Alain Juppé werd ook dit stukje van de voorname stad beetgepakt en in een mum van tijd krioelde het er van de bouwputten, hijskranen, verkeersstagnaties en wat dies meer zij. andere uit te sluiten. Ik ben er blij mee dat Bordeaux als stad, via de wijnwinkel in La Cité du Vin met deze onzin heeft afgerekend. Je kunt alleen je eigen klasse laten zien temidden van andere klassewijnen, is onze mening. Le 7 Restaurant Maar dan gaan wij een etage of wat hoger. Op de achtste etage een promenade met een zeer fraai uitzicht over deze fantastische stad en haar opgeknapte en opnieuw ingerichte kades en de schitterende rivier met haar bruggen. Een tandje lager is er een restaurant gevestigd, ‘Le 7 Restaurant’ genaamd. Dit is echt een gave plek. Fraai ingericht met een gladde, diep donkergrijze vloer. Buiten eten op het terras of binnen in de eigentijds ingerichte zaal. Waar je ook zit, het decor is prachtig, zeker bij ondergaande zon. Tafels met houten en marmeren bladen wisselen elkaar af. Mooi bestek dat lijkt van oud, geoxydeerd metaal te zijn gemaakt. Een zeer beknopt menu tegen pittige prijzen, een wijnkaart, geheel van deze tijd uitsluitend op de iPad. De buitengewoon vriendelijke, Koreaanse sommelière Jimi Hwang helpt waar nodig met de selectie. Wij kozen de eminente Pouilly-Fumé ‘Mademoiselle ‘T’ 2016 van Château de Tracy, voor € 38,- aan tafel zeker een goede keuze. Als rood was er de Pinot Noir 2014 van Au Bon Climat van meesterwijnmaker Jim Clendenen uit Californië. Voor deze Bourgogne-beater betaal je op zeven hoog boven Bordeaux slechts € 55,-. Kids met smaak Onze gast was een wijnbouwer uit Bordeaux die, na geheel biologisch te zijn gaan werken, nu ook streeft naar werken zonder sulfiet. Hij kwam opdagen met twee zoontjes want moeders had een ‘baaldag’ thuis. De mannetjes dronken fruitsap van Alain Milliat, troebele appel van cox appels en pêche des vignes, zelfs voor verwende wijntongen superbe fruitsappen. Dat de kids smaak hebben bleek bij hun voorgerecht, een mooie, smeuige terrine de foie gras (€ 16,-). Erbij geroosterd brood van het allerbeste soort. Zelden zag ik een plak eendenlever zo snel van plek wisselen. Als WINESTORY 3 garnering waren er bramen, aalbessen en wat frambozen. Ook die leken te verdampen. Voor mij was er een knisperende Ceasar Salad (€ 14,-) waarbij de heren aan de overkant zich razendsnel ontfermden over de gepanneerde chicken fingers. Naast mij gemarineerde tonijn (€ 14,-) met in miniblokjes gesneden groentetjes en friszure kappertjes. Mooi bijeengebracht door boterzachte olijfolie. Pprima gerechten waar de Pouilly-Fumé zich opperbest bij voelde. Briljant uitzicht Als hoofdgerechten kregen de kleintjes een voorbeeldig stukje borst van kip (€ 28,- voor twee kids), omzoomd door kreeft en cantarellen, jonge ui, meiknol, wortel en romige aardappelpuree. Het ging erin als koek. Voor de volwassenen aan de ene kant kabeljauwrug ingepakt in iberico ham (€ 25,-) en filet van rund ( € 25,-) met oesterzwam, fijne groentetjes en ‘smashed potato’. Erbij een zeer geconcentreerde reductiesaus op basis van jus de veau. Prima ingrediënten en bereiding. De creatie van Jim Clendenen paste als een handschoen om beide gerechten. Vier verschillende kazen van uitstekend niveau komen op € 8,- per persoon en de jeugd aan de overkant wist zich te vermaken met vanille- en frambozenijs in hoeveelheden waar je je niet voor hoeft te schamen (€ 3,- per bovenmaatse bol). Een prachtige plek met een briljant uitzicht over Bordeaux, uitstekende en persoonlijke service en een spannende wijnkaart. Fijn dat Bordeaux eindelijk voor dat laatste durft te kiezen. Le 7 Restaurant / La Cité du Vin 4 Esplanade de Pontac, 33300-Bordeaux 00 33 564 31 05 40 / le7restaurant.com

4 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication