66

BEWAARCOLUMN Temperatuur omhoog? Pas computerinstellingen aan! In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Frendo van Heybeek, werkzaam in de regio Tholen/West-Brabant. Terug 66 “Inmiddels is een periode aangebroken met hogere temperaturen en dat vraagt weer om een ander bewaarregime dan in de maanden hiervoor. Dit seizoen vragen wij de telers extra alert te zijn, want de conditie van de bewaaraardappelen is in verschillende regio’s gemiddeld minder ten opzichte van voorgaande jaren. Dit heeft te maken met het feit dat er bij veel cellen enorm veel externe uren gemaakt zijn en er partijen zijn waar nog steeds nieuw rot bijkomt. Ook constateren we dat al vrij vroeg fritesaardappelen van diverse rassen te kampen hebben met een verminderde bakkwaliteit. Gelet op deze situatie raden we telers aan om nu frequenter bakmonsters te nemen. Dus niet om de drie tot vier weken, maar minstens iedere veertien dagen. Alleen stellingen die in het algemeen, en zeker voor de mindere Wanneer je temperatuursverschillen gaat aanpassen, hoor je dat ook te doen voor de instelling van het vocht­ of dauwpuntsverschil. hoog percentage rot dat nog niet helemaal ingedroogd is, nieuw of oud, wijzen we erop tijdig hun product af te leveren. Als het goed is, hebben ze op de hoop kuiltjes gemaakt, en weten ze precies waar de rotnestjes zich bevin“Let bij een warme periode extra op lekvocht wanneer in een cel her en der nog een rotte knol voor kan komen.” bij hele goede partijen volstaat de gebruikelijke interval. Meest positieve uitzondering is het ras Markies dit jaar. Al mijn klanten met Markies hebben nog een hele goede bakkwaliteit. Lever product met te hoog percentage rot op tijd af Telers met nog steeds een den. Wat ik adviseer is om tijdens het kuiltjes graven te tellen hoeveel goede en nog niet ingedroogde rotte aardappelen u eruit haalt. Kom je daarbij aan een percentage van 10 tot 15 procent rot, en verdeeld over de cel, dan is het wat mij betreft tijd om afscheid te nemen van de partij. Telers moeten beseffen dat, nu de buitentemperaturen flink hoger kunnen zijn, in schuren zonder mechanische koeling de temperatuur omhoog kan kruipen en dat rot daarin snel onbeheersbaar uit kan breiden. Zeker wanneer lage (nacht)temperaturen ontbreken om met buitenlucht te kunnen koelen, wat gelijk staat aan drogen. Het gevolg daarvan is dat je vaak veel meer intern gaat ventileren om het vrijkomend lekvocht te verdelen, maar dat je dat vocht niet kwijtraakt. Dus ook een goede partijcontrole tijdens de drukke voorjaarswerkzaamheden is dit jaar heel belangrijk om te volgen of u gewoon lang kunt bewaren of om vroegtijdig eventueel problemen te voorkomen. Stel ook dauwpuntsverschil juist in Dan willen we graag nog wijzen op een paar computerinbewaarpartijen, extra aandacht vragen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het verschil tussen de buitentemperatuur en de producttemperatuur niet meer dan 1,5 graden hoeft te zijn, dus vrij krap instellen om meer externe uren te kunnen maken. En laat het verschil tussen de kanaaltemperatuur en producttemperatuur groot genoeg staan, 2,5 tot 3 graden, zodat lage nachttemperaturen goed benut kunnen worden om in te koelen. De eerste instelling bepaalt namelijk wanneer de computer de buitenluiken opent, en de tweede instelling bepaalt hoe koud het in het kanaal mag worden. Komen we gelijk bij de volgende beperking: de maximale inkoeling per etmaal. Stel deze in op 1,5 tot 2 graden, want anders kan dit een beperking opleveren tijdens de spaarzame inkoelmomenten. Wanneer je de genoemde temperatuursverschillen gaat aanpassen, hoor je dat ook te doen voor de instelling van het vocht- of dauwpuntsverschil. Dat zal in het algemeen wat te hoog ingesteld staan en moet dan ook omlaag. Let bij een warme periode extra op lekvocht wanneer in een cel her en der nog een rotte knol voor kan komen, ook wanneer het merendeel van de rotte knollen al ver is ingedroogd, want dit kan op termijn toch weer nieuwe rotte knollen veroorzaken. ● Aardappelwereld magazine • mei 2018 • nummer 5 17

67 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication