6

Uitbreiding samenwerking met Martijn en Fenna Martijn en Fenna zijn sinds 2018 regelmatig op de boerderij te vinden. Zij staan wekelijks op zaterdag op de Biologische Boerenmarkt in Nijmegen. Alle producten die de Horsterhof biedt, worden door hen zelf geoogst en verkocht. Wat op de boerderij niet geoogst kan worden wordt ingekocht. Martijn en Fenna zijn sinds hun vertrek als tuinders op het landgoed van Huis Sevenaer op zoek naar een boerderij/ stuk land met woongelegenheid om een eigen bedrijf te kunnen starten. Dat valt niet mee! Kort door de bocht: kleinschalige landbouw is hard werken, weinig verdienen en de kosten van land en met name in combinatie met wonen zijn onbetaalbaar. Voor komend seizoen hebben wij afgesproken dat zij ons een aantal dagen per week gedurende het seizoen komen versterken met het werk op het land. Dit met als doel om onze samenwerking te verstevigen, elkaar beter te leren kennen en de huidige samenwerking eventueel uit te breiden in de nabije toekomst. Dankzij hun aanwezigheid kunnen wij komend jaar zelf de bijen verzorgen en zal Fenna o.a. zalfjes maken van eigen bijenwas en bloemen. Corona en de Horsterhof Wij kunnen er niet langer omheen: de corona crisis raakt iedereen en dus ook de Horsterhof. Stagiaires die het niet veilig genoeg vinden om te komen, het sociale contact op de boerderij wat bewust wordt gemeden en natuurlijk extra handen wassen. De inpak en oogst processen hebben wij bewust bekeken om te zien welke maatregelen wij kunnen treffen om ons deel bij te dragen aan de bescherming. Winkelklanten krijgen handschoentjes en/of wassen handen voor en na binnenkomst. Niet meer dan twee klanten in de winkel, een spatzeiltje voor de kassa etc. etc. Wij doen wat we kunnen om voor het algemeen belang zo gepast en prettig mogelijk te werken. Het vervelendste gevolg van deze crisis is voor ons dat de horeca, van de ene op de andere dag op slot ging en wij dus niets meer kunnen leveren. Dit raakt ons ook financieel omdat 20% van onze omzet door het jaar heen uit horeca afkomstig is. We hopen dat, voordat we volop kunnen oogsten, er zich voldoende nieuwe initiatieven ontwikkelen waar wij aan kunnen leveren. En dat de restaurants waar wij aan leverden “die het momenteel uitzonderlijk moeilijk hebben” over niet al te lange tijd weer open mogen. Wij wensen onze horeca klanten dat ze sterker uit deze crisis komen dan ze er in terecht zijn gekomen! Wij hopen komende tijd te groeien met het aantal klanten voor groentepakketten en hopen dat ons zelfoogstabonnement een belangrijk deel van het verlies gaat compenseren dit seizoen. Verder zijn wij natuurlijk uiterst positief gestemd en zien momenteel al dat de crisis voor veel mooie ontwikkelingen zorgt. Wij merken dat mensen meer inzien dat wij voedselzekerheid niet aan de grote commerciële jongens over moeten laten en dat er heel veel meer leuke lokale initiatieven zijn die de maatschappij een stuk meer vooruit brengen op zowel sociaal, maatschappelijk als financieel gebied. 6

7 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication