Inhoud “Kiemremming? Eerst knoltemperatuur voldoende omlaag! Benut koele momenten optimaal Gewichtsverliezen: Iedere cel z’n eigen verhaal Kijken = besparen Wees nu al alert op kieming Wees voorbereid op seizoen 2022 Blijf zelf het bewaarproduct controleren Verkeerde zuinigheid bij kiemremming Rek intervallen kiemremming niet op Temperatuur iets opgelopen? Koel niet meer terug Droog product? Beperk het aantal ventilatie-uren! 5 6 7 10 11 12 13 14 15 16 17 Waterrot? Stuur bij droging op minimale kanaaltemperatuur 18 Wees alert bij holle harten in de bewaarpartij Hou vast aan standaard bewaarstrategie Gewichtsverlies beperken begint al op het veld Schuw het gebruik van de kachels niet Toepassingsmoment MH luistert nauw Denk alvast eens na over de kiemremmingsstrategie 2021 Wijk niet af van de adviezen rondom kiemremming Intern ventileren op ‘sper’ bij warme dagen Bewaren draait nu nog meer om kennis Kiemremming niet overal vlekkeloos Grote verschillen in kiemrust, weinig rot Laat geen kiemremmer ontsnappen Begin en eindig met dezelfde kiemremmer Vocht ingeschuurd? Laat ventilatoren volop draaien! Let op, grotere kiemlust verwacht Neem geen oogstrisico’s Wees voorbereid Rust blijven bewaren Raadpleeg dagelijks de weerberichten Bijzondere situaties als gevolg van de coronacrisis Hou de boel rustig Wees alert op temperatuurstijging Ga door met droogregime zolang het noodzakelijk is 2018/2019 op twee na hoogste verliescijfer van de afgelopen zeven bewaarseizoenen Blijf laagste temperaturen benutten voor langste bewaring Let op de tijdsinstelling Hou producttemperatuur constant Controle blijft het sleutelwoord Kies het juiste ventilatiemoment 19 20 21 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Blijf met kachels aan ventileren totdat de knollen droog zijn 45 Vochtige knollen drogen? Zet de kachel erbij aan! Blijf alert op productbeschadiging en knoltemperatuur 46 47 48 50 51 52 53 54 Liever meerdere keren kort dan een of twee keer lang ventileren Blijf ook goed product intensief controleren “Enorme diversiteit op het gebied van rot en kieming” Wondheling nu van groot belang Het draait nu om doorwasbepaling 1,5 procent meer gewichtsverlies in seizoen 2017/2018 Overweeg mechanische koeling bij langbewaring Let nu op bakkwaliteit Temperatuur omhoog? Pas computerinstellingen aan! Drukplekken? Neem bij twijfel een bakmonster Laat de aandacht niet verslappen Soms te veel rust in de bewaarschuur Blijf naar lekvocht speuren Situatie lijkt stabiel, maar schijn kan bedriegen Hou dauwpuntverwachting altijd goed in de gaten Breng voor het inschuren problemen in kaart Seizoen met kleine bewaarverliezen Liever producttemperatuur vasthouden dan weer verlagen Voorkom temperatuurverschillen in het product Een bewaring is geen ziekenhuis Hou weerberichten nauwlettend in de gaten “Nauwelijks bewaarproblemen, maar blijf alert” Zet condensventilator niet te laat aan Maak nu de juiste temperatuurkeuze Voorkom verder vochtverlies Droge knollen vragen apart bewaarregime Tijdens inschuren luiken open Voorkom grote temperatuurs verschillen Niet meer slecht met goed mengen! Hou de producttemperatuur constant Laat CO2-niveau niet oplopen Voorkom temperatuur schommelingen 55 56 57 58 61 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 Met koudere externe lucht is het product sneller teruggekoeld 92 Pas op met de temperatuur van inblaaslucht Partijcontrole is nu het sleutelwoord Koel product met rot niet te snel in Laat rotte knollen liggen! 93 94 95 96 Andere informatiebronnen Aardappelhandboek 2 Abonnee magazine 4 Potato diseases 24 Aardappelkweekboek 58 Aardappelwereld webshop boeken 76
4 Online Touch Home