7

Bob Hutten wil het ambacht terugbrengen Meer weten? –> De Verspillingsfabriek maakt deel uit van Three-Sixty, het nieuwe innovatiecentrum voor circulaire economie. Meer informatie op www.hutten.eu/verspillingsfabriek. Kwaliteit en maatschappelijk ondernemen: met die combinatie kun je prima concurreren, is de overtuiging van cateraar Bob Hutten. Met De Verspillingsfabriek geeft hij tomatenkontjes en mensen met een arbeidsbeperking een tweede kans. Geen werkverschaffing, maar een sterk concept. Tekst: Annemarie Geleijnse Foto’s: Guy Offerman Op een industrieterrein in Veghel, op tien minuten rijden van het moederbedrijf, opende cateraar Hutten begin dit jaar De Verspillingsfabriek. Reststromen uit de voedselindustrie – de kopjes en de kontjes van de tomaten van McDonald’s, paprika’s met kleurverloop, snijresten uit een vleesfabriek – worden hier in grote ketels tot nieuwe soepen verwerkt. Bob Hutten, directeur van Hutten, gaat twee misstanden tegelijk te lijf: de verspilling van voed sel en de verspilling van talent. Hutten: ‘Ik wil het ambacht terugbrengen in de maatschappij. De terugkeer naar eenvoudigerecepturenfabrieken is mijn oplossing voor verspild talent.’ Een nieuw voedselconcept neerzetten en uitbouwen in een hergebruikt gebouw met nieuwe medewerkers van wie het merendeel een rugzakje mag hebben. Zijn dat niet al te veel goede bedoelingen tegelijk? ‘De meeste mensen die bij ons aankloppen, hebben structuur nodig, en die hebben we nu nog nauwelijks te bieden’, beaamt Corien Poederbach, aangesteld als directeur van De Verspillingsfabriek. ‘Ik dacht aanvankelijk: Wat doen we ze aan? Laten we eerst de structuur neerzetten.’ Maar oprichter Bob Hutten kiest nadrukkelijk voor deze opzet. ‘We moeten de processen zo inrichten dat het ook voor mensen met een beperking te doen is. Wordt het niet te veel? Is het niet te ingewikkeld? Juist door het werkproces van meet af aan op de doelgroep aan te passen, creëer je een werkzame omgeving.’ Structuur en houvast Daarvan raakte ook Poederbach, na een paar ‘charges’ proefkoken, overtuigd. Ze zag dat er voldoende terugkerende werkzaamheden waren die de gewenste structuur en houvast geven. Van alle taken in het werkproces werd een inschatting gemaakt van wat wel en niet te doen is voor mensen met een arbeidsbeperking. ‘Per handeling bekeken we wat iemand moet kunnen. Kan dit werk ook zittend of moet je Goed geregeld Vereenvoudigde cursus HACCP » Werkgevers in de voedingsindustrie hebben de wettelijke verplichting ervoor te zorgen dat elke medewerker kennis heeft van de HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) en volgens deze hygiëneregels werkt. De Verspillingsfabriek werkt met een opleidingsinstituut aan een vereenvoudigde cursus HACCP. Poederbach: ‘We willen onze mensen in jip-en-janneketaal en met veel plaatjes het proces en de risico’s uitleggen. Ons hele werkproces knippen we daarbij in stukjes op. Die stukjes moeten voor iedereen duidelijk zijn. Het wordt een eenvoudige HACCPtraining via e-learning.’ Start Foundation – Baanbreker nr. 3 2016 7

8 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication