73

BEWAARCOLUMN Breng voor het inschuren problemen in kaart Het bewaren van aardappelen is een vak apart en vereist veel kennis en ervaring. In deze Bewaarcolumn delen vier ervaren bedrijfsadviseurs van Delphy bij toerbeurt actuele bewaartips met lezers van Aardappelwereld magazine. Dit keer een bijdrage van Renould Schiffelers, werkzaam in de regio Zuidoost-Nederland. “Het (bijna) afgelopen teeltseizoen valt te duiden als een van uitersten. Grote verschillen in droogte en neerslag hebben hun weerslag gehad op het aardappelgewas. De gevolgen zijn voornamelijk terug te zien in de uiteenlopende kwaliteiten van de aardappelen in het hele land. Belangrijk voor een goede bewaring is om exact te weten wat je inschuurt. Het is daarom verstandig om voor de oogst zoveel mogelijk monsters in de aardappelvelden te nemen om verrassingen later in het bewaarseizoen te voorkomen. Uiteenlopende kwaliteiten Wat zien we zoal in het veld? Zeer uiteenlopende onderwatergewichten bijvoorbeeld, van een mooie 400 gram bij fritesaardappelen op löss- en kleigrond tot erg lage onderwatergewichten tot onder 350 gram op zandgronden. Doorwas is eveneens aan de orde en vraagt straks in de bewaring om alert te zijn op drukplekken. Ook komt her en der rot voor, Phytophthora, natrot, waterrot, van alles wat dus. We raden telers aan in kaart te brengen waar de diverse (rot)problemen in het perceel voorkomen en daarop maatregelen te nemen. Wat we eveneens her en der signaleren zijn holle knollen. Komt dit in de percelen voor, dat achterhaal je door knollen in de monsters door te snijden, probeer dan eerst de ernst van dit probleem te achterhaBelangrijk voor een goede bewaring is om exact te weten wat je inschuurt. len. Is het percentage holle knollen hoog, meer dan 25 procent en zijn de holtes ook nog eens groot, dan raden we aan in overleg te gaan met de afnemer voor een beslissing: wel of niet inschuren. Zorg voor goed werkende apparatuur Aangezien we allerlei kwaliteiten kunnen verwachten die over de inschuurlijn gaan, is het tevens verstandig om daarop voorbereid te zijn met goed werkende apparatuur. Controleer vooraf bijvoorbeeld de werking van de schijfvernevelaars. Veelal haperen ze bij de start van het inschuren, juist het moment waarop kiemremmers en een goede verdeling hiervan het hardst nodig zijn. Immers, de eerste aardappelen stop je het verst weg in de schuur en gaan veelal als laatste weg. Die hebben daarom de beste behandeling nodig. Eenzelfde advies gaat op voor temperatuurvoelers. Controleer vooraf of ze werken. Zorg ook dat je er voldoende hebt in een cel. Hoe meer je meet, hoe meer je weet en des te beter je kunt acteren op eventuele temperatuurveranderingen in het product. Dezelfde tip gaat uiteraard ook op voor apparatuur als kachels, ventilatoren en vul het rijtje maar aan. Let op knoltemperatuur Dan nog enkele punten van aandacht rondom het moment van inschuren. Breng je onder natte omstandigheden product in de schuur, zorg dan voor continu natuurlijke trek in de bewaring. Ventileer tijdens de langere momenten dat je even niet aan het inschuren bent, zoals ’s nachts, zoveel mogelijk de aardappelen droog om aanhangend vocht weg te draaien. Komt (bacterie)rot voor in de partij, laat de wondheling dan liever bij 12 tot 13 graden plaatsvinden, dan bij 15 graden. Immers, hoe hoger de temperatuur, des te sneller groeien de bacteriën. Let eveneens op de knoltemperaturen van het product dat je inschuurt. Het advies is om alleen knollen met een temperatuur tussen 10 en 20 graden naar binnen te brengen. Vermijd zoveel mogelijk grote temperatuurverschillen tussen de knollen tijdens het inschuren, want anders kan condensvorming ontstaan. Sla ook voldoende acht op knolbeschadiging. Heb je nieuwe apparatuur, een rooier, een kipper, een inschuurlijn, meet dan bij de ingebruikstelling met een elektronische aardappel waar eventuele pijnpunten zitten. Je kunt het meetinstrument eveneens goed inzetten voor een beslissing om een axiaalrol wel of niet mee te laten draaien tijdens het rooien.” ● Terug 73 Aardappelwereld magazine • oktober 2017 • nummer 10 17

74 Online Touch Home


You need flash player to view this online publication