‘Je hebt elkaar nodig als je meer slagkracht wilt bereiken in de markt’ plaatje te komen. “Het meetinstrument geeft een punt op de horizon. Het geeft ons de mogelijkheden om relevante aspecten te ontwikkelen”, aldus Hans van As. “We zijn vrij ver met de ontwikkeling van de warme maaltijdcomponenten, maar nog niet voldoende op het gebied van droge kruidenierswaren, gerelateerd aan keurmerken. We maken keuzes bij onze leveranciers, maar hebben deze nog niet langs de lat van duurzaamheid gelegd.” Rudi Crabbé van Eten+Welzijn noem maar op. We houden ons aan de richtlijn Gezonde Voeding. Aan de hand daarvan worden maaltijden voorbereid. Wat nog wel beter kan, zo blijkt uit de meting, is een ruimer assortiment. Hiertoe zijn we op zoek naar samenwerking met andere ziekenhuizen en leveranciers.” Goed is ook, dat voedingsbeleid op de agenda staat bij de Raad van Bestuur. Jaap Buis: “Dan krijg je gemakkelijker alle neuzen de goede kant op. Wat we nog moeten doen, is onze patiënten meer betrekken bij het beleid. Ze zijn nog niet betrokken daar waar het gaat over keuzes in patiëntenvoeding.” Het meetinstrument, zo horen we van Buis en Janssen, maakt de diverse perspectieven concreet. Wat houdt gezonde voeding in? Op welke vlakken kun je dat toepassen? Tot slot zegt Jaap Buis: “Belangrijk is dat zorgorganisaties van elkaar leren. En als je in de markt slagkracht wilt bereiken, zoals een breder assortiment voeding, heb je elkaar nodig. ToekomstProef maakt dit mogelijk omdat meerdere zorginstellingen - al kan het aantal zeker uitgebreid worden - zijn aangesloten.” De praktijk: De Zellingen Hans van As is manager Horeca en Hospitality bij ouderenorganistie De Zellingen, een groep van verpleeghuizen die actief zijn aan de noordkant van Rotterdam. De organisatie verzorgt niet alleen maaltijden voor de verpleeginstellingen, maar ook voor mensen in de wijk. In tegenstelling tot veel andere organisaties heeft De Zellingen een eigen keuken. Van As: “We hebben een voedingsconcept ontwikkeld, volledig gebaseerd op zoveel mogelijk vers en regionale producten. Een concept dat ook steeds meer aansluiting vond bij duurzaamheid.” Net als het Radboudziekenhuis legde De Zellingen het concept tegen de lat van het meetinstrument. Vijftig procent bleek in orde te zijn, maar er moest toch ook nog wel een en ander veranderen om tot het ideale 44 FMT | november 2022 Kortom, het grote voordeel van het meetinstrument is, dat alle te ontwikkelen elementen in kaart zijn gebracht. Het geeft een totaalbeeld, dat je af kunt pellen. Van As: “Geleerd hebben we ook, dat we her en der hulp nodig hebben van specialistische bedrijven. Samenwerken ook met ziekenhuizen is mooi, maar veel instellingen hebben, in tegenstelling tot ons, geen eigen keuken meer. Dan ziet het voedingsbeleid en daarmee de duurzaamheid er ook anders uit.” Transitie Er is nog wel wat op te pakken; we praten niet over een optimalisatie, maar een transitie. Dat zegt Rudi Crabbé. “We hebben het over een heel ander eetpatroon en een heel ander voedselsysteem. Dat zijn veel stappen, die je niet in een jaartje aflegt. Zoiets doe je niet in een project. Daarom willen we ook dat er in de volle breedte over gesproken wordt, in alle transparantie.” foto: Benjamin Rijstenberg
45 Online Touch Home