12

De perfecte kop thee... Volgens theesommelier Mariëlla Erkens T heezetten, iedereen doet het; maar hoe zet je de perfecte kop thee? Wij vroegen het aan Nederlands kampioen theesommelier Mariëlla Erkens; zij weet heel veel over thee. Volgens Mariëlla moet je voor het zetten van een goede kop thee in eerste instantie afgaan op je eigen smaak. Wat de één een slappe bak vindt, is juist lekker subtiel voor de ander. Toch zijn er wel wat regels die altijd van toepassing zijn op het zetten van thee. De keuze van het water Omdat thee voor 99% uit water bestaat is het essentieel dat je vers water van goede kwaliteit gebruikt. Het kraanwater heeft niet overal de juiste kwaliteit en zodra je het gebruikt voor thee en het dus aan de kook brengt, gebeurt er van alles mee. Je hebt vast weleens een drablaag op de thee gezien. Deze wordt veroorzaakt doordat het calcium en het magnesium in het water een verbinding aangaan met thee. Dit heeft een nadelige invloed op de smaak van de thee. Daarnaast zorgt het voor aanslag in je theeglas en ook op je tanden. Kraanwater is dus in de meeste gevallen niet het juiste water voor de perfecte kop thee. Hoe dan wel? Zet thee met zacht water, bijvoorbeeld gefilterd. Je thee ziet er dan heel anders uit; veel helderder. Zacht water kun je ook in een filtersysteem vinden, je vindt het dus niet alleen in flessen. In sommige gemeentes komt zacht water gewoon uit de kraan. Het is belangrijk dat je bij mineraal– of bronwater controleert hoe hoog de droogrestwaarde is. Droogrestwaarde is het aantal mg aan vaste stoffen, vooral mineralen en zouten, dat bij volledige verdamping van 1 liter water overblijft. Voor de beste kop thee gebruik je water met een lage droogrestwaarde. Temperatuur van thee Bij het zetten van thee is de temperatuur van het water van belang. Wanneer je te heet water op groene thee schenkt is de kans groot dat de thee bitter gaat smaken. Je kunt in het algemeen voor groene thee beter water gebruiken met een temperatuur tussen de 65 en 83 graden. Over de temperatuur van witte thee zijn de meningen verdeeld. De een vindt dat het niet heter mag dan 80 graden, anderen zeggen juist dat je met 95 tot 100 graden een goed kopje witte thee zet. Zwarte thee smaakt het best als deze gezet is met water met een temperatuur tussen de 90 en 95 graden. De trektijd van thee wordt bepaald door de voorkeur van de gebruiker. De een laat de thee tussen de 2 en 3 minuten trekken terwijl een andere liever voor 4 minuten gaat. Voor het perfecte kopje thee gebruik je: thee van goede afkomst, gezet met vers en zacht water op de juiste temperatuur met een PH-waarde van 6-7. Dubbelwandig Als de thee perfect gezet is, wil je er ook tot de laatste druppel van kunnen genieten. Bredemeijer® heeft dubbelwandige theepotten, die de thee tot wel een uur warm houden. Verwijder wel de theebladeren uit de pot, anders kunnen ze verbranden, wat de smaak niet ten goede komt. Theesommelier Een sommelier kennen we als een kenner op het gebied van wijnen. Maar wat is een theesommelier? Een specialist in thee dus! En dan niet alleen op het gebied van thee zetten. Een theesommelier heeft ook veel kennis over productie, oogst en de geschiedenis en achtergronden van thee. De laatste jaren is de functie van theesommelier steeds meer een begrip aan het worden. Fotocredits: D&R Fotografie - 12 -

13 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication