3

“Weeg gezondheid mee in de besluitvorming” Renske Nijdam, van het team Milieu, Gezondheid en Veiligheid van de Brabantse GGD’en, schetst wat op dit moment bekend is over de relatie tussen de veehouderij en de risico’s voor de volksgezondheid. “Mensen die in de buurt van pluimvee- en geitenbedrijven wonen, hebben een verhoogd risico op longontsteking. Een verminderde longfunctie komt voor bij alle typen veehouderijen. De oorzaak is nog niet duidelijk. Ook kunnen we niet alle vragen beantwoorden over de invloed van lokale omstandigheden. Daarvoor is meer onderzoek nodig. Wel is duidelijk dat ziekte door ziekteverwekkers of antibioticaresistente bacteriën niet vaker voorkomt bij mensen die op korte afstand van veehouderijbedrijven wonen. Daarnaast zijn er ook positieve effecten: omwonenden hebben minder last van allergische astma en allergieën. Omwonenden met longziekten ervaren wel meer klachten en gebruiken meer medicijnen.” PRESENTATIE RENSKE NIJDAM TIPS VOOR GEMEENTEN • Houd in de besluitvorming rekening met de relatie tussen de veehouderij en gezondheid. • Maak gebruik van de mogelijkheden om gezondheid mee te wegen bij vergunningverlening of via ruimtelijke ordening. • Verminder de uitstoot van fijnstof en ammoniak, maar ook van geur. • Bewaar voldoende afstand tussen veehouderijen en woningen. • Neem de ambitie van een gezonde leefomgeving op in het gemeentelijk beleid, bijvoorbeeld in gebiedsvisies. Gezonde omgeving 3

4 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication