14

WINESTORY BORDEAUX SPECIAL CHATEAU GRAND LAUNAY Waar de rivieren versmelten Twee grote watermassa’s , de Dordogne en de Garonne, komen nabij de stad Bordeaux samen om verder te gaan, richting Atlantische oceaan, als de Gironde. Precies op het punt waar beide rivieren elkaar ontmoeten, op de noordelijke oever, ligt de Côtes de Bourg, genoemd naar het plaatsje Bourg sur Gironde op zo’n dertig kilometer ten noordwesten van Bordeaux. D De rivieren reguleren hier niet alleen de temperatuur. Ingeschat wordt dat de enorme hoeveelheid water goed is voor één tot twee graden temperatuurbeheersing. Maar ook de reflectie op het water (en dat van de nabijgelegen Atlantische oceaan) is van belang: hierdoor heeft Bourg circa tien procent meer zonlicht. Het is er ook droger dan gemiddeld en er valt aanzienlijk minder regen dan in andere delen van Bordeaux. Het waren de Romeinen die hier de wijnbouw brachten omdat zij al zagen dat de grond er een bijzondere samenstelling heeft. Klei, kalkhoudende gronden, kiezel, maar beslist ook alluviale gronden, aangevoerd door de rivieren en achtergelaten na overstromingen. Met zoveel zoet en zout water in de directe omgeving is het niet verwonderlijk dat visserij belangrijk was. Maar ook de steengroeven brachten werk en welvaart. Veel van de kalksteen, gebruikt voor de stad Bordeaux, is afkomstig van de mijnen in Bourg. In de middeleeuwen werd Bourg een belangrijke haven voor wijnuitvoer. Ondanks de gunstige ligging en de prima voorwaarden voor wijnbouw is Bourg niet echt bekend bij het grote publiek. De pakweg tweehonderd wijnbouwers in het gebied maken echter doorgaans prima wijnen. Voor de witte wijnen worden druivenrassen als sauvignon-blanc, sauvignon-gris, sémillon, ugni-blanc, colombard, muscadelle en merlot blanc gebruikt. Veruit het grootste deel liefde voor de malbec-druif verklaard. Vader studeerde oenologie in Reims en later in Bordeaux. Om internationale wijnervaring op te doen werkte hij ook jaren bij een van de negociants in Bordeaux . van de productie betreft droge wijnen. Voor de rode wijnen tekent primair de merlot, maar op beperkte schaal worden ook cabernet-franc en cabernet-sauvignon gebruikt. Op zeer kleine schaal staat de malbec in de rijke grond. Wijnbouwer en oenoloog Pierre-Henri Cosyns is een van de weinige producenten die nog met deze stoere druif werkt. Côtes de Bourg is overigens een Appellation waar 100% malbec is toegestaan. Zijn 28 hectare wijngaarden gaan terug tot het jaar van oprichting in 1841. Uit die periode stamt ook het fraaie pand. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van de lokaal aanwezige kalksteen. Al in 1908 roemt de gids der gidsen in de Bordeaux, de Féret (later Cocks et Féret, Bordeaux et ses Vins) de wijnen van dit Château als een van de beste van de hele appellatie. In 1970 koopt zijn vader het geheel, komend vanuit Argentinië waar hij lessen volgde bij Don Bosco in Mendoza. Hiermee is zijn WINESTORY 14 Toen hij Grand Launay zag was hij meteen verkocht. Launay betekent zoveel als le eau (lau) en née (geboren); het is er dus vochtig en er moet bij elke wijngaard goed worden opgelet dat er toereikende drainage is. Onder zijn leiding groeide het kasteel van tien naar vijfentwintig hectaren. Niet lang voor zijn overlijden riep hij zijn zoon Pierre-Henri bij zich. De drie andere kinderen, dochters, hadden geen enkele interesse in het bedrijf. Zoon PierreHenri werkte in Parijs als technicus. Hij stemde toe en werkte voorlopig voor één jaar op het kasteel. Maar hij zou er niet meer weggaan en in 2005 haalt hij zijn bul als oenoloog. Vader overleed in 2008. In 2009 was er een gigantische hagelschade. Met de heldere hersenen van een techneut bedacht hij dat vijftig procent van de oogst verliezen net zo’n groot risico is, als de helft verliezen door de omslag naar biologische technieken. Hij begon direct te werken volgens de richtlijnen van Ecocert. Zijn wijngaarden werden in 2012 biologisch gecertificeerd door Ecocert. Hij werkt deels handmatig tijdens de oogst, maar laat ook percelen machinaal oogsten. ‘The best of two worlds’, heet dat. Op de klei/kalkbodem verbouwt

15 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication