0

tijd voor bubbels!

Leidscherijnwijn.nl heeft een aantal hoogwaardige, exclusieve champagnes in haar assortiment. Met zorg geselecteerd door Leidscherijnwijn.nl en geproduceerd door kleine producenten. Daarnaast verkoopt Leidscherijnwijn.nl ook andere lekkere mousserende wijnen, zoals prosecco, cava en crémant d’Alsace. Leidscherijnwijn.nl verzorgt wijnproeverijen, relatiegeschenken en heeft naast mooie bubbels ook een prachtig assortiment van ruim 400 verschillende wijnen!

Wijnliefhebbers Eric Eimers en Mitchell Lugtenburg Eric is de trotse eigenaar van Leidscherijnwijn.nl en al van jongs af aan geïnteresseerd in wijn en de verhalen erachter. Een jaar of acht geleden lanceerde hij Leidscherijnwijn.nl en vijf jaar later opende hij de wijnwinkel aan de Zandweg. ‘Ik heb destijds heel bewust gekozen voor lokaal ondernemerschap en de naam Leidscherijnwijn. nl. Als kleine ondernemer kun je misschien niet opboksen tegen de grote landelijk opererende jongens, maar je kunt wel onderscheidend zijn in service. Zeker als je je klanten leert kennen. De combinatie van een webwinkel en een fysieke winkel bevalt heel goed. Mensen die in de buurt wonen komen liever naar de winkel toe. Vanwege de sfeer, maar vooral ook voor advies. Leidscherijnwijn.nl loopt heel goed. Mitchell werkt sinds een jaar bij Leidscherijnwijn. nl en heeft, net als Eric, een horeca-achtergrond. ‘Ik werkte onder meer bij restaurants De Goedheyd en De Artisjok in Utrecht. Naast een groot wijnliefhebber, ben ik ook echt een kookfreak. Ik adviseer klanten daarom graag over de juiste wijn-spijscombinaties. Wijntechnisch heb ik een grote voorkeur voor Duitse en Oostenrijkse wijnen, maar een glas Bourgogne of een wijn uit Piemonte zal ik ook zeker niet laten staan.’ www.leidscherijnwijn.nl

Champagne A. Bergère Eric: ‘Sinds 2017 importeren wij met veel plezier de prachtige champagnes van A. Bergère. Een van onze horecaklanten wees ons op dit champagnehuis en na een bezoek waren wij meteen verkocht. Wat een mooie kwaliteit!’ Albert Bergère startte dit champagnehuis in 1949 en inmiddels is de derde generatie, Adrien Bergère, verantwoordelijk als wijnmaker. Adrien is een bijzonder getalenteerde wijnmaker. Hij is nog jong, maar zeer ervaren voor zijn leeftijd. In 2007 kocht de familie Bergère een prachtig pand op dé plek van de champagnestreek: dé Avenue de Champagne in Epernay, nr 38-40. Op deze schitterende locatie, tussen grote, bekende champagnehuizen als Moët & Chandon en Pol Roger, hebben zij een B&B, winkel en proeflocatie. In totaal heeft A. Bergère 65 hectare wijngaard, waarvan 70% is aangeplant met Chardonnay, 20% met Pinot Noir en 10% met Pinot Meunier-druiven. Dit champagnehuis werkt natuurvriendelijk en is met een aantal hectare in transitie naar biologische wijnbouw. Leidscherijnwijn.nl is de trotse importeur van champagnehuis A. Bergère uit het gehucht Fèrebrianges in Champagne.

Op dit moment heeft Leidscherijnwijn.nl zes verschillende champagnes van A. Bergère in het assortiment, waaronder de Selection Brut, Les Clos 100% Meunier en 38-40 Grand Cru Blanc de Blancs Vintage 2012. SELECTION BRUT LES CLOS 100% MEUNIER Gemaakt van 100% Pinot Meunier druiven. ‘Deze druivenplanten zijn in 1970 door Adriens grootvader geplant. Het is dus echt een ‘Vieilles Vignes’, de onofficiële Franse term voor oude druivenstokken. Je ruikt rijpe peer en een beetje perzik, je proeft rijp wit fruit. De afdronk is vol en krachtig, met een lange nasmaak.’ - € 54,95 per fles. BESTEL SELECTION BRUT LES CLOS SELECTION BRUT Dé huischampagne. ‘Elegant fruitig, fijne mousse. Niet wrang of bitter, eerder verfijnd. Tonen van citrus, bloemen en kweepeer.’ - € 39,95 per fles. BESTEL SELECTION BRUT 38-40 GRAND CRU BLANC DE BLANCS VINTAGE 2012 ‘Dat dit een champagne is uit het oogstjaar 2012, betekent dat deze champagne alleen in een uitzonderlijk goed jaar gemaakt wordt. De geur is intens, rijpe perzik en abrikoos. In de smaak onder meer citrustonen en elegante zuren. Een champagne voor de speciale momenten in het leven!’ - € 95,- per fles. BESTEL 38-40 GRAND CRU BLANC

Bubbel-weetjes: vinificatie dit filmpje over de Methode Bekijk Traditionelle Vinificatie betekent wijnbereiding. Er zijn twee verschillende methoden om mousserende wijnen te bereiden: Methode Charmat en Methode Traditionelle. Voorbeelden van Methode Charmat zijn Prosecco en Moscato d’Asti, voorbeelden van Methode Traditionelle zijn Champagne, Cava en Franciacorta. Stap 1: Stille wijn Eerst heeft men stille wijn nodig, gemaakt van de toegestane druivenrassen in een wijngebied. In Champagne is dat Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Stap 2: Bubbels De bubbels komen van een tweede gisting. Dit gebeurt op fles of op tank.

Methode Traditionelle Dit is de meest bekende methode voor het bereiden van mousserende wijn. Het verschil zit in de tweede gisting. Bij de Methode Traditionelle gebeurt deze op fles. De stille wijn gaat op fles met een deel Liqueur de Tirage, een mengsel van gist en suiker. De fles wordt afgesloten met een kroonkurk en gaat naar een koele ruimte, waar de tweede gisting begint. Bij cava duurt dit 9 maanden, bij champagne minimaal 15 maanden. Door de gisting ontstaat er koolzuur. Deze kan niet uit de fles en lost dus op in de wijn. Hoe langer de tweede gisting duurt, hoe verfijnder de mousse zal zijn. Na de gisting belanden de gistcellen op de bodem van de fles en plaatst men de flessen in ‘pupitres’, rekken waar de fles op zijn kop in hangt. Door een draaiende beweging te maken en korte rukjes aan de fles te geven drijft het bezinksel naar boven. Vervolgens wordt de hals van de fles bevroren, waardoor bij opening het propje bezinksel eruit schiet. Voordat de kurk in de fles gaat, wordt er Liqueur d’expédition toegevoegd aan de wijn. De dosage, het suikeraandeel, hiervan is heel belangrijk. Dit bepaalt of de fles als ‘brut nature’, ‘extra brut’, ‘brut, ‘extra sec’, ‘sec’, ‘demi sec’ of ‘doux’ in de handel wordt gebracht. ‘Brut nature’ betekent dat er in de liqueur d’expédition geen suiker heeft gezeten. De ‘doux’ bevat juist meer dan 50 gram suiker per liter. Methode Charmat Bij deze methode gebeurt de gisting in roestvrijstalen tanks, het wordt daarom ook wel Methode Cuve Close (gesloten vat) genoemd. De hoeveelheid Liquer de Tirage bepaald de intensiteit van de bubbel: een lichte bubbel (frizzante) of een intense bubbel (spumante). Ook in de gesloten tank kan het koolzuur niet ontsnappen en lost op in de wijn. Het ontstane depot in de wijn wordt weggefilterd door middel van tegendruk, waardoor je een klare mousserende wijn overhoudt.

Cava Agusti Torello Mata Deze cava-producent is gevestigd in Sant Sadurní d’Anoia, een plaatsje in Spanje waar veel cava producenten zich gevestigd hebben. Zijn wijnen worden beschouwd als misschien wel de beste cava’s ter wereld! Spaanse champagne Cava is het equivalent van champagne in Spanje. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt, maar waar champagne wordt gemaakt van Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier wordt cava gemaakt van Macabeo, Xarello, Paralleda en Trepat. De champagnedruiven mogen in principe wel gebruikt worden voor cava, maar veel producenten, waaronder Agusti Torello, gebruiken alleen de lokale druivenrassen. Wat maakt Agusti Torello uniek? 1 2 3 Agusti Torello maakt van zijn wijnen maar een enkele jaargang. Dat betekent dat hij niet met reservewijn werkt, maar het druivensap per jaar vergist. Hierdoor kan de smaak per jaargang duidelijk verschillen. Standaard laat men cava 9 maanden gisten, Agusti Torello doet dit langer. Zijn Reserva rijpt 15 maanden en zijn Gran Reserva maar liefst 30 maanden. Dit is vergelijkbaar met champagne! Agusti Torello vermeldt dégorgement op het etiket. Dégorgement zegt iets over de manier waarop de ‘dode’ gistcellen uit de fles gehaald zijn. De betere champagnes vermelden dit op het etiket, maar lang niet allemaal. Terwijl het wel belangrijk is, omdat je een mousserende wijn ongeveer net zo lang kunt kunt bewaren als dat deze gerijpt heeft. Mitchell: ‘Overbodig om te vermelden dat deze waanzinnige cava bij ons verkrijgbaar is. Wij zijn groot fan, en hopen dat jullie net zo enthousiast worden als wij!’ BESTEL AGUSTI TERELLO MATA De bekende cavaproducent Freixenet maakt ongeveer 200 miljoen flessen per jaar, Agusti Torello 500.000. Kwaliteit gaat boven kwantiteit gaat bij deze wijnmaker.

prosseco Corvesso

PROSECCO SPUMANTE ‘Een heerlijke prosecco, mooi droog maar zeker niet wrang. In de geur aroma’s van peer en acaciabloemen. De smaak is mooi vol en zacht, met componenten van appel en peer en licht bloemig. Erg lekker om te combineren met sushi!’ - € 10,95 per fles. BESTEL PROSECCO SPUMANTE PROSECCO ROSÉ ZERO BRUT ‘De naam is verraderlijk, want dit is geen alcoholvrije bubbel, maar een prosecco zonder toegevoegde suiker. Een fijne droge rosé prosecco, die ook in de winter prima smaakt. De geur verraadt aroma’s van citrus en klein rood fruit. In de smaak een volle aanzet, goede mousse en een lange afdronk. Erg lekker als aperitief en bij amuses!’ - € 9,95 per fles. BESTEL PROSECCO ROSÉ ZERO BRUT Bekijk hier de historie van biologische wijnbouwer In 2009 nam de derde generatie, Giovanni Corvezzo, de leiding over. Hij zette de overgang naar biologisch en organisch kweken van druiven door. Sinds 2017 is Corvezzo Winery de eerste prosecco producent die volledig biologisch werkt. Het draait bij Corvezzo dus, naast het maken van verrukkelijke wijnen, om biologische wijnbouw, zonder gebruik van pesticiden. Daarnaast maken ze gebruik van de modernste technieken en duurzaam opgewekte energie. Je kunt dus met een goed gevoel deze heerlijke Prosecco drinken! Corvezzo Winery is in 1960 gestart in het kleine plaatsje Cessalto, tussen de Dolomieten en de Adriatische kust. Toen de tweede generatie aan boord kwam, breidden ze uit naar zo’n 140 hectare en startten ze als een van de eerste Italiaans wijnbedrijven met het zo duurzaam mogelijk verbouwen van druiven. wijnbouwer Giovanni Corvezzo De favoriete prosecco van Eric en Mitchell komt van wijnbouwer Giovanni Corvezzo.

wijn-spijs tips Ken je klassiekers Oesters & champagne Al vele jaren worden deze twee delicatessen met elkaar gecombineerd. De ziltige smaak van oesters sluit naadloos aan bij de verfrissing van champagne. Heerlijk zo’n borrelplank Prosecco & antipasti Een traditionele antipasti bestaat uit Coppa di Parma, Parmezaanse kaas, olijven, ansjovis etc. Prosecco is niet te droog, lekker fruitig en ongecompliceerd, waardoor de wijn goed aansluit bij de verschillende smaken van de antipasti. meer wijn-spijs suggesties van eric en mitchell! >>

Japan meets Spanje Sushi & cava Sushi kan een uitdaging zijn: de delicate smaak van de vis, het romige van de saus, bepaalde groenten, de pittige wasabi en natuurlijk de zoute sojasaus. Deze smaken combineren goed met de frisse, kruidige en strakke smaak van cava. Say Cheese! Champagne en kaas Kazen serveer je met een Blanc de Blancs champagne, die voor 100% met witte Chardonnay-druiven wordt gemaakt. Bij romige kazen heeft een wat oudere (Vintage) Blanc de Blancs champagne de voorkeur, omdat deze minder zuren heeft. Beetje cliché is oké Oliebollen en vonkelwijn Zuid-Afrikaanse vonkelwijn is een leuk alternatief voor de Europese toppers. De vettigheid van de traditionele oliebol kan zwaar op de maag liggen. Je kunt daar natuurlijk bier bij drinken, maar Eric en Mitchell zijn wijnliefhebbers, dus ... vonkelwijn! Licht, fruitig, toegankelijk en lekker verfrissend na een oliebol, of twee, of drie, ...

Bubbel-wist-je-datjes... 1 … de kurk bij het openen van een fles champagne niet mag knallen, maar moet sissen? Zo blijven de bubbels behouden én verspil je geen champagne. Ook moet je bij het openen niet de kurk, maar de fles draaien! 2 3 5 6 … 60% van de totale champagneconsumptie in de laatste 2 weken van het jaar valt? ... er in de champagnestreek meer dan 980 miljoen flessen liggen te rusten in de kelders? 4 7 ... cava ‘kelder’ betekent in het Catalaans? ... echte Cava te herkennen is aan een 4-puntige ster onder op de kurk? ... de naam Franciacorta afgeleid zou zijn van franchae curtes, wat ‘zonder belasting’ betekent? De dorpjes en steden in deze streek hoefden vroeger geen belasting te betalen, omdat ze onder bescherming stonden van de Benedictijner monniken. ... de druk in een fles champagne ongeveer 6 Bar is? Drie keer zoveel als de druk in een gemiddelde autoband!

de persoonlijke favorieten van... Eric: mitchell: A. BERGERE CHAMPAGNE ‘SELECTION’ ‘Onze ‘eigen’ champagne, die we zelf importeren, staat bij mij bovenaan als het om mousserende wijnen gaat. Met 50% Chardonnay / 50% Pinot Noir en gemaakt als een frisse, aromatische en verkwikkende wijn, is dit de fles bubbels die ik graag opentrek. Natuurlijk hebben we nog mooiere, rijkere en krachtigere champagnes in ons assortiment, maar kijkende naar prijs-kwaliteit zijn er maar weinig wijnen die aan deze champagne kunnen tippen!’ AGUSTI TORELLO MATA MAGNUM GRAN RESERVA ‘Een fantastische wijn in een indrukwekkend formaat fles. Ik vind het gaaf om deze tijdens een gezellige avond met vrienden of bij een speciale gelegenheid te schenken. Wijnen in magnum formaat zien er niet alleen indrukwekkend uit, maar omdat er over het algemeen minder in omloop zijn, kun je ook nog weleens interessante, oude jaargangen vinden.’ Kijk op de site of loop eens binnen bij de winkel aan de Zandweg. Eric en Mitchell adviseren je graag! In de winkel is de keuze ruimer dan online. Dus ben je op zoek zijn naar die ene speciale wijn? Kom naar de winkel! Wij zijn open! Wijnwinkel: Zandweg 111, De Meern - open: di t/m do 10-18u, vr 10-20u en za 10-17u Webwinkel: www.leidscherijnwijn.nl info@leidscherijnwijn.nl Leidscherijnwijn.nl is nu ook bereikbaar via WhatsApp. Advies vragen, bestellen en betalen was nog nooit zo makkelijk: 030-7210000. Gratis bezorging in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern bij een bestelling vanaf € 25. Vóór 14.00 uur besteld = dezelfde dag in huis! (mits voorradig) Like en volg ons via social media voor het laatste nieuws en leuke acties: Twitter: @leidscherynwyn Instagram: @leidscherijnwijn.nl Facebook: /leidscherijnwijn.nl ©leidscherijnwijn.nl Uitgave: december 2020 ROOD & PAARS bladenmakers | www.roodenpaars.nl

Aanbiedingen HÖLLERER SEKT EXTRA BRUT 2017 Een mooie introductiekorting voor deze Sekt uit Niederösterreich! 100% Gruner Veltliner, gemaakt volgens de Methode Traditionelle. Een heerlijk glas bubbels voor bij het aperitief, gerookte smaken of sushi. Tot 2021 verkrijgbaar voor € 26,95! BESTEL HÖLLERER SEKT EXTRA BRUT A. BERGÈRE CHAMPAGNE ‘SELECTION’ Een vaste waarde binnen ons assortiment. De prijs-kwaliteitverhouding is al goed, maar met deze mooie actie helemaal! Met een blend van 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir is dit de ideale wijn voor bij een mooi diner, tijdens de jaarwisseling of natuurlijk gewoon omdat het kan. Tot 2021 verkrijgbaar voor € 34,95! BESTEL SELECTION BRUT

1 Online Touch

Index

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
Home


You need flash player to view this online publication