23

CULINAIR 23 GENIETEN VAN 3 A’S In april gaat in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal een waar culinair feest van start. Rond die periode komen namelijk de eerste asperges en aard beien van het land die, in combinatie met de befaamde ansjovis, dé ingrediënten vormen van het zogenaamde AAA­menu. Veel restaurants laten zich door dit thema inspireren en schotelen een uniek staaltje van hun kookkunsten voor. Hoogtepunt is het evenement ProefMei, dat jaarlijks plaatsvindt in mei/juni. ASPERGES De Brabantse Wal asperge is een erkend streekproduct die zijn onderscheidende zilte smaak dankt aan het zuivere grondwater van de Kalmthoutse Heide en de Zeeuwse zeelucht. Vanaf half april kun je de asperges vers van het land bij de telers aan huis kopen. ANSJOVIS Familie Van Dort zijn de enigen in heel Nederland die nog ansjovis vangen. Zodra het bordje met de tekst ‘Verse ansjovis verkrijgbaar’ aan de Artilleriestraat 63 verschijnt, ontstaat er een ware run op dit goddelijke visje. AARDBEI De aardbei maakt het trio compleet en wordt meestal verwerkt in het nagerecht van het AAA-menu. Dit heerlijke fruit wordt aan huis verkocht bij diverse boerenbedrijven in de regio. WEERVISSERIJ In Nederland wordt alleen nog in de Oosterschelde ansjovis gevangen. Het is zelfs de laatste plek ter wereld waar dat nog op ambachtelijke wijze met de zogenaamde weervisserijen gebeurt. De familie Van Dort uit Bergen op Zoom houdt deze traditie in stand. De Stichting Behoud Weervisserij helpt om deze traditie te behouden. “De drie weervisserijen in de Oosterschelde zijn benoemd tot cultureel erfgoed. Het is de meest eerlijke manier van vissen, omdat men gebruik maakt van het getij”, benadrukt Marc van der Steen, woordvoerder van de Stichting Behoud Weervisserij. Het zogenaamde ‘weer’ wordt gemaakt van maar liefst 5.500 houten staken van gemiddeld vijf meter hoog. Deze worden over een lengte van 800 tot 1.000 meter in een V-vorm op een zandplaat geplaatst. De staken kapt de familie Van Dort eigenhandig en met toestemming van Brabants Landschap in de bossen van Bergen op Zoom. De punt van de V vormt het fuikgat, waar de ansjovis tijdens opkomend water in zwemt. Door de bevestigde netten kunnen ze niet meer terug, waardoor de weervissers bij laag water hun vangst met een oude wasmand aan boord kunnen scheppen. BOERDERIJWINKELS Laat je verrassen door de vele streeken ambachtelijke producten die onder nemers in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal te bieden hebben. Kijk voor de adressen op de Attractiekaart Brabantse Wal. Marc: “Familie Van Dort gebruikt letterlijk het hout van de wal in de Oosterschelde om de vis uit de Oosterschelde terug te brengen naar de (Brabantse) wal. Dat is uniek en moeten we behouden. Daarom organiseert de Stichting Behoud Weervisserij vaartochten naar de weervisserij. Het komende seizoen staan maar liefst veertien excursies op het programma.” www.behoudweervisserij.nl

24 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication