27

CULINAIR 27 OESTERZWAMMEN Jolande Vermaas houdt van duurzaam. Ze at al jaren biologisch en startte een stadsmoestuin bij stadspaleis het Markiezenhof. Toen ze zonder werk kwam te zitten, besloot ze oesterzwammen te gaan kweken. Bijna dagelijks haalt ze koffiedik op bij Bergse restaurants, waarop de zwammen in de donkere, vochtige kelders van haar bedrijfje Aardzwam&Zo groeien als kool. Als ze eetbaar zijn, brengt Jolanda de zwammen met haar bakfiets naar winkels en horeca. Super duurzaam dus én heel erg lekker. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/aardzwamenzo WONDERLIJKE WIJN Lekker eten genoeg dus in Bergen op Zoom. Maar wat drink je daarbij? Ook daar voorziet de Brabantse Wal in, want bij Ossendrecht vind je zomaar een heuse wijngaard. Die kwam er niet zonder slag of stoot: eigenaar Paul Bosse moest er eerst een productiebos voor rooien en later kreeg hij te maken met vorst, wateroverlast en gulzige vogels. En toch werden de eerste tien flessen in het keuringsrapport van de Brabantse Wijnboeren ‘een klein wonder’ genoemd. Inmiddels heeft Domaine de Brabantse Wal bronzen, zilveren en gouden medailles gewonnen met haar wijn en levert het bedrijf niet alleen aan gerenommeerde restaurants in de regio, maar tot aan Amsterdam toe. Proost! Kijk voor meer informatie op www.onze-wijngaard.nl Illustratie: Petra Kwaadgras

28 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication