15

15 door in de wereld rond te lopen. Ik heb dus al een idee voor ik begin te schilderen, maar bij een geslaagd werk gebeurt er onderweg nog iets. Dat is een heilig moment. Daarom zijn die rustmomenten een integraal onderdeel van het schilderen. Ik kan niet schilderen als iemand toekijkt. Een foto van mij als ik aan het werk ben, voelt altijd fake. Fotografen verschuiven dingen om het beeld mooier te maken en ik ben daar wat autistisch in. Als ik schilder, wil ik exact weten waar alles ligt en als een pot water een centimeter verschoven is, stoort dat me al... Voor elk schilderij dat hier vertrekt, komen er twee of drie nieuwe in de plaats. Ik geloof in die stroom: hoe meer je geeft, hoe meer er terugkomt." 10.07 LUNCHCULTUUR. In 'Fokus' verscheen een apart dossier 'Optimale zorg voor lichaam en geest". Daan Vanslembrouck had het daarin ook over onze lunchgewoonten : "Naast meer beweging begint gezondheid op de werkvloer bij onze eetgewoonten. Dit begint bij het klaarmaken van de lunch 's morgens. Wit brood met een dikke laag préparé, of bruin brood met wat kippenwit of magere kaas. Je hoeft geen dokter te zijn om te weten wat nu precies het gezondste is. Kris Baeckelandt, docent voedingstechnologie Ter Groene Poorte, stelt dat een evenwichtige, gezonde lunch energie levert, licht verteerbaar is en voldoende groenten moet bevatten... Eet ook geen te grote hoeveelheden. Het kan zelfs helpen om eerst een groot glas water te drinken zodat je hongergevoel vermindert. Hoewel velen de ambitie hebben om gezonder te lunchen, is de dagelijkse ontbijtshift vaak een gevecht tegen de tijd om de kinderen schoolklaar te krijgen. Dan schieten gezonde eetgewoontes er al gauw over. Een broodje bestellen op het werk dan maar? 'Of je lunch al de avond ervoor voorbereiden', tipt Baeckelandt. 'Een gezonde lunch bewaart prima in de koelkast. Neem nu wraps met zalm en een licht platte kaas met kruiden en frisse groenten. Veel tijd heb je daarvoor niet nodig. Je wikkelt het vervolgens in aluminiumfolie en klaar is kees. Kinderen zijn er trouwens dol op.' Wie dan toch opteert om 's morgens de lunch te bereiden, gaat best voor bruin of volkorenbrood met magere vleessoorten zoals kippenwit, kalkoenfilet, rosbief of filet d'Anvers. Vul dat eventueel aan met wat platte kaas, cottage cheese, rozijnen, druiven en noten. Neem 's middags ook rustig de tijd om te lunchen. Dit houdt je lichaam beter in balans." Stef Declerck, Poperinge 6. . ‘Cantabile 2018’, prestigieuze Pianowedstrijd voor de Jeugd Koningin Mathilde was er net niet, de ‘redactie’ was er wel degelijk, ondeskundig maar wel degelijk als betrokken partij uitgenodigd. Deze tweejaarlijkse wedstrijd voor de lagere, middelbare en hogere graad van Muziekacademies doorheen het Vlaamse land, wordt nu al meer dan dertig jaar georganiseerd en verliep op 13 mei ll. voor een uitgebreide jury in de Blauwe Zaal van De Singel (Antwerpen). Huidige Voorzitter van de inrichtende Cantabile-vereniging is Mevrouw Annie Anthonissen. De ‘redactie’ van dit ledenblad is hier onrechtstreeks ook bij betrokken

16 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication